Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Parkolók, rendezett terek veszik át az egykori garázsok helyét

Kovács Attila 2019. augusztus 20., 11:32
HIRDETÉS

Több csíkszeredai lakótelepen is parkolók készülnek a lebontott bádoggarázsok helyén, járdákat építenek, és új játszótér is létesül. Ezzel párhuzamosan folyamatban van a nyári útkarbantartás.

Fotó: Gábos Albin

Hosszú előkészületek után látott hozzá a megbízott cég a csíkszeredai Pacsirta sétány felső részének felújításához, ahonnan tavasszal lebontották a korábban épült bádoggarázsokat. Tavaly kellett volna kezdeni, de

a tervezés és kivitelezés érdekében kiírt közbeszerzési eljárást meg kellett ismételni, mert az árajánlat meghaladta az elkülönített pénzkeretet.

HIRDETÉS

A második kiírás végül eredményes volt, de csak a kiviteli tervek készültek el az elmúlt évben. Idén következett a több mint 30 pléhgarázs lebontása, illetve a terület városi közvagyonba vétele és telekkönyveztetése. Néhány hete átadták a területet a kivitelezőnek, ám a cég újabb akadályokkal szembesült – tudtuk meg Buzogány Károly igazgatótól.

A garázsok alatt ugyanis pincéket építettek a tulajdonosok, ezek vasbeton szerkezetét pedig először fel kellett törni ahhoz, hogy megfelelő alapozás készüljön a leendő parkolónak.

Fotó: Gábos Albin

Új játszótér is épül

Ottjártunkkor egy régészeti feltáráshoz hasonlított az építési terület, egymás mellett sorakozó üregekkel. A felújítás a Pacsirta sétánynak csak a felső részét, a Testvériség sugárúti 22-24-26-os számú tömbházak mögött a Nárcisz sétányhoz vezető mellékutcát érinti. Ott új aszfaltburkolat készül, kialakítják az esővíz elvezető rendszert, a lebontott garázsok helyén parkolók lesznek, korszerűsítik a közvilágítást.

Újjáépítik a tömbház körüli járdákat is, és teljesen új játszótér épül a korábban szintén részben garázsok által elfoglalt hátsó területre – ott már a szegélykövek elhelyezését végzik.

Az 1,7 millió lej értékű munkálatot idén ősszel kell befejezni.

Fotó: Gábos Albin

Kedvező változások

A városszintű garázsbontások nyomán több parkoló szabadult fel, amelyek egy részét idén már leaszfaltozzák a nyári útkarbantartás részeként, és új járdákat is építenek ezek körül. Hétfői terepszemlénk során azt láttuk, hogy

a Nárcisz sétány alsó szakaszán, a lebontott garázsok helyén már elkészült a parkoló és járda, ugyanez történt a közelben, a Fenyő utcában, a 9. számú tömbház belső udvarán is.

Fotó: Gábos Albin

Hasonló változás következik a Müller László utca Szentlélek utca felőli részén, a lebontott garázsok helyén maradt parkolóban is, amint befejezik a Müller László utca javítását – tájékoztatott kérdésünkre Pataki László, a csíkszeredai polgármesteri hivatal illetékese. A Müller László utca nagy részén új útburkolat készül, le is zárták a forgalom előtt,

a megfelelő alapozás hiánya miatt viszont a munka lassabban halad a vártnál, több részen talajcserére is szükség volt ahhoz, hogy tartós legyen majd az új burkolat

– tudtuk meg. Egy másik helyszínen, a Mérleg utcai belső udvarban szintén ezután látnak majd munkához, ott ugyancsak a lebontott garázsok helyén maradt parkolót kell aszfaltozni, és járdát építeni.

Átalakuló lakótelepi utcák, parkolók. Rendezni kell a garázsok helyét Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Fotó: Gábos Albin
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS