Puhakönyvek kicsiknek és legkisebbeknek

Puhakönyvek kicsiknek és legkisebbeknek

Számtalan játéklehetőséget nyújtanak a legkisebbeknek, saját történetalakítást a nagyobb gyerekeknek a különböző anyagokból készített, zsebekkel, gombokkal, zsinórokkal ellátott könyvecskék. A sepsiszentgyörgyi Demeter Éva néprajzkutatóval, egy közel négy éves kislány anyukájával az általa megálmodott és elkészített interaktív textilkönyvekről beszélgettünk.

Péter Beáta

2011. október 16., 18:012011. október 16., 18:01

2011. október 16., 18:132011. október 16., 18:13

– Hogyan születtek az első „puhakönyvek”?

– Az első textilkönyvet, ami interaktív is volt, egy ismert lakberendezési üzletben láttam, illetve kaptunk egy olyat ajándékba. Én akkor még nem varrtam, de édesanyám varrónő, és elkészítettünk közösen egy hasonlót. Végül azt gondoltam, hogy van benne fantázia, és el lehetne úgy is készíteni, hogy variálhatóbb legyen. A mostaniak már különféle anyagúak, kis plüss állatkákat használok fel, gombokat, tépőzárakat, zsinórokat. Elsősorban a kislányomnak készítettem, de aztán kezdtek rendelni tőlem ilyen könyveket, és jó a tapasztalat, ahhoz képest, hogy egy másik játékkal mennyi időt tölt el a gyerek, ezzel sokkal többet. Leköti őket, és hát az én kislányomnál is látom, hogy a bújtatható, zsebszerű dolgokba aztán minden másféle játékot is bele tud tenni.

– A könyveihez általában egy-egy ön által írt mesét is rendel. Ezek a blogján is megtalálhatóak. Mi születik meg hamarabb? A könyv vagy a mese?

– Egy idő után a könyvekhez kezdtem rövid meséket, történeteket írni útmutatásként, de igazából nem a mese a lényeg, hanem maga a könyv, ahol különböző típusú, kipróbálható, megfogható, bújtatható, húzogatható elemek vannak, és az lenne a lényege, hogy ezt a korosztályt – úgy nyolc hónaptól felfelé – lekösse, hogy ezeket forgassák, próbálgassák. Ha van egy mesém, és a könyvben valamit variálok, akkor ugyanazt a szöveget módosítom a meséhez. Ha például a kutyus az elveszett tehenet keresi, és utána a nyuszit, akkor azt csak átvariálom. Variációk vannak, az nekem könnyebb. A blogomat azért indítottam el, hogy minden legyen dokumentálva.

– Van két egyforma, ön által készített könyv?

– Hasonló van, igen. Egy idő után kezdtek típusok kialakulni, de a lényeg mindig ugyanaz: egyrészt, hogy olyan anyagúak, amik nem okoznak kárt a gyerekeknek, hogy puha, változatos, és hogy interaktív legyen, hogy kösse le, lehessen vele foglalkozni és alakítható, a gyerek által formálható legyen. Például egyszer csak kitaláltam azt, hogy amikor szétnyitjuk a könyvet, az elején kezdődik egy barlang, és az tulajdonképpen átjárat az utolsó oldalhoz. Beesik a maci egy gödörbe, és a saját otthonában, a barlangban köt ki. Ez egy nagyon kedvelt, nagyon jó, nagyon vicces dolog, ebből többet is csináltam. De vannak egyediek is természetesen. Ha azt vesszük, mindenik egyedi a maga módján, másfajta anyagok, gombok vannak rajta.

– Körülbelül hány textilkönyvet készített mostanáig, és milyen alkalmakra rendelnek könyvet?

– Ezt még nem számoltam, de olyan 40-50 darabot. Nincs olyan nagy érdeklődés irántuk, de akinek egyszer megtetszett, visszajár. Rendszeresen rendelnek tőlem olyanok, akik radinába viszik és keresztelőre. Van olyan rendelőm, akinél kikötötték a keresztszülők, hogy nem kell drága ajándék, valami olyasmit kérnek, ami emlék, ami kedves, ami megmarad. Az volt az első. És utána az a hölgy, akár radinába ment, akár keresztelőre, születésnapra, mindig kért tőlem.
Vannak olyan könyveim, hogy nagyon apró részek találhatóak benne, szoktam mondani, hogy azt egy éves kor alatti gyereknek, vagy ha nagyobb, de tudják, hogy mindent a szájába vesz, akkor ne adják, akkor olyat válasszanak, amibe vagy minden bele van varrva, tehát semmi nem elmozdítható a könyvről, vagy nincsenek apró elemek. Persze, vannak fiúsabbak, az autós könyvek, a pillangósokat, a csipketündéreset inkább kislánynak ajánlom. És van, ami megy fiúnak és lánynak is, mint a báránykások vagy a macisok.

– Foglalkozásokat is szokott tartani, Csíkszeredában a Csíki Anyák Egyesülete által szervezett Magyar Népmese Napján találkozhattak a könyveivel a gyerekek.

– Igen, a legkisebbeknek szoktam tartani az ilyen foglalkozásokat. Ez a korosztály még nem bír követni egy történetet, de így valamiféle könyv-élménye már lesz. És hát nagyon szeretik mind a gyerekek, mind a felnőttek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. február 14., kedd

Újabb nyertes pályázatokkal büszkélkedhet Kovászna

Kovászna város ismét profitál a fejlesztési minisztérium által még tavaly útjára indított országos helyreállítási terv (PNRR) pályázati kiírásából: több mint 14,2 millió lej értékben kaptak támogatást középületek energiahatékonyságának javítására.

Újabb nyertes pályázatokkal büszkélkedhet Kovászna
2023. február 05., vasárnap

Személyautó és mikrobusz ütközött, ketten megsérültek

Személyautó és mikrobusz ütközött vasárnap reggel a Kovászna és Réty közötti 13-as jelzésű országúton, Bita településen. Az ütközés következtében ketten sérültek meg.

Személyautó és mikrobusz ütközött, ketten megsérültek
2023. február 04., szombat

Ilyen egy ízig-vérig hagyományos disznóvágás

Meglepően nagy volt a nyüzsgés szombaton az alsócsernátoni sportpálya környékén, ahol ezúttal nem sportrendezvény zajlott, hanem különböző vidékek disznóvágási szokásait mutatták be.

Ilyen egy ízig-vérig hagyományos disznóvágás
2023. február 02., csütörtök

Elhárult az akadály a kézdivásárhelyi uszodaépítés útjából

A bukaresti táblabíróság döntése értelmében biztossá vált az Országos Befektetési Társaság (CNI) becslése szerint 130 millió lejbe kerülő kézdivásárhelyi uszoda építőjének kiléte.

Elhárult az akadály a kézdivásárhelyi uszodaépítés útjából
2023. február 01., szerda

Megszavazták Barót költségvetését

Barót idén 6,37 százalékkal több pénzből gazdálkodhat, mint az elmúlt esztendőben, kiadásai pedig 1,63 százalékkal nőnek – szerdai ülésén a város önkormányzati képviselő-testülete elfogadta a település költségvetését a 2023-as évre.

Megszavazták Barót költségvetését
Megszavazták Barót költségvetését
2023. február 01., szerda

Megszavazták Barót költségvetését

2023. január 31., kedd

Közel 120 millió lejből gazdálkodhatnak Kézdivásárhelyen

A kézdivásárhelyi tanácsülés keddi napirendjén szereplő több mint kéttucatnyi határozattervezet közül a legfontosabb a város költségvetésének elfogadása volt.

Közel 120 millió lejből gazdálkodhatnak Kézdivásárhelyen
2023. január 31., kedd

Hőszigetelik a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház épületeit

A sepsiszentgyörgyi megyei kórház épületeinek hőszigetelését célzó pályázat finanszírozási szerződését írta alá Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Cseke Attila fejlesztési miniszter.

Hőszigetelik a sepsiszentgyörgyi megyei sürgősségi kórház épületeit
2023. január 27., péntek

Újfajta szeméttárolókat helyeztek ki a guberálók miatti szeméthalmok elkerüléséért

Új kialakítású szeméttárolókkal védekeznek a szeméthalmok ellen Sepsiszentgyörgyön a Csíki Negyedben, céljuk, hogy a guberálók miatt kialakuló katasztrofális helyzetet felszámolják és a lakóknak ne kelljen a kiöntött szemétben járkálniuk.

Újfajta szeméttárolókat helyeztek ki a guberálók miatti szeméthalmok elkerüléséért
2023. január 25., szerda

Ahol nem kell fizessenek a lakók a tömbházak szigetelésére

Kovászna város önkormányzata az országos helyreállítási terv (PNRR) révén több mint hatmillió lej támogatást kapott két tömbház energetikai korszerűsítésére – adta hírül Facebook-oldalán Gyerő József polgármester.

Ahol nem kell fizessenek a lakók a tömbházak szigetelésére
2023. január 21., szombat

Nem marad olvasók nélkül a kézdivásárhelyi könyvtár

A kézdivásárhelyi Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárból tavaly szép számmal kölcsönöztek könyveket, és ismét megtarthatták a koronavírus-járvány miatt lefújt rendezvényeiket is, derült ki a Vántsa Judit intézményvezetővel folytatott beszélgetésből.

Nem marad olvasók nélkül a kézdivásárhelyi könyvtár
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!