Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Székely terrorper: elnöki audiencián kérnek kegyelmet az elítélteknek

Bíró Blanka 2019. január 13., 16:40
HIRDETÉS

A székelyföldi terrorperben elítélt Beke István és Szőcs Zoltán szabadlábra helyezésének leggyorsabb módja az lehet, ha elnöki kegyelemben részesítik őket – véli Fejér László Ödön háromszéki szenátor és id. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Archív Fotó: Gecse Noémi

Elnöki audienciára jelentkezik Fejér László Ödön háromszéki szenátor és id. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, hogy személyesen tájékoztassák Klaus Johannis államfőt azokról a tényekről, amelyekből kiderül, hogy a kézdivásárhelyi terrorperben meghozott bírósági ítélet alaptalan.

A kezdeményezők azt remélik, hogy érveikkel meggyőzik az államfőt, aki elnöki kegyelmet gyakorolhat.

HIRDETÉS

Az ügy előzménye, hogy több magyar parlamenti képviselő továbbította az államfőnek a Citizengo.org/hu oldalon összegyűjtött több mint tízezer civil támogatói aláírást. Johannistól azt kérték, hogy tegyen lépéseket a Beke–Szőcs-ügyben hozott jogerős ítélet érvénytelenítése érdekében. A beadványra az elnöki hivatal egyik tanácsosa válaszolt, kiemelve, hogy „egy jogerős és visszavonhatatlan bírósági végzés érvénytelenítése nem esik az államfő hatáskörébe, amit az alkotmány 85–94. szakasza szabályoz.”

Fejér László Ödön ennek kapcsán kijelentette, bár az államfőnek nem hatásköre egy bírósági végzés érvénytelenítése, elnöki kegyelmet gyakorolhat a 2002/546-os törvény alapján. Eszerint

a kegyelemben való részesítést hivatalból is megteheti, anélkül, hogy azt valaki igényelné.

Miután id. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke nyilvános kegyelmi kéréssel fordult az államfőhöz, a szenátor kapcsolatba lépett Magyarország legfelsőbb bíróságának volt elnökével, hogy egyeztessék, milyen jogorvoslati lehetőségekkel élhetnek. A megbeszélés során egyetértettek abban, hogy a két fiatal szabadlábra helyezésének leggyorsabb módja az elnöki kegyelemben való részesítés, ezért jelentkeznek audienciára.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018 júliusában öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Tőkés László – magánlátogatása után – az év elején európai parlamenti képviselői minőségében is meglátogatta az elítélteket a csíkszeredai börtönben, az EP külügyi bizottsága elnökének ajánlásával. Tőkésnek ebből az alkalomból lehetősége nyílt megtekinteni a csíkszeredai börtönben uralkodó viszonyokat is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS