Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A feketehalmi börtönbe szállítják Csíkszeredából Beke Istvánt

Bíró Blanka 2019. február 11., 17:38
HIRDETÉS

Valószínűsíthetően már kedden a feketehalmi börtönbe szállítják a csíkszeredai büntetés-végrehajtási intézetből a terrorvád miatt öt év börtönbüntetésre ítélt Beke Istvánt. Szőcs Zoltán később, február végén kérelmezheti áthelyezését.

Képünk illusztráció

Erre azért kerül sor, mert Beke Istvánnak jóváhagyták a szigorított rendszerből az enyhébb, úgynevezett félzárt rendszerbe való áthelyezésére vonatkozó kérelmét.

Minderről Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő számolt be lapunknak, aki a hétvégén újra felkereste Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt a csíkszeredai börtönben. A politikus rámutatott, a csíkszeredai fegyházban nincs lehetőség a félzárt rendszer biztosítására, ezért szállítják át Beke Istvánt a feketehalmi büntetés-végrehajtási intézetbe. A változás azt jelenti, hogy

a börtön épületén kívül is végezhet munkát, nem kell üvegfal mögül beszéljen a látogatóival, és egy külön teremben asztalnál ülve fogadhatja családját

– részletezte Kulcsár-Terza József.

HIRDETÉS

Ez azzal is jár, hogy a két férfit már „elválasztották”, Beke István az átköltözésig egy átmeneti cellában van. Szőcs Zoltán később, a hónap végén kérelmezheti, hogy enyhébb besorolásba kerüljön. A különbség azzal magyarázható, hogy Beke István több időt töltött előzetes letartóztatásban.

A képviselő hozzátette, a legfelsőbb bíróságon február 26-án döntenek arról, hogy foglalkoznak-e egyáltalán az óvásukkal.

Egyelőre nem tárgyalják az óvást, csak zárt ajtók mellett arról döntenek, hogy foglalkoznak vele vagy sem. Ha pozitív döntés születik, akkor kitűzik a tárgyalás időpontját, az már nyilvános

– mondta a politikus. A fellebbezéseket november végén iktatták, kérik az ítélet megsemmisítését, illetve az óvás idejére a büntetés felfüggesztését. Az ügyben az egyetlen különleges jogorvoslati lehetőség az, hogy felülvizsgálat után semmisítsék meg az ítéletet, arra alapozva, hogy a vádlottakat olyan tettért ítélték el, melyet a büntetőjog nem ír elő.

Beke Istvánt, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét júliusban öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Lehallgatott beszélgetéseikből és Beke lakásán talált petárdákból arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS