Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Megáldották Gyimesbükk szükségtemplomból átalakított közösségi házát

Kömény Kamilla 2018. május 21., 19:20
HIRDETÉS

A gyimesbükkiek hazához, nemzethez, a magyar nyelvhez, a hagyományokhoz, kultúrájukhoz való hűségük mintegy meghálálásaként támogatta a magyar kormány közösségi házuk megvalósítását ‒ fejtette ki a létesítmény hétfői megáldását megelőzően Soltész Miklós magyarországi államtitkár.

Fotó: Pinti Attila

A négynapos gyimesi pünkösdi ünnepség hétfő délben szentmisével zárult, amely alkalomból megáldották a régi, szükségtemplomként ismert épületből létesített közösségi házat. A záró áldása előtt Salamon József helyi plébános szólalt fel és köszönte meg a közösségi ház létrejöttét segítők munkáját. Arra is kitért, hogy a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumához leadott sikeres pályázata révén

50 millió forintból (725 ezer lejből) újíttathatta fel, alakíttathatta át úgynevezett szükségtemplomát a gyimesbükki plébánia.

HIRDETÉS

Azt is megtudhatták a jelenlevők, hogy a jelenlegi plébániatemplom a kommunizmus ideje alatt, Dani Gergely plébános vezetésével épült meg 1974–76 között, habár az alapját már 1926-ban elkészítették. Azaz ’76-ig a szükségtemplomot használták a gyimesbükkiek, amelynek épületében helyet kapott a kántori lak, illetve a plébánia is.

A György Lajos atya vezetésével megépült valamikori szükségtemplom közösségi házzá való átalakítása tulajdonképpen eredeti rendeltetésének elnyerését jelenti

‒ mutatott rá a plébános.

Fotó: Pinti Attila

Móczár Gábor, Telki alpolgármestere beszédében jelezte, Gyimesbükk 2011 óta testvértelepülésük, azóta pedig rendszerint erőt merítenek az itt élők meggyőződéses katolikus vallásosságából, magyarságtudatából. Mint fogalmazott, fontos megérteni, hogy

magyarnak maradni hosszú távon csak úgy lehet, ha megőrizzük a keresztény hitet.

Lukács Bence konzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának képviselője beszédében a gyimesiek által birtokolt kincsek ‒ néptáncuk, népdalaik, viseletük, húsvéti tojásfestésük ‒ fontosságára mutatott rá. Meglátása szerint amiatt élnek az említett kincsek, mert él a közösségi tudat is ‒ s ezen értékeknek gyűjtőhelye lesz a közösségi ház.

Fotó: Pinti Attila

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár köszönetet mondott a gyimesi csángóknak és székelyeknek, hogy megőrizték hagyományaikat, így szombaton százezrek szívét tölthette el öröm a csíksomlyói pünkösdi búcsún. Véleménye szerint ugyanis ezen ünnep közösséget teremt és erősít, ahogyan a magyarságot és a katolikus keresztény hitet is erősíti. Továbbá megköszönte a helyiek hazához, nemzethez, a magyar nyelvhez, a hagyományokhoz, a gyimesi kultúrához való hűségét. S mint fogalmazott, ezen hűségüket próbálják legalább részben meghálálni a közösségi házhoz hasonló munkálatok támogatásával. Beszéde végén a helyi fiatalokat bátorította arra, hogy lakják be, használják az elkészült létesítményt.

Végezetül Vereb Zsolt piarista atya, a vasárnapi gyimesbükki pünkösdi szentmise szónoka osztotta meg ünnepi gondolatait, rámutatva, hogy az ünnep során láthatóvá vált, hogy

sok a gyermek a Gyimesekben, élő közösségek vannak ott, ezek a közösségek pedig megerősítést is nyernek egy-egy közösségi házzal.

Kiemelte, érezhető, hogy felelősséggel fordul a felnőtt társadalom a gyermekek felé. Ezt követően Tamás József püspök megáldotta a közösségi zászlót és címert, a szentmise záró áldása után pedig az ünneplők átvonultak a közösségi házhoz, melyet szintén megáldott a püspök, majd a helyi diákok mesével, népdalokkal szórakoztatták a jelenlevőket.

Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Fotó: Pinti Attila
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS