Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Székelyföldön is rendhagyó módon ünneplik a színház világnapját

Szász Cs. Emese 2019. március 26., 15:02
HIRDETÉS

Játékszünet biztosan nincs a március 27-ei színházi világnapon a székelyföldi színházakban: van, ahol premierrel, máshol éppen előadás-temetéssel ünneplik a jeles napot, vagy a diákok figyelmét igyekeznek Thália szolgálóira felhívni.

Kulisszák mögött. Sok színházban ilyenkor derül ki, mennyi munka van egy-egy előadás mögött Fotó: Veres Nándor

1962 óta ünnepeljük a színházi világnapot március 27-én, annak emlékére, hogy 1957. március 27-én volt a párizsi Nemzetek Színházának évadnyitója. A színházi világnap célja felhívni a figyelmet a színház és a kultúra fontosságára, tisztelegni a színészek, a színházi dolgozók előtt. 1978 óta pedig a Nemzetközi Színházi Intézet minden évben felkér egy jelentős színházi alkotót, hogy megfogalmazza gondolatait a színházművészetről, amit március 27-én világszerte minden színházban közvetítenek. Az idei világnapon egy kubai rendező, Carlos Celdrán tolmácsolja a színház fontosságát.

HIRDETÉS

A székelyföldi színházakban sem szoktak szó nélkül elmenni a színházi világnap mellett: van, amikor gazdagabb, máskor kevésbé látványos a világnapi program, de előadás és üzenetközvetítés mindenhol van. A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban a román társulat premierrel, a magyar társulat pedig fesztiváljártas előadással jelentkezik. A jeles napon a Liviu Rebreanu Társulat 19 órától Ion Luca Caragiale Farsang című komédiáját (rendezte Adi Iclenzan) mutatja be a nagyteremben, míg a Tompa Miklós Társulat a kisteremben adja elő Ivan Viripajev Részegek című drámáját (rendezte Radu Afrim), amelyet az Országos Színházi Fesztiválon (FNT) is sikerrel játszott. Kölcze Katától, a marketingosztály vezetőjétől megtudtuk, hogy

az idei világnapi üzenetet nemcsak kinyomtatva terjesztik majd a közönség soraiban, hanem online videós formában is közzéteszik a Facebookon,

egyik színészük közreműködésével.

Míg Marosvásárhelyen bemutatót terveznek, addig Gyergyószentmiklóson előadást temetnek a szerdai világnapon. A Figura Stúdió Színháznál már hagyományosnak számít, hogy ilyenkor megnyílnak a nézők előtt a kulisszák mögötti terek és bepillantás nyílik az alkotótevékenységbe is. Március 27-én egész napos program várja az érdeklődőket: reggel 10 órától kávézni hív a társulat, majd 11 és 14.30 között félóránként kulisszatúrák indulnak a színészek idegenvezetése mellett. 16 órától a YourLivingRoomban kvízjáték kezdődik, amelyre bárki benevezhet. Albu István, a gyergyószentmiklósi színház igazgatója elmondta, ezúttal is cél, hogy kellemes kikapcsolódást nyújtsanak a közönségnek, illetve hogy azok is betekintést nyerjenek az itteni munkába, akik eddig semmit sem tudtak arról, hányan és hogyan dolgoznak nagyon keményen azért, hogy a nézők számára látható másfél, két-, háromórás előadás megvalósuljon.

A világnapot idén a Zűrzavaros éccaka című vígjáték zárja, amely annak ellenére is vidám marad, hogy ez lesz az első előadás-temetés Gyergyószentmiklóson. Az előadás-temetés azoknak a produkcióknak jár, amelyeket több év után végleg levesznek a színház műsorrendjéről. Ilyenkor sok váratlan meglepetés is történik, ami azoknak is izgalmassá teszi az előadást, akik már többször látták.

Fotó: Veres Nándor

A Csíki Játékszínben délelőtt és délután is programokkal várják a közönséget a színházi világnapon: 12 órától nyílt próbát tartanak az éppen készülő Ásókapa című előadásból, így aki mindig is kíváncsi volt rá, hogy miként próbálnak a színészek, hogyan születik meg egy előadás, most ízelítőt kaphat ebből. 17 órától a kortárs orosz szerző, Borisz Akunyin Sirály című darabja látható a teátrumban, azelőtt Kányádi Szilárd színházigazgató tolmácsolja a világnapi üzenetet, utána pedig beszélgetésre maradhat a közönség, az előadás és a színházi világnap lesz a téma. A beszélgetés után a jelenlévők először láthatják majd azt a dokumentumfilmet, amely a Csíki Játékszín húsz évéről készült – tudtuk meg Kányádi Szilárd színházigazgatótól, aki elmondta, még zenei meglepetéssel is készülnek.

Székelyudvarhelyen a múlt heti bábszínházi világnap apropóján jelentette be a Tomcsa Sándor Színház, hogy megalakították a teátrum bábtevékenységeit összesítő Udvarhely Bábműhelyt, így ilyen jelentős bejelentésre nyilván nem számíthatunk a színházi világnapon. Udvarhelyen szerdán a társulat március elején bemutatott előadását tűzik műsorra, Thornton Wilder A mi kis városunk című darabját, azelőtt pedig felolvassák a közönségnek a világnapi üzenetet.

A világnap alkalmából a sepsiszentgyörgyi társulat két tagja, Korodi Janka és Kónya Ütő Bence diákoknak tart színháztúrát. A Tamási Áron Színház, az M Studio Mozgásszínház és a Cimborák Bábszínház idén három előadással ünnepel: 11 órakor A halhatatlanságra vágyó királyfi című népmese alapján készült bábjátékra, 13 órakor a Danse Noir mozgásszínházi produkcióra, 19 órakor pedig a Liliom című előadásra várják a közönséget.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS