Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Okos zebrák – intelligens gyalogátjárókra váltanának több székelyföldi városban is

Kovács Attila 2019. március 15., 13:12
HIRDETÉS

Ha gyalogost észlelnek, kigyúlnak a fények, kivilágítva a zebrát, egyúttal figyelmeztetve az autósokat – ez az okos vagy intelligens gyalogátjárók hozta újdonság lényege, amely természetesen rosszabb látási viszonyok között érvényesül leginkább. Székelyföldet is lassan, de biztosan eléri a nem olcsó újítás, amely nagyobb biztonságot jelenthet a gyalogosok számára.

Az okos zebrákra még várni kell, a gyalogátjáróknál táblák figyelmeztetnek Fotó: Gábos Albin

A gépjárművek növekvő száma, a zsúfoltság, a sietség, gyorshajtás, figyelmetlenség és más okok miatt egyre több gyalogost ütnek el a gyalogátjárókon. Este, éjszaka, szürkületben, pirkadatkor vagy ködös, borongós, esős időben viszont jól jöhet a fokozott kivilágítás és egy figyelmeztető, villogó fényjelzés az autóvezetők számára olyan körülmények között, amikor egy-egy zebra környékére nem jut el az utcai lámpák fénye, vagy éppen hiányoznak a fényforrások.

Többféle megoldás létezik a fehér sávokkal, jó esetben pedig sötétben villogó vagy világító táblával jelzett zebrák biztonságának fejlesztésére. Magyarországon, ahol az elmúlt években több városban is megjelentek ezek a megoldások, azt az átkelőt nevezik okos zebrának, amelynél az úttestbe épített LED izzók villannak fel – a gyalogátkelőhely járdakapcsolatainál fotocellás oszlopokat helyeznek ki, amelyek érzékelik, ha gyalogos közelít a zebrához. Ekkor működésbe lépnek a burkolatba épített LED elemek, és villogó fényjelzést adnak a gépjárművezetőknek, így könnyebb észlelni, hogy gyalogosok szeretnének átkelni az úton.

Van olyan holland fejlesztésű intelligens átkelő, amely több romániai városban, például Brassóban vagy Gyulafehérváron már működik.

Ennek részei a burkolatba épített izzók és a gyalogátjáró két oldalán elhelyezett, érzékelővel ellátott oszlopok mellett az utóbbiakra szerelt további fényforrások, amelyeket úgy helyeznek el, hogy ne csak a teljes zebrát világítsák meg jól, amennyiben gyalogost észlelnek az átkelőnél, hanem ezzel egy időben villogó jelzéssel figyelmeztetik a közeledő gépjárművek vezetőit az áthaladókra.

HIRDETÉS

Tulceán viszont egy helyi feltaláló fejlesztett ki egy másabb típusú intelligens zebrát, amelyet létre is hoztak egy útkereszteződésben. Ennek lényege, hogy az útburkolatba az átjáró fehér színűre festett sávjainál biztonsági üveggel védett, téglalap alakú világítótesteket építettek be, amelyekhez érzékelő is tartozik, így a gyalogosok mozgását észlelve az úttesten gyúltak ki a fények.

Ezek a megoldások nem olcsók, Magyarországon az okos zebrák telepítési költsége átszámítva egyenként 35–45 000 lejbe kerül,a Tulceán elkészített átkelő költsége kevéssel meghaladta a 45 000 lejt.

Noha mindez biztonságosabbá teszi az átkelést az úttesten, nem véd meg minden helyzetben – Brassóban intelligenssé fejlesztett zebrán is gázoltak már el gyalogost, igaz, ez nappal történt.

Fotó: Gábos Albin

Székelyudvarhely lehet az egyik első település a régióban, ahol az intelligens átkelők valósággá válnak. A polgármesteri hivatal által tavaly meghirdetett Szólj bele! program célja az volt, hogy a székelyudvarhelyiek döntsék el, milyen fejlesztések valósuljanak meg a város 2019-es költségvetésének egy bizonyos százalékából.

,,A szavazás végén a nyertes pályázatokat ettől az évtől kezdődően valósítják meg. Ennek a programnak az egyik nyertes projektje A zebra dala – A fény az éjszakában, amely pontosan a gyalogosok biztonságos átkelését szorgalmazza kedvezőtlen fényviszonyok között. A projekt célja elsősorban a veszélyes, sötétedés után nem belátható átjárók megvilágítása” – részletezte kérdésünkre Zörgő Noémi. A polgármesteri hivatal sajtószóvivője szerint a projekt so­rán az át­já­ró egy vagy mindkét vé­gé­re kell fel­ál­lí­ta­ni a moz­gás­érzékelővel ellátott in­tel­li­gens lám­pa­tes­te­ket, ame­lyek fé­nyük­kel be­lát­ha­tó­vá te­szik a tel­jes gya­log­át­ke­lő te­rü­le­tét, rá­adá­sul nap­ener­gia se­gít­sé­gé­vel töl­tőd­het­né­nek fel. Azt is elmondta, hogy a rendőrségi statisztikákat figyelembe véve tavaly a városháza a leginkább balesetveszélyesnek ítélt gyalogátjárókat tapadást elősegítő, két komponensű festékkel jelölte meg, amelynek szavatossága jóval hosszabb a megszokott festékénél. ,,Így több mint tíz átjárót tettünk biztonságosabbá, és ezt a folyamatot egészíti majd ki A zebra dala” – közölte.

Gyergyószentmiklóson pályázati támogatásból szeretnék korszerűsíteni a közvilágítást, ez a gyalogátjárókra is vonatkozik, amelyeket biztonságosabbá tennének. ,,A tervezett felújítás 21 helyszínen 25 oszlopot és lámpatestet érint, amelyeket összesen 48 mozgásérzékelővel látnának el. Jelenleg számos gyalogátjáró nincs megvilágítva, rosszak a látási viszonyok, és az autósok későn veszik észre a gyalogosokat. Ennek a helyzetnek a javítását célozza a Központi Fejlesztési Régióhoz leadott pályázat” – ismertette Fórika Krisztina, a polgármesteri hivatal sajtóreferense.

Az elképzelések szerint itt is intelligens zebrákra váltanának, egy automatizált vezérlőrendszernek, valamint a mozgásérzékelőknek köszönhetően fokozott kivilágítást kapnak majd az átkelők, amikor gyalogos szeretne átkelni az úttesten, így megkönnyítve az autóvezetők számára is az időben történő reagálást.

A korszerűsítés több gyergyószentmiklósi utcát is érint majd,

így a Fürdő, Nicolae Bălcescu, Gábor Áron, Kossuth Lajos, Tölgyfa, Kárpátok, Temető utcákat, valamint a Gyilkostó és a Testvériség sugárutat.

Fotó: Gábos Albin

Marosvásárhelyen néhány évvel ezelőtt a magasított gyalogátjárók kialakításával igyekeztek korlátozni több utcában a gépjárművek sebességét és megelőzni a gázolásos baleseteket. Akkor fél év alatt 25 gyalogost ütöttek el a zebrákon. A változtatások után csökkent a balesetek száma, az autósok viszont azért háborogtak, mert a megemelt gyalogátjárók környéke nem volt megfelelően kivilágítva, és a gépjárművek több esetben megsérültek, ha nagyobb sebességgel haladtak. Mint Cosmin Blaga, a polgármesteri hivatal szóvivője kérdésünkre elmondta, korábban olyan gyalogátjárót jelző táblákat is szereltek fel, amelyek fényjelzésekkel figyelmeztetett, például a December 1. sugárúton, de ezeket megrongálták. Jelenleg újrafestették a gyalogátkelőket, és fokozottabb megvilágításukról is gondoskodtak a főutakon – számolt be. Hozzátette,

a városi mobilitási tervben szereplő stratégia részeként most több ajánlatot is kértek cégektől intelligens rendszerek telepítésére.

,,Ezeket elemezni fogjuk, és a helyi önkormányzat dönt arról, hogy milyen irányba induljunk el” – vázolta a szóvivő.

Csíkszeredában egyelőre nem szerepelnek a város beruházási listáján ilyen jellegű fejlesztések – tájékoztatott kérdésünkre Szőke Domokos. Az alpolgármester szerint ugyanakkor

a Kossuth Lajos és Hargita utcák, illetve a Temesvári sugárút egy részét érintő tervezett korszerűsítések során felmerülhet hasonló rendszerek telepítésének lehetősége.

A nagy forgalmú Brassói úton több zebránál is az autósokat villogó fénnyel figyelmeztető, gyalogátkelőt jelző táblákat szereltek fel a nagyobb biztonság érdekében, mivel több esetben is gyalogosokat gázoltak el.

Hasonló megoldást választottak Sepsiszentgyörgyön is, az elmúlt évben tíz zebránál helyeztek ki villogó fénnyel ellátott, gyalogátkelőt jelző táblákat – tudtuk meg Tóth-Birtan Csaba alpolgármestertől. Az intelligens, mozgásérzékelővel ellátott átjárókról, amelyek még hiányoznak, az elöljáró úgy vélekedett, ez hatékony technológia, és be fogják építeni a későbbre tervezett fejlesztésekbe. ,,A biztonságot, az energiatakarékos, helyi jellegzetességekre szabható műszaki megoldásokat mindenképp fontosnak tartjuk, de kell egy kis idő, amíg ezeket alkalmazni lehet” – értékelt. Hozzátette, a Regionális Operatív Program pályázati kiírása nyomán olyan közvilágítási rendszerek kiépítésére volt lehetőségük pályázni, amelyek intelligens megoldásokat tartalmaznak, így az önálló reakcióképességű lámpaoszlopok és a távvezérlés biztosítását is. De, mint mondta, ezekben a tervekben még nem szerepel a gyalogátjárók biztonságát növelő intelligens rendszerek telepítése, amelyek a következő generációs tervekben viszont biztosan ott lesznek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS