Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Mesterséges intelligenciára pályázik a sepsiszentgyörgyi kórház

Bíró Blanka 2020. június 24., 20:00

Mesterséges intelligenciával tudja megtámogatni a rákos betegségek diagnózisának felállításában az orvosi döntéshozatalt a sepsiszentgyörgyi kórház. Az intézmény Romániában egyedüliként vesz részt egy nemzetközi kutatási projektben, amelynek célja, hogy applikációkat, algoritmusokat használjanak a daganatos betegségek diagnosztizálásában.

Mesterséges intelligenciára pályázik a sepsiszentgyörgyi kórház
galéria
A sepsiszentgyörgyi kórház. Archív Fotó: Kocsis B. János

András-Nagy Róbert, a kórház igazgatója szerdán online sajtótájékoztatón jelentette be, hogy benyújtották a pályázatot az Európa Bizottság Horizont 2020 programjához, a támogatás kórházra vonatkozó része 600 ezer euró. A projekt részeként a sepsiszentgyörgyi kórházban egy olasz-spanyol kutatók által kifejlesztetett applikáció tesztelését és fejlesztését végzik.

A mesterséges intelligencia összeveti az orvosi képalkotó eszközök eredményeit – a radiológiai vagy mágneses rezonanciás vizsgálatokat – a klinikai leletekkel, ez lehetővé teszi a betegség pontosabb és gyorsabb diagnosztizálását.

András-Nagy Róbert elmondta, hosszútávon a koronavírus kimutatására felszerelt PCR laboratóriumokat fejleszthetik olyan irányba, hogy a géndiagnosztikára biztosítson lehetőséget az orvosoknak.

Mivel a mesterséges intelligencia, a laboratóriumok nem helyettesítik, csak segítik az orvost, ezek használata hatalmas humánerőforrás képzést is feltételez.

Az igazgató hangsúlyozta, erre országos stratégiát kellene kidolgozni, mert ez a jövő az egészségügyi ellátásában.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat