Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Ingyen látogatható a marosvásárhelyi állatkert

Simon Virág 2014. augusztus 21., 18:40 utolsó módosítás: 2014. augusztus 21., 18:41

Félszáz évet tölt szombaton a marosvásárhelyi állatkert. Az évforduló napján ingyenesen kereshetjük fel az itt lakó állatokat.

Ötven évvel ezelőtt, amikor még Rend Laci bácsi igazgatta a marosvásárhelyi kisdednek számító állatkertet, az első látogatási napon, 1964. augusztus 23-án három farkast, két-két medvét és vaddisznót, valamint egy őzikét lehetett megnézni. Ebben már ki is merült az állati felhozatal. Az elmúlt félszáz év alatt Bereczki Boldizsár állatorvos, később pedig Kopacz András vezetése alatt folyamatosan bővült az állatkert, ma már hatszáz állat van a kifutókban, a fedett ketrecekben, akváriumokban – és akkor még csak a nagyobb testű állatokat számoljuk. Közülük az egyik legkedveltebb Tánya, az elefánt.

2013-ban a marosvásárhelyi állatkertet több mint 200 ezren látogatták meg. Statisztika nem készült arról – vagy ha igen, az nem elérhető –, hogy az ötven év alatt hányan fordultak meg ebben a kertben. Az viszont biztos: talán nincs Európának olyan országa, ahonnan ne érkezett volna ide látogató. A másik dolog, ami biztos: az évek során országos viszonylatban mindig a második helyen állt a kert. Csak azért nem az elsőn, mert 1989-ig nem lehetett hivatalosan lekörözni a bukarestit. Azt viszont mindig elismerték, hogy környezet, biotóp, az állatjóléti feltételek teljesülése szempontjából mindig is első volt az országban. Ennek volt köszönhető az is, hogy azokban az években, amikor az állatok beszerzése igencsak nagy gondot jelentett, a vásárhelyi kert szinte korlátlanul csereberélhetett az európai, s annak nyugati felében működő kertekkel is. Megvolt az ehhez szükséges hírneve, elismertsége.

A marosvásárhelyi állatkert 50 éves születésnapja alkalmából kedveskedni akar a gyerekeknek és felnőtteknek, így augusztus 23-án, szombaton, napra pontosan az ötvenedik évforduló napján ingyenes lesz a belépés.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS