Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Járványhelyzet Székelyföldön
Hargita megye
2 429
+130
Maros megye
3 864
+170
Kovászna megye
1 845
+23
Kattintson a napi összefoglalóért
Járványhelyzet Romániában
Frissítve: 2020. 10. 23.
Összes eset
201 032
+5028
Elhunytak
6 245
+82
Gyógyultak
144 429
+3348
Járványhelyzet számokban

Újabb és újabb kihívásokat jelent a tömbház-hőszigetelés, most a szakemberhiány a probléma

Kovács Attila 2019. szeptember 02., 09:05

Kisebb fűtésköltségek, új nyílászárók, megújuló homlokzatok és tetők – a volt szocialista rendszerben épült tömbházak külső felújítására, energiahatékonyságának növelésére a különböző forrásokból támogatásokat nyújtó hőszigetelési programok jelentik a legkézenfekvőbb megoldást. A folyamat Székelyföldön is halad tovább, noha sok az előre nem látott akadály.

Újabb és újabb kihívásokat jelent a tömbház-hőszigetelés, most a szakemberhiány a probléma
galéria
Tömbházak hőszigetelése: előre nem látott akadályok, késlekedés, költségnövekedés Fotó: Gábos Albin

Energetikailag korszerűtlen, 40-50 éve épült tömbházak százai váltottak új arculatra az elmúlt 12 évben Székelyföldön – akkor jelentek meg azok a támogatási lehetőségek, amelyeket a lakástulajdonosi egyesületek igénybe vehettek a külső falak, a födémek szigetelésére, a nyílászárók cseréjére, a tetőszerkezet felújítására, új cserepekre.

Főként az előregyártott betonelemekből, panelekből épült társasházak lakói körében volt sikere a jelentős fűtésköltség-csökkenést, és komfortnövekedést jelentő munkálatoknak. Először csak a kormány támogatásáért lehetett pályázni hőszigetelésekre, később már az Európai Unió Regionális Operatív Programja is felkínálta a lehetőséget. Társfinanszírozásról van szó, a lakók önrészének előteremtése sok esetben nem kis erőfeszítéssel, meggyőzéssel járó munkát igényel, a tervezés és előkészítés folyamata pedig bürokratikus akadályokkal, késlekedésekkel jár.

A megmutatkozó szakemberhiány, az elszaladó árakkal való folyamatos versenyfutás, a ráfizetések ellenére jelenleg is van igény a hőszigetelésre, különösen Székelyföld leghidegebb vidékein.

Ráfizetés is volt

Csíkszeredában 2007-ben készült el az első tömbház-hőszigetelés, az a lakóépület nemcsak a város, hanem Székelyföld első hőszigetelt társasháza volt. Utána egyre nagyobb lendületet vettek az ehhez hasonló munkálatok, az előregyártott betonelemekből épült tömbházak, illetve a tízemeletes toronyházak nagy többsége az azóta eltelt időszakban megújult külsőt kapott. Így eddig 85 tömbház hőszigetelését sikerült elvégezni a városban, a polgármesteri hivatal adatai szerint ez 2993 lakást jelent.

Tömbházak új arculata. Van ahol, kisebb, máshol nagyobb az érdeklődés a támogatási lehetőségek iránt.

Itt a bürokratikus akadályok mellett megtörtént, hogy az építők is keresztbe tettek a városnak. 2015-ben például, amikor más megyékből érkezett cégek végezték 29 társasház szigetelését, a munkálatok egy része nem készült el határidőre, ezért a város jelentős összegű európai uniós támogatástól esett el, mert a költségek egy részét nem tudták elszámolni. Ráadásul szerződésbontás miatt a munkát más vállalkozások fejezték be, a polgármesteri hivatal pedig hiába próbálta bíróságon érvényesíteni kárigényét, a mulasztó cégekkel szemben pereket veszített. De a lakossági igény megmaradt, olyannyira, hogy

a Regionális Operatív Program tavaly zárult pályázati kiírására 35 tömbház dokumentációja készült el.

Ezekből viszont 23 amiatt maradt le a lehetőségről, mert a szükséges megvalósíthatósági tanulmányok nem készültek el időben – a közbeszerzési eljáráson jelentkező tervezők nem feleltek meg a feltételeknek – így azóta új pályázati kiírásra várnak. Jelenleg 3 társasház szigetelése kezdődött el, további 9 esetében közbeszerzési eljárások vannak folyamatban a kivitelezés érdekében, de olyan licit is van, amelyet jelentkezők hiányában harmadszor kellett kiírni.

A város ugyanakkor támogatást kapott a több éve takaréklángon működő hőszigetelési kormányprogramtól is, 2 tömbház folyamatban levő szigetelése mellett a következő időszakban 10 olyan munkálat kezdődhet el, amelynek során azokban a társasházakban, ahol korábban egy-egy lépcsőházat szigeteltek, ezeket ki lehet egészíteni. Szőke Domokos alpolgármester szerint

most a legnagyobb gondot az építkezési piac leterheltsége jelenti, országszinten hiány van az építő cégekből, miközben számos határidős közberuházást kellene elvégezni.

Nem kedvez a helyzetnek ugyanakkor a törvények sűrű változtatása, az ár- és bérnövekedés, amely a költségek emelkedését hozza magával, és gyakran szembesülnek a tervek részleteinek nem megfelelő kidolgozásával is – tudtuk meg.

Elhúzódó eljárások

Marosvásárhely is viszonylag jól teljesített a tömbház-hőszigetelés terén, a támogatások biztosítása óta mintegy 50 tömbháznál végezték el a szükséges munkálatokat. Jelenleg 13 tömbház külső felújítása van napirenden a Regionális Operatív Program biztosította támogatás nyomán, 7 épületnél elkezdődött a kivitelezés ebben az évben, további 6 társasház hőszigetelése előkészületben van. Az utóbbiak esetében a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás viszont eredménytelen volt, mert az egyetlen jelentkező nem megfelelő ajánlatát elutasították, de óvást nyújtott be, majd bíróságon támadta meg az óvást elutasító döntést. Végül a bíróság a polgármesteri hivatalnak adott igazat, a licitet így megismétlik – ismertette kérdésünkre Dumitru Rus, a Maros megyei lakástulajdonosi egyesületek ligájának elnöke, aki szerint tapasztalat azt mutatja, hogy az ilyen munkálatoknál az előkészületek, a szerződések aláírásáig tartó időszak általában jóval hosszabb, mint a kivitelezés ideje.

Fotó: Veres Nándor

Ezeknél a munkálatoknál például a becsült értékeket és a terveket is aktualizálni kellett mivel a tervezés még 2015-ben történt.

A kormány által támogatott tömbház-hőszigetelési programban ugyanakkor kedvezőbb feltételekkel vehetnek részt az érdeklődők, ugyanis a korábbi 20 százalékos önrész helyett csak 10 százalékkal kell hozzájárulniuk a költségekhez – a Regionális Fejlesztési és Közigazgatási Minisztérium 60, a helyi önkormányzat 30 százalékos támogatása mellett.

Ezért 165 tömbház lakói jelezték részvételüket ebben a programban – tudtuk meg. A helyi költségvetésben jelentős összeget irányoztak elő a támogatásra, de az augusztusi költségvetés-kiegészítés során ebből az összegből csak 1 millió lej maradt, így a program most nem halad, csak néhány tömbház szigetelésére lehet szerződést kötni – ismertette az illetékes.

Nézeteltérések a költségekről

Sepsiszentgyörgyön jól kezdtek, de aztán évekre leállt a folyamat. Az első években az Állomás negyedben 17 tömbház hőszigetelését végezték el, viszont gondok adódtak, mert a lakók nem fizették ki maradéktalanul a rájuk kiosztott költségeket. Helyettük a város fizetett, majd beperelte a lakókat, akik részletekben törlesztenek. Tóth-Birtan Csaba alpolgármester kérdésünkre elmondta,

2011 óta nem készült tömbház-hőszigeteléses pályázat, a város erre a célra európai uniós támogatást nem vett igénybe.

A megvalósult munkálatokat a kormányprogram támogatta. ,,Jelen pillanatban két tulajdonosi társulás (141+18 lakás) megbízásával rendelkezünk, melyek alapján elindítottuk a közbeszerzési eljárást a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére és várjuk az új pályázati kiírást” – közölte az elöljáró, aki hasznosnak tartja a társasházak szigetelését. Emlékeztetett, hogy

Sepsiszentgyörgy is aláírta a Polgármesterek Klíma- és Energiaügyi Szövetségének vállalását, amiben az EU szintjén kötelező 20 százaléknál nagyobb energiacsökkenést vállalt.

Kérdésünkre azt is elmondta, egyetértenek a minél biztonságosabb, tűzállóbb szigetelőanyagok használatával, de megjegyezte, hogy az eddigi visszaesés részben a költségek emelkedése miatt történt.

Fotó: Haáz Vince

Székelyudvarhelyen nem volt igazán népszerű a tömbház-hőszigetelési program az elmúlt időszakban.

2010-ben 15 tömbház hőszigetelésére kért kormánytámogatást a város, de csupán három esetében érkezett meg a szükséges pénz. 2016-ban nyújtott be a város először pályázati dossziét a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez, akkor négy tömbház szigetelésére pályáztak. Mint Zörgő Noémi, a városháza sajtószóvivője kérdésünkre elmondta, az eredeti terv szerint 10 tömbház szerepelt volna a pályázatban, azonban, mivel a kiírás szerint az összköltség 25 százaléka a lakókat terheli, hat tömbház lakói nem fogadták el ezt a feltételt. Két társasház számára 2017-ben írtak alá kivitelezési szerződést, ezekben már megtörtént a teljes tetőcsere és a nyílászárók cseréje is. A további tömbházak esetében a második kiírás során sikerült támogatást nyerni, idén februárban írták alá a finanszírozási szerződést, majd frissítették az árakat. Jelenleg a közbeszerzési eljárás van folyamatban, ez augusztus végén jár le, a munka utána kezdődhet el.

Akadályozott előrelépés

Gyergyószentmiklós mindeddig nem vett részt a tömbház-hőszigetelési programokban,

idén viszont összesen 29 tömbház hőszigetelésére nyert támogatást a Regionális Operatív Programtól.

Az ár- és béremelések miatt megnövekedett kivitelezési költségek nehéz helyzetbe hozták a várost, az első közbeszerzési eljáráson a megugrott árak miatt nem találtak kivitelezőt. A mintegy 20 százalékos értéknövekedést a helyi költségvetési megtakarításokból kellene fedezni a szaktárca szerint, de Gyergyószentmiklós nem rendelkezik ilyen tartalékokkal, az önrész vállalása ebben a projektben így is meghaladja a 6 millió lejt – részletezte kérdésünkre Nagy Zoltán polgármester. Mint elmondta, szeptember elején lakossági fórumon terveznek egyeztetni az érintettekkel arról, hogy a lakástulajdonosok, illetve a város mit tudna ebből a plusz értékből átvállalni, de abban is reménykednek, hogy az őszi költségvetés-kiegészítéskor, szeptemberben erre támogatást nyújt a kormány.

A probléma esetükben az, hogy a többek között az építőipari bérnövekedésről is rendelkező, 2018-ból származó 114-es számú kormányrendelet megjelenése előtt írták alá a finanszírozási szerződést, és emiatt lehet újraszámolni a beruházás teljes értékét – más, későbbi projektek esetében ezt viszont meg lehet tenni – tudtuk meg. Nagy Zoltán szerint ilyen mértékű beruházás eddig a városban, de még a térségben sem volt, és nemcsak a lakók számára lesz jó hatással, hanem a tömbházak külső arculata is megújulhat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Videó

Videó
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
newsvote_ szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport