Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Még a kormányválság is a garázdálkodó medvéknek kedvez

Széchely István 2019. október 22., 12:00 utolsó módosítás: 2019. október 22., 17:15

Már a veszélyes medvék kilövésére sem kapnak engedélyt a vadásztársaságok, ugyanis a kormányválság miatt nem állít ki ilyen jellegű jóváhagyásokat a tárcavezető nélkül maradt környezetvédelmi minisztérium. A zetelaki vádásztársaság vezetője szerint – aki számos közbirtokosság nevében pert indított a szaktárca ellen – tovább romlott a helyzet a medvék okozta problémák esetében.

Elakadnak a problémás medvék ártalmatlanítására vonatkozó kérések is Fotó: Beliczay László

„Életveszélyes helyzetbe sodorták a lakosságot”, ugyanis a tárcavezető nélkül maradt környezetvédelmi minisztérium már a veszélyes medvék ártalmatlanítására sem ad jóváhagyást: nincs aki aláírja az engedélyt – hívta fel a figyelmet Benke József, a Zeteleka és Társai Vadásztársaság igazgatója.

Már egy hónapja, hogy nem adnak ki engedélyeket és azt emlegetik, hogy talán még 45 nap, amíg meglesz az új kormány

– fogalmazott a fővadász. Szerinte az új környezetvédelmi miniszter hivatalba lépéséig át kellett volna ruházni a sürgősségi kilövések jóváhagyására vonatkozó feladatkört egy környezetvédelmi államtitkárra, ám ez nem történt meg. Így hiába fogadott el a minisztérium júliusban egy országos beavatkozási kvótát, amely rendkívüli esetekben lehetőséget ad összesen 140 veszélyes medve ártalmatlanítására, Benke József szerint most semmilyen esetben nem lehet medvére lőni.

HIRDETÉS

Kérdés számára az is, hogy ebben a helyzetben mit tud tenni például a Kóródszentmártonhoz tartozó Vámosudvarhelyen illetékes vadásztársaság, ahol tíz napja egy 62 éves horgásszal végzett egy kétbocsos medve.

Az idő telik, és látjuk, mi történik: a Brassó megyei Viktóriavárosban fut a medve, és menet közben »paskolja« az embereket, gyerekeket

– utalt a témába vágó egyik legutóbbi hírre a szakember. A probléma nagyon kiterjedtté vált, nem lehet már az erdőben tartózkodni, kirándulni, mert veszélyes, de

a hegy- és dombvidéki állattartásban, mezőgazdaságban is állandósult a medveveszély.

Benke József szerint azonban ezt nem csak az ember szenvedi meg, a medvepopulációnak sem tesz jót, hogy túlszaporodott az állomány. Tavaly országszerte 40 példányt ütöttek el autók, idén állítólag már 70-nél is többet, tavaly nem történt halálos medvetámadás, idén viszont már négy embert öltek meg medvék, a feljegyzett károk pedig megnégyszereződtek az utóbbi években: 2016 óta a korábban mért 200 ezer eurós éves értékről 600 ezer euró fölé nőttek – sorolta a nyugtalanító adatokat a fővadász.

Távoli a megoldás. A riasztáson kívül nem sok mindent tehetnek a hatóságok a problémás medvék ellen Fotó: Pinti Attila

Egyébként a Zetelaki Területtulajdonosi Társulás – amelynek ugyancsak Benke József az elnöke – 44 udvarhelyszéki közbirtokosság képviseletében beperelte a környezetvédelmi minisztériumot a vadgazdálkodási szabályozások alkalmazásának elmulasztása miatt.

Egy halasztást követően pénteken zajlott az ügy első érdembeli tárgyalása a Marosvásárhelyi Táblabíróságon. Ezen a felperes ügyvédje a tavaly érvénybe lépett, medvepopulációra vonatkozó akcióterv részét képező szaktanulmányt kérte számon a minisztériumon. Tulajdonképpen így próbálják kikényszeríteni a szaktárcától azt, hogy írásban közöljék: nem készült el a tanulmány, amelyre egyébként 110 ezer eurót különítettek el – magyarázta Benke József.

Követelésünkre 30 napon belül kell írásos választ kapniuk. A perben őket képviselő ügyvéd szerint

a minisztérium részéről tapasztalható nagyfokú tétlenség felveti a hivatali visszaélés gyanúját is.

A fővadász kérdésünkre elmondta, nem tartja elképzelhetőnek, hogy peren kívül rendeződjön az egyre csak fokozódó vadgazdálkodási probléma.

A mihamarabbi megoldás szükségességét jól jelzi az is, hogy péntek óta csak Hargita megyében több esetben figyelmeztették a lakosságot medve jelenlétére. Pénteken este Gyimesfelsőlokon, ugyanaznap éjjel pedig Parajdon láttak medvét, szombaton éjjel egy zeteváraljai gyümölcsösbe ment be egy példány, vasárnap este a Siménfalva községi Tarcsafalván egy udvarban okozott károkat egy medve, hétfőn pedig Tusnádfürdőn.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS