Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kötelező évente beoltatni a házikedvenceket, így előzve meg egy lehetséges veszettséget

Bíró Blanka 2018. november 05., 17:33
HIRDETÉS

Az elmúlt két év során egyetlen veszettséget sem jelentettek Kovászna megyében, miközben öt-hat évvel ezelőtt a kórt gyakran diagnosztizálták rókáknál, kutyáknál, macskánál, sőt szarvasmarháknál is.

A beadott oltás csak egy évig érvényes, ezért meg kell ismételni. Képünk illusztráció Fotó: Barabás Ákos

A Kovászna Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság tájékoztatása szerint, a kórt úgy sikerült visszaszorítani, hogy

a kutyák és macskák nagy részét beoltották, a gazdák megértették az immunizálás fontosságát.

HIRDETÉS

Ugyanakkor a vadon élő állatok oltására is odafigyeltek, az elmúlt évben kampányszerűen zajlott az immunizálás,

repülőgépből szórtak oltóanyagot tartalmazó csalétket.

Sikó Barabási Sándor főállatorvos lapunknak elmondta, a veszettség elleni oltást minden évben meg kell ismételni, hiszen a vakcina csak egy évre biztosít védettséget. Rámutatott: a kutyák és macskák oltás-kampánya minden évben október és február közötti időszakban zajlik, tehát

akik tavaly beoltatták házi kedvenceiket, most meg kell ismételjék az eljárást.

A főállatorvos elmondta, a tavalyi kampány meglepően jó eredménnyel zárult Kovászna megyében, a kutyák 96 százalékát beoltották, míg a macskák esetében az arány 26-28 százalékos. Bár az állatok beazonosítása nem feltétele az oltásnak, ez is kötelező, a csipezés költségeit a gazda állja. A kutyák esetében az oltóanyag és a beadás költségeit az igazgatóság költségvetéséből fedezik, a járulékos költségeket, mint a kiszállás, a más fogyóanyag, a vizsgálat, az ugyancsak kötelező féregtelenítés árát viszont a gazda fizeti. A macskák esetében csak az oltóanyag ingyenes.

A következő időszakban szigorúan ellenőrzik az állattartókat, és bírságolnak, ha szükséges – mondta el Sikó Barabási Sándor.

A csipezés elmulasztása esetén 2 ezer és 10 ezer lej közötti bírság róható ki, míg az oltás elmulasztása esetén ezer és tízezer lejes a büntetés.

Az a gazda aki elűzi, vagy magára hagyja az állatot hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetésre, vagy legtöbb tízezer lejes bírságra számíthat.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS