Magyarázatok, kifogások az áremelkedések csapdájában  

Magyarázatok, kifogások az áremelkedések csapdájában   

Az erdei úton elkezdett munkálatok folytatását más cégre bíznák

Fotó: Veres Nándor

Több csíki községben sem haladnak azok a munkálatok, amelyek elvégzésére egy csíkszentléleki cég kapott megbízást. Van olyan község, ahol már nem hosszabbítanak szerződést, de máshol sem bizakodók a polgármesterek. A vállalkozás vezetője szerint az építőipari anyagárak emelkedése, illetve törvényes feltételek hiánya a legfőbb akadály.

Kovács Attila

2022. szeptember 06., 21:572022. szeptember 06., 21:57

A helyzetre Péter Dávid, Csíkmadaras polgármestere hívta fel a figyelmünket, mint ismertette, két fontos beruházásra írt alá kivitelezési szerződést 2019-ben, illetve 2020-ban a helyi önkormányzat és egy csíkszentléleki útépítő vállalkozás, amely megnyerte a közbeszerzési eljárásokat. Ezek közül az egyik a Zetelaka felé vezető erdei út korszerűsítése 10 millió lej értékben, amelyre a Vidéki Beruházások Ügynöksége (AFIR) biztosított támogatást az Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) keretében, ebből a község önrésze 2 millió lej. Ez a beruházás 7,5 kilométeres útszakasz aszfaltozását, valamint az út menti vízelvezető árkok, támfalak felújítását és kiépítését jelentette volna, két év alatt. Jött viszont a világjárvány, illetve drasztikusan emelkedtek az építőanyagok árai, a cég pedig nem tudta tartani a határidőt – tudtuk meg.

Idézet
A vállalkozónál felmerült fent említett problémák miatt Csíkmadaras önkormányzata kénytelen volt további egy évvel meghosszabbítani kivitelezési szerződést, így a munkálatokat 2022. július negyedikéig kellett volna befejezni

– vázolta az elöljáró. Ez azonban nem történt meg, ezért a helyi tanács úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg újra a kivitelezési szerződést az építővel, mivel az elmúlt három év alatt a munkálatok mindössze 30 százalékát végezte el. A polgármester szerint a döntést az építő nem fogadta el maradéktalanul, ügyvédhez fordult,

most egy jogi huzavona van kialakulóban az ügyben.

Bonyolítja a helyzetet, hogy a beruházás tervezője és a műszaki ellenőr is felmondott. Az önkormányzat most az elvégzett munka mennyiségének és minőségének felmérésére készül szakemberek bevonásával, ennek alapján tudják a számlákat kiegyenlíteni és a szerződéses viszonyt lezárni – ismertette a polgármester.

Galéria

Fotó: Veres Nándor

„Két hete sikerült egy újabb évvel meghosszabbítanunk a finanszírozási szerződés érvényességét, így abban bízunk, hogy ősszel előkészítjük a közbeszerzéshez szükséges dokumentációt, a tél folyamán lebonyolítjuk a közbeszerzést, hogy tavasztól nekiláthasson egy új vállalkozó a munkálatoknak. Az építőanyagok árának megnövekedése jelentős nehézséget jelenthet, de bízunk benne, hogy az idén májusban megjelent 64. számú sürgősségi kormányrendelet lehetővé teszi az értékek kiigazítását” – magyarázta.

Nem ez az egyetlen késés

A kivitelező egy másik beruházással is jelentős késésben van, ez Madaras még aszfaltozatlan utcái 90 százalékának korszerűsítését jelenti, alap infrastruktúra kiépítését, védőcsövek földbe helyezését a villamos- és kommunikációs, valamint közvilágítási hálózat számára, vízelvezető árkok, szegélyek, támfalak kiépítését, és aszfaltozást. „44 utcáról van szó, melyek nem fértek bele az előző, 4 évvel ezelőtt befejezett beruházásba, melynek során a főbb útvonalakra aszfaltréteg került” – tájékoztatott Péter Dávid, hozzátéve, három év után ez a beruházás alig 18 százalékban készült el. Mint megtudtuk, a júliusi tanácsülésre meghívták az építő cég képviselőjét is, akkor azt az ígéretet kapták, hogy év végéig be fogja fejezni ezt a beruházást.

Idézet
Jelenleg három utcában van elkezdve az alapozás, és egyikben sem halad a munka. Ez egyrészt az időjárás, a sok eső miatt van, másrészt pedig a kivitelező lassú tempója miatt. Az egész közösség, a falu minden lakója számára zavaró, hogy bármerre járunk, félbehagyott hidakat, támfalakat, megkezdett majd félbehagyott aszfaltozás nyomait, befejezetlen munkálatokat látunk, és mindez már jó ideje így van. Ki ne lenne felháborodva?

– tette fel a kérdést a községvezető. Ő úgy látja, megfelelő kapacitással és ütemben dolgozva lehetne tartani ezt a határidőt, de ezt egyre kevésbé tartja valószínűnek.

Több akadály van

A munkálattal megbízott cég vezetője, Moldován József szerint a tervező és a műszaki ellenőr hiánya a legfőbb akadálya Madarason a kivitelezés folytatásának.

Idézet
Az erdei út esetében a beruházó, az önkormányzat hat hónap alatt nem volt képes egy tervezési módosítást elkészíttetni, ezért nem tudunk haladni. Mi nem dolgozhatunk törvényes keretek között, ha nincs műszaki ellenőr és tervezői felügyelet, július elsejétől pedig mindkét szerződés fel van bontva. Amíg ezek nem rendeződnek, lehetetlen dolgozni

– emlékeztetett a vállalkozó. Hozzátette, ott, ahol adottak a feltételek, a cég dolgozik, viszont vannak olyan munkatelepek is a környéken, ahol felfüggesztették a munkát, mert az árfekvés ezt nem engedi meg – például aszfaltozni kellene, vagy olyan munkafázisoknál tartanak, ahol a kiajánlott ár nem fedezi a munka értékét. „Ezeket nem tudjuk vállalni, várakozó állásponton vagyunk, hogy mi történik az árakkal, mert a törvény által előírt kiegészítés sem fedezi az árkülönbözetet” – magyarázta. Csíkrákost említve azt mondta, el kell dönteniük, hogy a 4 kilométeres hosszúságú, aszfaltozásra váró úton az előkészített 2 kilométeren a követ elterítsék-e, mert akkor rövid időn belül az aszfaltburkolatot is el kellene készíteni.

„A kérdés az, hogy az aszfalt árába beleférünk-e, minden héten kérjük az aszfaltárakat, hogy próbáljuk ezt reális áron elvégezni. Mi dolgozunk, nem áll fenn az, hogy nem tudnánk személyzetet, vagy gépeket felhasználni, Madarason is ott vannak a gépek, mert két utcában igyekszünk töltést elhelyezni, hogy az emberek ne járjanak sárban, de nem tudjuk, hogy lesz kifizetve. Az önkormányzat nem írta alá az árkiegészítési szerződést sem, ezt a tavaly óta várjuk” – sorolta Moldován. Emlékeztetett,

az aszfalt tavasz óta száz százalékkal drágult, így jelentős a költségek emelkedése.

Hozzátette, az összes munkálat esetében azt a profitot, amit termeltek, visszafordítják, hogy az aszfaltozást tudják befejezni, és ne hagyják ott a munkálatot félkész állapotban. „Minden munkálat esetében addig keressük a megoldást, ameddig lehet” – hangsúlyozta. Mint megtudtuk, a csíkmadarasi önkormányzattól azt kérték, indokolják meg, hogy miért nem hosszabbították meg a kivitelezési szerződést, mivel a finanszírozási szerződést meghosszabbították az ő kérésük alapján. „Ha ezt jóváhagyták, akkor a mi szempontunk szerint jogtalan, hogy velünk nem hosszabbítják meg a szerződést, mert amit leírtunk, gondolom, hogy megállta a helyét. Ezért ha nem hosszabbítanak velünk szerződést, perbe hívjuk az önkormányzatot, és kártérítést fogunk követelni” – helyezte kilátásba a cégvezető.

Nem haladnak

Csíkrákos polgármestere, Császár Attila szerint olyan községi úttá nyilvánított mezei út korszerűsítésére írtak alá szerződést a céggel még 2020-ban, amely a községet Csíkszentmihállyal és Madéfalvával köti össze, alternatívát jelentve a megyei út számára. A munkálatok viszont nem haladnak.

„A legfontosabb, hogy a Rákos-patakon lévő híd elkészült, használható állapotban van, az utat aszfaltozni kellene, de ahhoz a tört követ kellene először elteríteni. Folyamatosan hol meteorológiai, vagy pénzügyi problémákra hivatkozott a cég, illetve most az áremelkedésekre.

Idézet
A polgármesteri hivatal, amikor a törvény lehetőséget biztosított, módosította folyamatosan a költségeket, de ez nem segített. December végéig van szerződésünk a céggel, de nem áll szándékunkban meghosszabbítani, ezért ha nem történik látványos előrelépés, akkor az együttműködést befejezzük.

Kértünk egy ütemezést a hátralévő időszakra, még nem kaptunk választ” – foglalta össze a helyzetet a községvezető. A szentléleki cég Csíkpálfalván is szerződésben áll az önkormányzattal községi utak felújítására, ahol szintén nem halad a munka. Kérdésünkre Ferencz Csaba polgármester nem kívánt részletekbe bocsátkozni, azt mondta, egyelőre keresik a megoldást a helyzetre.

1 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 05., kedd

Összművészeti fesztiválnak ad otthont a hétvégén a Marosvásárhelyi Kultúrpalota

Negyedik alkalommal rendezi meg Marosvásárhelyen a teljes Maros megyét mozgosító programsorozatot, a KULT Alternatív Kulturális Fesztivált a Kultúrpalotában péntek és vasárnap között.

Összművészeti fesztiválnak ad otthont a hétvégén a Marosvásárhelyi Kultúrpalota
2023. december 05., kedd

„Bevették” Sepsiszentgyörgyöt a motoros Mikulások

Rénszarvasszán helyett díszes, csillogó-villogó vasparipákkal szállta meg a várost és a környékbeli falvakat december 5-én nagyjából ötven Mikulás. A motorosok idén a legkisebbeket és a legidősebbeket is meglepték.

„Bevették” Sepsiszentgyörgyöt a motoros Mikulások
2023. december 05., kedd

Nagylelkű támogatókat küldött az Úr Székelyvarságra

Megújult a székelyvarsági római katolikus templom, valamint a település Sólyomkő nevű részén lévő kápolna – ezért tartottak hálaadó szentmisét kedden délután az előbbi helyszínen, amelyen Soltész Miklós államtitkár is jelen volt.

Nagylelkű támogatókat küldött az Úr Székelyvarságra
2023. december 05., kedd

Csillogó szemű gyerekek fogadták a Mikulást Kézdivásárhelyen

Délelőtt az óvodásokat, délután a városi gyerekeket örvendeztette meg az önkormányzat Mikulása Kézdivásárhelyen. A nagyszakállú úgy látta, hogy minden gyerkőc jól viselkedett idén, hiszen virgácsot senkinek sem hozott.

Csillogó szemű gyerekek fogadták a Mikulást Kézdivásárhelyen
2023. december 05., kedd

Felkapcsolták az ünnepi fényeket, elindult a Mikulás-busz Marosvásárhelyen

A hagyományoknak megfelelően december ötödikén este kapcsolták fel a díszvilágítást Marosvásárhelyen és idén fényjátékokkal is elkápráztatták a város főterén levő kicsiket és nagyokat. A karácsonyig tartó vásár megnyílt, a Mikulás-busz is elindult.

Felkapcsolták az ünnepi fényeket, elindult a Mikulás-busz Marosvásárhelyen
2023. december 05., kedd

Hintón érkezett Zabolára a Mikulás

A Kovászna megyei Zabolán 433 gyermek várta a Mikulást. Szánját ezúttal északon hagyta, és Mikes-ménes kényelmes hintóján érkezett.

Hintón érkezett Zabolára a Mikulás
Hintón érkezett Zabolára a Mikulás
2023. december 05., kedd

Hintón érkezett Zabolára a Mikulás

2023. december 05., kedd

Örömkönnyet hullatott az is, aki kapott és az is, aki adott

Zenés-verses műsorral és cipősdoboznyi ajándékkal lepték meg a Gyulafehérvári Caritas csíksomlyói védett idősotthonának lakóit a csíkszeredai Márton Áron Tehetséggondozó Központ diákjai kedden délután. Megható élmény volt mindannyiuk számára.

Örömkönnyet hullatott az is, aki kapott és az is, aki adott
2023. december 05., kedd

Százötven méter megtétele helyett online jelentkezett be a gyergyószentmiklósi polgármester a tanácsülésre

Hiába került másodszor is a gyergyószentmiklósi képviselő-testület elé az önkormányzati tisztségjegyzék módosításáról szóló tervezet, a polgármester javaslata ezúttal sem kapott elegendő számú támogató szavazatot.

Százötven méter megtétele helyett online jelentkezett be a gyergyószentmiklósi polgármester a tanácsülésre
2023. december 05., kedd

Mégsem legenda a csodaszarvas, Kommandón meg is mutatta magát

Kisebb csodának lehettek tanúi hétfőn a kommandóiak: egy gyönyörű szarvas fényes nappal sétált be a településre.

Mégsem legenda a csodaszarvas, Kommandón meg is mutatta magát
2023. december 05., kedd

Személyautó és mikrobusz ütközött, négyen sérültek meg

Két jármű ütközött össze Nyárádmagyaróson kedden délután, a balesetben több személy is megsérült. A hatóságiak forgalomkorlátozást vezettek be az érintett útszakaszon.

Személyautó és mikrobusz ütközött, négyen sérültek meg
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM