HIRDETÉS

Kétévente megszerveznék a drogprevenciós kiállítást

2016. december 22., 13:43

A bő kéthetes kiállítás ideje alatt mintegy 1200 diák és 300 felnőtt látogatta meg Udvarhelyen a Köztes átmenetek – a drog című interaktív drogprevenciós kiállítást december 1-je óta.

Fotó: Pál Árpád

A vendégkönyv telis-tele van köszönetekkel, tanulsággal és hálával. A közel kétórás tárlatvezetések alatt a fiatalok megismerkedtek a függőségek kialakulásának leggyakoribb okaival, a család szerepével a tinédzserek lelki fejlődésében. Ezekkel az alapkövekkel végigsétálva a kiállítóterem szobáin minden látogató eldönthette, hogy a sokszor csak pillanatnyi megkönnyebbülés és a problémákról való figyelemelterelés, függőségekbe kapaszkodás milyen formában rombolhatja le a család és az egyén életét. A tárlatvezetések minden alkalommal a részvevők korához, ismereteihez és érdeklődési köréhez voltak alakítva, sok esetben az alkohol és cigarettafüggőségek témáját is feldolgozták az egyéb illegális szerhasználat problémája mellet.

A termeken négy szakember vezette körbe a csoportokat: Hay Éva addiktológus Budapestről, aki a Köztes átmenetek kiállítás megalapítója, Forró-Erős Gyöngyi és Silló Erika mentálhigiénés szakemberek, az Áradat Egyesület munkatársai, valamint Varga Dániel mentálhigiénés szakember, a kiállítás tulajdonosa.

A szakemberek tapasztalata, hogy a székelyudvarhelyi fiatalok és családjaik körében a leggyakoribb függőség az alkoholhoz köthető, ennek az érintettek többsége tudatában van. Az illegális tudatmódosító szerek egy része a városban is megtalálható, illetve megvásárolható, de Székelyudvarhely e tekintetben nem tér el más erdélyi vagy magyarországi kisvárosban tapasztalható tendenciától.

A program kiállítási része ugyan véget ért, de lesz folytatása. Január közepén iskolapszichológusok és a témában dolgozó egyesületek, az Áradat Egyesület, a Bonus Pastor és a Caritas munkatársai szakmai fórumot szerveznek az Udvarhelyi Fiatal Fórum programja keretében, melynek célja a kiállítás kapcsán felmerült kérdések, kérések, felszínre jött problémák kezelése, valamint a függőségek problémájával foglalkozók, a témában felkereshető programok, szakemberek elérhetőségeinek összesítése és népszerűsítése.

Székelyudvarhelyen 2006-ban és 2016 végén lehetett megtekinteni a Köztes átmenetek kiállítást, mindkét esetben az UFF vállalta a házigazda szerepét. A csapat célja, hogy kétévente vendégül lássa a tárlatot, így pár éven belül nem lenne olyan udvarhelyi diák, aki ne látta és élhette volna át a Köztes átmenetek – a drog interaktív program jótékony hatásait. Az idei kiállításban az UFF partnere Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet volt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS