Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A szovátai Tökfesztivál a Székelyföld Napok marosszéki kiemelt rendezvénye

Szász Cs. Emese 2018. október 10., 16:13 utolsó módosítás: 2018. október 10., 16:18
HIRDETÉS

Négy településen huszonhárom programponttal kapcsolódik be idén Maros megye a Székelyföld Napokba. Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása mottóval szervezik meg a kilencedik rendezvénysorozatot október 12. és 21. között Hargita, Maros és Kovászna megye önkormányzatai kulturális intézményeikkel közösen.

A szovátai Tökfesztivál fő attrakciója a tökből faragott utcai díszek. Archív Fotó: Gligor Róbert László

Évekkel ezelőtt identitáserősítő céllal indította a három megye önkormányzata a Székelyföldre kiterjedő eseménysorozatot, amely mára megizmosodott. Az esemény az önkormányzatok, kulturális intézmények és civil szervezetek együttműködésének is kiváló példája, lebontva az adminisztratív határokat a térségek között. Maros megye négy települése kapcsolódik be a Székelyföld Napokba, a programsorozat keretén belül összesen 23 eseményre kerül sor.

A Maros megyei programok egyik kiemelt rendezvénye idén a szovátai Tökfesztivál,

amelynek fő attrakciója a sütőtök, a sütőtökből készült ízletes falatok és a tökből faragott utcai díszek. A fesztivál három napja alatt számos gasztronómiai és szórakoztató program várja a látogatókat.

„Örvendünk annak, hogy közös erővel idén is sikerült megszervezni a Székelyföld Napokat. Ez a rendezvény több szempontból is fontos számunkra, egyrészt azért, mert mi székelyek meg kell tudjuk mutatni az értékeinket, hagyományainkat a mellettünk élőknek, de nem csak nekik, hanem a nagyvilágnak is, másrészt jó az, hogy ilyenkor mi is jobban odafigyelünk arra, hogy milyen értékeink vannak, és hogy legyünk büszkék ezekre” – hangsúlyozta Fülöp László Zsolt, Szováta polgármestere.

HIRDETÉS

A Székelyföld Napok másik kiemelt rendezvénye az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek találkozója, amelynek idén Marosvásárhely ad otthont október 19. és 21. között. A rendezvény keretében Erdély mind az öt hivatásos táncegyüttese saját előadással lép fel majd.

De már hétvégén több esemény zajlik Marosvásárhelyen is a Székelyföld Napok keretében: szombaton például Maros Kamara Fesztivál lesz a Maros Művészegyüttes termében, valamint a Táncoló Székelyföld programpontot is ott szervezik, míg a 40 éves a Marosvásárhelyi Táncház ünnep a Kultúrpalota kistermében lesz, ugyancsak szombaton.

Az említett programok mellett vásárok, kiállítások, koncertek, történelmi témájú előadások, filmvetítések, természeti túrák és sok más program várja még az érdeklődőket Marosvásárhely mellett Szovátán, Dicsőszentmártonban és Erdőszentgyörgyön is. A Maros megyei programok szervezésében a megyei önkormányzat mellett tizenhat partnerszervezet, intézmények és civil szervezetek vesznek részt. Az esemény részletes programja megtalálható a szekelyfoldnapok.ro honlapon.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS