Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ügyfeleknek fenntartott parkolóhely – de jogosan?

Kovács Attila 2019. április 06., 12:22

Helyenként „Foglalt” feliratú táblák, esetleg ládák vagy más tárgyak jelzik a cégszékhelyek, üzletek előtti parkolókban, hogy ott kívülállók számára nincs hely. Ha ez a területfoglalás nem szerződés alapján történik, jogtalan lépésnek minősül.

Ügyfeleknek fenntartott parkolóhely – de jogosan?
galéria
Jól jön a tábla, pedig nem szabályos. Egy ilyen eszközzel jogtalan előnyhöz jut annak használója Fotó: Gábos Albin

Parkolóhelyek hiánya, szűk, zsúfolt utcák, áruellátás szempontjából kedvezőtlen adottságú, hátsó udvarral, parkolóval, beállóval nem rendelkező üzlethelyiségek – ezek mind olyan tényezők, amelyek nemcsak forgalmi dugókat, de olyan kényszerhelyzeteket is eredményeznek, amikor a megközelítés, az áruszállítás lehetőségének biztosítása miatt kell helyet szorítani különböző gépjárműveknek.

Ilyenkor a közterület foglalásának legkézenfekvőbb módja, ha különböző táblákkal, illetve tárgyak elhelyezésével egy-egy vállalkozás jogot formál néhány, a székhelye, üzlete közelében lévő parkolóhelyre. Lehet azonban bármennyire ízléses és hivatalosnak tűnő a „Foglalt” feliratú tábla vagy másfajta jelzés,

ha a cégnek nincs engedélye a parkolóhelyek kizárólagos használatára, ez a lépés önkényes területfoglalásnak minősül, és mint ilyen, nem jogszerű.

Főként a városok nem mostani gépjárműforgalomra tervezett központi övezeteiben számítanak értékesnek egy-egy cégszékhely, vendéglátóhely vagy üzlet előtti parkolóhelyek. Ezért a vállalkozások igyekeznek helyet biztosítani maguknak, ha van rá mód, törvényes keretek között.

Sepsiszentgyörgyön a fizetéses parkolókkal rendelkező utcákban található közintézmények, szállodák, kereskedelmi egységek, előadótermek, sportlétesítmények, pénzintézetek kizárólagos jogot szerezhetnek parkolóhelyek használatára a helyi önkormányzat 2017-ből származó 4-es számú határozatának megfelelően, előzetes kérés, majd polgármesteri rendelet alapján. Ehhez be kell fizetniük a megállapított illetéket, a használati jogot pedig legkevesebb egy hónapra, legtöbb egy évre igényelhetik. A határozat kitér arra is, hogy az így

használatba adott parkolóhelyek aránya nem haladhatja meg az adott utcában, körzetben lévő összes parkolóhely 15 százalékát.

A használati jogot szerzett jogi személyek így le is zárhatják a lefoglalt helyeket – tudtuk meg Tóth-Birtan Csaba alpolgármestertől. Ugyanez a határozat rendelkezik arról is, hogy a fizetéses parkolóhelyek jogtalan lezárása kihágásnak minősül, és az elkövető 100-tól 200 lejig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Közterület foglalása nem fizetéses parkolóban csak a polgármesteri hivatal engedélyével történhet, a megfelelő illeték befizetése esetén, a jogtalan foglalás szintén pénzbírságot von maga után.

A helyi rendőrség hatásköre

Székelyudvarhelyen is előfordul közterület-foglalás a parkolókban, itt viszont a kizárólagos használat lehetőségét nem biztosítja a helyi önkormányzat. Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője ismertette, több intézmény, üzlet, vendéglátóipari egység előtt lehet látni, hogy fenntartott parkolóhelyeket jeleznek táblákkal, ládákkal és egyéb eszközökkel.

„A parkolóhelyek ilyen jellegű kisajátítása önkényes területfoglalásnak számít. Amennyiben bárki ilyet észlel, vagy a tulajdonos felszólítja, hogy nem használhatja az adott parkolóhelyet, mert az az ő vendégeinek vagy ügyfeleinek van fenntartva, akkor értesítheti a helyi rendőrséget a 0266–210210-es telefonszámon” – hívta fel a figyelmet a szóvivő. Mint megtudtuk, a közterületi parkolók használatát illetően egyetlen kivétel van a városban:

a polgármesteri hivatal a városháza épülete előtt fenntart öt parkolóhelyet

saját autói, illetve a küldöttségek gépjárművei számára.

Jogszerűtlen lépések

Csíkszeredában is tapasztalható, hogy üzletek előtt táblákkal jelzik, az illető vállalkozás jogot tart néhány parkolóhely kizárólagos használatára. Füleki Zoltán alpolgármester kérdésünkre elmondta, ezek a foglalások jogszerűtlenek, mivel a város ilyen parkolóhelybérlési lehetőséget nem biztosít a jogi személyeknek.

Korábban, még néhány évvel ezelőtt is biztosította a polgármesteri hivatal a fizetéses parkolási rendszer keretében a vállalkozásoknak azt a lehetőséget, hogy parkolóhelyek használatára kizárólagos jogot szerezzenek, egy hely után havi 310 lejes foglalási díj kifizetését írták elő. Ám amióta a fizetéses parkolási rendszer szabályzatát felfüggesztették, és később érvényét vesztette, ez a lehetőség már nem áll rendelkezésre.

Az alpolgármester szerint helyet foglalni csak saját tulajdonú, illetve haszonbérbe vett területeken lehet, parkolóhelyeket viszont nem adnak haszonbérbe. A polgármesteri hivatal csak a Városi Művelődési Ház, illetve a Szakszervezetek Művelődési Háza mögötti parkolókban teszi lehetővé ideiglenesen helyek fenntartását különböző – előadásokhoz szükséges díszleteket, színpadi kellékeket, berendezéseket szállító – gépjárművek számára, amikor a szállítmányt kell le- vagy felpakolni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat