Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Nem használták a biztonsági övet, örülhetnek, hogy csak bírsággal úszták meg

Bíró Blanka 2019. március 15., 11:18
HIRDETÉS

Ezen a héten Kovászna megyében is nagy erőkkel zajlik a Seatbelt-akció, amely részeként a biztonsági öv és a gyerekbiztonsági rendszerek használatát ellenőrzik a közlekedésrendészek.

Fotó: Kovászna megyei rendőrség

Nicoleta Tolvaj-Marin, a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatott, hogy

hétfő óta 165 közlekedési bírságot róttak ki, ezek közül kilencvenet a biztonsági öv használatának elmulasztásáért vagy a gyerekbiztonsági rendszerek hiányáért.

Egyúttal a rendőrök tájékoztatják a gépkocsivezetőket a biztonsági öv használatának fontosságáról. Felhívják a figyelmet, hogy egy 50 kilométer/órás sebességénél történő ütközés során egy 80 kilogrammos felnőtt becsapódási ereje két tonnának felel meg.

HIRDETÉS

Egy 25 kilogrammos gyerek pedig ütközéskor egy tonnának megfelelő erővel csapódik be, egy felnőtt képtelen megtartani a karjában, ezért van szükség a gyerekbiztonsági rendszerekre.

Másrészt 40 kilométer/órás sebességnél az ütközés során az emberi testre akkora nyomás nehezedik, mintha lezuhanna a harmadik emeletről.

A biztonsági öv az első ülésen utazók esetében 50 százalékkal csökkenti az elhalálozás kockázatát, míg a hátsó ülésen utazóknál 75 százalékkal.

A Seatbelt-akció során a romániai rendőrség a TISPOL Operational Group (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózatának Műveleti Csoportja) tavalyi ellenőrzési tervét ülteti gyakorlatba.

A szombatig tartó akció során országszerte több ezer gépkocsivezetőt bírságoltak meg. A biztonsági öv hiányáért két büntetőpontot vonnak le, valamint 290 és 435 lej közötti bírságot rónak ki.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS