Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

A közösségért vállalt önzetlenséget Máréfalváért-díjjal tüntették ki Simó Csaba operatőrt

Molnár Melinda 2018. november 04., 14:47
HIRDETÉS

Felejthetetlen pillanatokat éltek meg az ünneplők a máréfalvi Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület péntek esti rendezvényén a Balázs Imre Képtárban. Az eseményen forgató Simó Csaba operatőr nagyot nézett – ezúttal de nem a kamera lencséjén keresztül –, amikor díjazottként elhangzott a neve.

Fotó: Veres Nándor

A templom és falu védőszentje, Szent Imre napjához közeledve évről évre kiemelt alkalom a Máréfalváért-díj átadása. Idén is valódi meglepetést sikerült szerezniük: amíg Dávid Balázs nem hozta nyilvánosságra a díjazott kilétét, szeretettei nem mutatkoztak a helyszínen.

HIRDETÉS

Értékközvetítés

Nyitányként az Őszirózsa Országos Magyar Népdalvetélkedőn jutalmazott máréfalvi diáklányok mindhárman bemutatták díjnyertes produkciójukat. Szallós-Kis Judit, az egyesület elnöke kiemelte: a korábban Máréfalváért-díjjal kitüntetett Dávid Izabella tanítványai is a falu jó hírét öregbítették a Temes megyei megmérettetésen.

Máréfalvát egyre jobban megismerik határon belül és túl. Elsősorban az öreg kapuk, a megőrzött falukép, az élő hagyományok miatt, az évek során díjazottak pedig úgy tanítanak, akképp vállalják fel a tehetséggondozást, cserkészetet, amatőr színjátszást, táboroztatást, a szépérzék fejlesztését, tájházalapítást, -gondozást avagy karolják fel az elárvult gyermekeket, hogy embertársaikat szolgálják.

Fotó: Veres Nándor

Szolgálat

A tizenkilencedik alkalom kitüntetettje,

Simó Csaba értékteremtő szolgálatot végez szülőfalujáért és a magyarságért. Tettel és erővel bíró „láthatatlan kovászember”, aki önkormányzati képviselő és egyháztanácsos is

– sorolta a laudációban Magyari Tekla, a Magyar Televízió székelyudvarhelyi tudósítója, a díjazott munkatársa. Hozzátette: neki köszönhetően láthatja a Kárpát-medence magyarsága a különböző tévécsatornákon Máréfalva jellegzetességeit.

Művészi hajlammal megáldott munkaszeretettel, szépre való törekvéssel mutatja be közössége értékeit. Soha sem feledkezik meg a segítségnyújtásról, a szülőfalujával járó kötelezettségeiről sem.

Öröm látni, hogy van ilyen élni akaró faluközösség Udvarhelyszéken, és őszinte örömmel tölt el az is, hogy a közösség sem felejti el a mozgatórugóit, az elöljárók mögötti háttérembereket, elismerni, értékelni sem. Még a kamera árnyékába bújó, olykor láthatatlanokat is, akik láthatóvá tesznek bennünket” – hangzott el a méltatásban.

Fotó: Veres Nándor

Szemléltetésül néhány dokumentumfilm-részletet vetítettek a helybéli házszentelésről, disznóvágásról, gyermeklakodalmasról, a közösségi ház átadásáról, amelyeknek Simó Csaba volt az operatőre.

Hatéves lánya, Luca népdalokkal, a Con Spirito kórus ároni áldással köszöntötte a kitüntetettet, falustársai pedig virággal és jókívánságokkal kifejezték elismerésüket.

Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS