Gyermekhét a romatelepen

Gyermekhét a romatelepen

Fotó: Lukácsi Lehel

Sem tárgyi ajándékot, sem pénzt nem vittek a cigányoknak, de maradandó élményeket szereztek nekik és önmaguknak is. Két hetet tölt Nagygalambfalván és vidékünkön a németországi Tobias Waltzok ifjúsági lelkész és tizenhat önkéntes, akik délelőttönként a Biblia alapján gyermekhetet szerveztek a pusztai romatelepen, délutánonként a nagygalambfalvi IKE-csoporttal tartottak közös tevékenységeket, és a napokban honismereti kiránduláson vesznek részt.

Molnár Melinda

2014. augusztus 13., 13:532014. augusztus 13., 13:53

A Jugendscheune Melaune Keresztyén Ifjúsági Egyesület önkéntesei hetedik alkalommal tartottak evangelizációs és felzárkóztató foglalkozásokat a romatelepen. Egy „új generációval” érkezett Tobias, négyük kivételével először járnak Nagygalambfalván.

Mit tudtak megjegyezni?

Az első nap ismétléssel telt a pusztai nagy sátorban: tavaly a szentírási Eszter történetét dolgozták fel a cigány gyermekekkel. Kis segítséggel felidézték, miről volt szó, és az énekekre is emlékeztek – tudtuk meg a lelkésztől. A mostani hét témája Péter apostol története volt: elsősorban a csodálatos halfogás és a vízen járás. A közelben folyik a Nagy-Küküllő, megfelelt mint „Genezáreti-tó”. Csónakot, halászhálót és sok vízhatlan „halacskát” készítettek elő az önkéntesek. Nagyon figyeltek a „tanítványok”, és igazi csodaként élték meg: Jézus szavára az újra bedobott háló roskadásig megtelt hallal. Nem csak a cigány gyermekek, az önkéntesek is sokat tanultak.


Megvédték az értékeket

Aznap délután nagy vihar sepert végig Galambfalva határában. A nagy sátrat felkapta a szél, és harminc méterrel odébb a kukoricásban, mint egy „párnára”, tette le. Az önkéntesek már megéltek Németországban hasonlót húsvétkor, de az ottani sátor használhatatlanná vált. Nem úgy most: szinte alig kellett valamit igazítani rajta, és újra felállíthatták a falubeli férfiak segítségével. Mégsem ez volt a nagyobb csoda! Amint elült a vihar, a csoport kiment a Pusztába. Addigra a cigányok egy helyre gyűjtötték a sátor tartalmát, letakarták sátorlappal, és zsineggel körbetekerték. Hiánytalanul megvolt minden, a hangfalak sem áztak el. Tobias ezt fontos lépésnek tartja, és a hétéves munka eredményének: a cigányok megvédték azt, amivel tanítják gyermekeiket a németországiak.

Tanulás

Mi az immár hagyományosnak mondható „iskolai napon” jártunk a helyszínen. Ötféle, egyenként 25 perces foglalkozáson vettek részt a roma gyerekek. A matematika keretében a súlymértékekkel ismerkedtek meg. Meglátszott, most találkoztak először a kiló liszt, a fél kiló alma fogalmával. A kétféle kézimunka-tevékenységen golyóval, illetve zsineggel festettek, a zenecsoport éneket tanult, az írásfoglalkozáson magyar betűket gyakoroltak. Másnap Éli házát mintázták meg – papírházakat készítettek. A programban szerepelt még közös játék, előadás. Miután megtanulták, hogy Jézus megmosta a tanítványok lábát, gyakorlatban is megvalósították – az érintéstől eleinte vonakodtak, de nem húzták ki alóla magukat egyik náció tagjai sem. Hogy nem hiábavaló a pusztai foglalkozás, az leginkább a Péter-film vetítése alatt vált nyilvánvalóvá. A két és fél órás szabadtéri filmnézés alatt egy pisszenés sem volt a máskor hangos kolóniában.


Fiatalok egymás között

A pusztai program mellett a tábor kiemelt célja, hogy a németországi fiatalok összebarátkozzanak a helybéli IKE-sekkel. Délutánonként akik idegen nyelvet tanulnak az iskolában, gyakorolhatták. A sport és szabadidős tevékenységeken pedig barátságok születtek. Szőcs Kinga egy év alatt annyira megtanult németül, hogy nem csupán a foglalkozásokon, az istentiszteleten is tolmácsolt. Tavaly ilyenkor ment el Németországba. Hetente két napot Tobiaséknál dolgozott, hármat pedig egy keresztyén panzióban. Először volt távol szüleitől, sokat tanult önmagáról, a távollétről. Gyarapodott, fejlődött a nyelvtudása – a kitartás megtérül. Idén Nagy Rita Sarolta kapott hasonló lehetőséget, egy év önkéntességet Németországban. A református gyülekezet vasárnap bocsátotta ki ünnepélyesen, és Tobiasék befogadták – tudtuk meg Kányádi György lelkipásztortól. A németországi fiatalok a hagyományos székely életmódot is megismerhették a nagygalambfalviak jóvoltából. A fiatalok pedig együtt ültették el a templom kertjében a barátság fáját. A hétvégén vesznek búcsút honi tájainktól a vendégek.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. november 20., hétfő

Forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhely több pontján

Hétfő reggel 9 órától több ponton is forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhelyen, ugyanis a Harvíz Rt. megkezdi munkálatait a Kaufland előtti körforgalomban.

Forgalomelterelésre kell számítani Székelyudvarhely több pontján
2023. február 03., péntek

Csak egy korábbi leírást rejtett a bikafalvi templom időkapszulája

1989-ben elhelyezett időkapszulát találtak a bikafalvi református templom felújítása során, amelynek tartalmát a sajtó előtt tárták fel pénteken. Az esemény során az épület helyreállításának részleteiről is mesélt a helyi lelkipásztor.

Csak egy korábbi leírást rejtett a bikafalvi templom időkapszulája
2023. február 02., csütörtök

A daganatos megbetegedések okozta küzdelmekről beszélnek Székelyudvarhelyen

Az „együtt” ereje – élet, onkológiai diagnózis után címmel tartanak előadást pénteken délután öt órától a székelyudvarhelyi Hargita Business Centerben (HBC).

A daganatos megbetegedések okozta küzdelmekről beszélnek Székelyudvarhelyen
2023. január 26., csütörtök

Elfogadták a költségvetést, de eredményeket várnak a városházától

Kisebb-nagyobb módosításokkal elfogadta a székelyudvarhelyi képviselő-testület csütörtökön a város 220 millió lejes költségvetését, cserébe viszont a betervezett beruházások megvalósítását várja el.

Elfogadták a költségvetést, de eredményeket várnak a városházától
2023. január 25., szerda

Nem lesz áram több székelyudvarhelyi utcában

Javítási munkálatok miatt szünetel az áramszolgálatatás több székelyudvarhelyi utcában csütörtökön, napközben.

Nem lesz áram több székelyudvarhelyi utcában
2023. január 13., péntek

Soltész: az a felelősségünk, hogy legyőzzük a nyugat önzőségét

Le kell győzni a kishitűséget, nem szabad engedni a nyugat csábításának, élettel kell megtölteni a felújított és felépített tanintézeteket – mondta el Soltész Miklós államtitkár pénteken Székelyudvarhelyen, a Tamási Áron Gimnázium épületének átadásán.

Soltész: az a felelősségünk, hogy legyőzzük a nyugat önzőségét
2023. január 10., kedd

Kézre kerültek a tettesek: két fiatal zúzta össze a szabadtéri kiállítást

Egy fiatalokból álló társaság két tagja rongálta meg szilveszter éjjelén a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont (HMHF) által kiállított fényképeket a székelyudvarhelyi Sétatéren – kedden sikerült beazonosítani az elkövetőket.

Kézre kerültek a tettesek: két fiatal zúzta össze a szabadtéri kiállítást
2023. január 10., kedd

Az eddigi feléért fűtenek, de jó minőségű biomassza kell

Csökkentek a fűtésre szánt önkormányzati kiadások Farkaslakán és Székelyvarságon, miután tavaly ősszel mindkét településen üzembe helyeztek egy-egy faaprítékkal működő, napkollektorokkal kiegészített kazánt.

Az eddigi feléért fűtenek, de jó minőségű biomassza kell
2023. január 08., vasárnap

Búcsújáró jogot is kaphat a Nyúlád-tetőn épülő oltár

Szinte teljesen befejeződtek az oltárépítési munkálatok az Oroszhegy községhez tartozó Kápolnamezőben (Nyúlád-tető), amelyet nem hivatalos búcsújáróhelyként használtak több száz évig a környék lakói. Idén az egyház képviselői megáldanák az építményt.

Búcsújáró jogot is kaphat a Nyúlád-tetőn épülő oltár
2023. január 05., csütörtök

Holttestet találtak Székelyvarságon

Elhunyt férfi holttestét találták meg Székelyvarságon a mezőn január 2-án, a rendőrségi vizsgálat szerint az idegenkezűség kizárható. Az ügyben még tart a nyomozás.

Holttestet találtak Székelyvarságon
Holttestet találtak Székelyvarságon
2023. január 05., csütörtök

Holttestet találtak Székelyvarságon

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!