Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ráncba szedik a fogyasztóvédőket – magatartási és öltözködési rendet adott ki az elnök

Székelyhon 2019. augusztus 22., 10:02 utolsó módosítás: 2019. augusztus 22., 10:03

Magatartási és öltözködési rendet ír elő az ellenőrzésbe induló felügyelőknek Horia Miron Constantinescu országos fogyasztóvédelmi elnök augusztus 20-ai rendelete. Eszerint kötelező a tiszta, hivatali öltözék, amely méltóságot és tiszteletet mutat az intézmény és az állampolgár iránt, ugyanakkor előírás a tisztelettudó viselkedés.

Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

„A férfiaknak kötelező módon hosszú ujjú, egyszerű, klasszikus, fehér, kék, bézs vagy fekete inget kell viselniük, egyenes nadrággal, vágások, cipzárak, nyomatok nélkül. A lábbeli egyszerű cipő lehet, a sportstílus (teniszcipő, kosárcipő, melegítőcipő) és a szandál nem tartozik ide. Az őszi/téli ruházat klasszikus, nem tartalmazhat extravagáns kiegészítőket. A férfiak számára a jegygyűrűn kívül tilos kiegészítők, ékszerek viselése.

Az arcnak és hajnak gondozottnak kell lennie,

tilos az átlagosnál hosszabb haj és szakáll viselete” – idéz a rendeletből az Agerpres hírügynökség.

A hölgyek vágások és cipzár nélküli, nyomatoktól mentes, klasszikus ruhát vagy kétrészes öltönyt hordhatnak, szoknyával és nadrággal (szoknyahossz közvetlenül a térd felett), inggel, dekoltázs nélküli blúzzal.

Tiltott a testhez tapadó, szűk ruhák viselete, a flitterek és bizsuk használata.

Tilos túlzott, extravagáns, figyelemfelkeltő ékszereket viselni. Tilos a hivalkodó smink, az arcnak és a hajviseletnek gondozottnak, mértéktartónak kell lennie.

A szabadban hordható fejfedő, amely nem lehet azonban sapka, strandkalap, kendő, a klasszikus stílus a követendő. Belső térben tilos bármilyen fejfedőt viselni. A személyes higiénia kötelező, és nem okozhat kellemetlen zavart másoknak. A manikűr tiszta, jó ízlésű és klasszikus kell legyen.

HIRDETÉS

Az elnök felsorolja azokat a ruházati elemeket is, amelyek kifejezetten „elfogadhatatlanok”. Ezek közé tartozik a rövid-, vágott- vagy harisnyanadrág, a szandál, a strandpapucs, kalap vagy sapka, kigombolt vagy a nadrágból kilógó ing, testhezálló ruha, reklámpóló, vagy más vulgáris, szexista, obszcén szavakkal, szlogenekkel vagy képekkel díszített ruházat, beleértve a groteszk lényeket is. „Tilos a piszkos és vágott ruhák, a provokatív vagy provokatív módon hordott ruházati cikkek viselése” – írja az ANPC elnöke által aláírt dokumentum.

A rendelet végrehajtásának határideje hét nap, és az ANPC minden felügyelőjének alá kell írnia egy nyomtatott változatot.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
5 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS