Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kerékpárutakat követelnek Marosvásárhelyen

Simon Virág 2019. április 12., 18:21
HIRDETÉS

Több mint kétszázan írták alá egy szűk nap alatt azt az online petíciót, amely alapján azt kérik a marosvásárhelyi városvezetéstől, hogy valósítsa meg a már 2017-ben elfogadott kerékpárutakat. A városháza sajtószóvivője szerint van még idő életbe ültetni a határozatokat.

Életveszélyes közlekedni kerékpárral a gépkocsik között. Archív Fotó: Haáz Vince

A marosvásárhelyi önkormányzat 2017-ben fogadta el a hosszútávú városfejlesztési tervet, amelynek részeként négy kerékpárút megépítését vetítették előre. A városháza honlapján is tanulmányozható dokumentum szerint a 2014–2020 közötti tervek között szerepel a Poklos-patak partján kiépülő kerékpárút, a marosvásárhelyi Rózsák terét a Vársétánnyal és a nagy kórházzal összekötő, kerékpárosoknak fenntartott sáv kialakítása, illetve a Víkend–Vársétány–belváros kerékpárút kijelölése. Ugyanakkor az is, hogy kiépítenek egy kerékpárutat a Maros-parton is. Ezekből

egyelőre semmi nem valósult meg,

sőt a meglévő kerékpárutak egy részén is – például a vasút mentén – autók parkolnak.

Az online petíciót kezdeményező Heim László szerint az elmúlt években több felmérést készítettek a kerékpárosok körében, több figyelemfelkeltő tevékenységet is szerveztek, népszerűsítve a kerékpározást. A felmérésekből és az iskolák bevonásával szervezett egész hetes vetélkedők során kiderült, hogy

sokkal többen használnák a kerékpárokat iskolába, edzésre menet, ha ez biztonságos lenne.

De jelenleg a járdán vagy az autók között kell biciklizni, és ez akár életveszélyes is lehet. A tájékoztató kampány után végzett felmérésekből kiderült, hogy az alternatív közlekedési eszközök népszerűsítése nyomán többen jártak iskolába és munkahelyre gyalog, kerékpárral vagy autóbusszal, illetve többen társultak és közös autóval közelítették meg a célállomást. Heim László azt szeretné, ha minél több aláírás összegyűlne, amelyek alapján tárgyalásokat kezdeményezhetnének a városházával. A petíció aláírható itt.

HIRDETÉS

A Székelyhon megkeresésére a marosvásárhelyi városháza sajtószóvivője, Cosmin Blaga kifejtette, igaz, hogy 2017-ben fogadták el a hosszútávú fejlesztési tervet, de ezt csak tavaly, 2018-ban hagyta jóvá a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség.

„Jelenleg két, elbírálás alatt lévő uniós pályázatunk van, ami a kerékpárutakat illeti: az egyik a nagy kórházat a Vársétánnyal és a főtérrel kötné össze, a másik a Dózsa György utcán haladna végig, a kialakítandó autóbuszsáv mellett. Ezenkívül a legközelebbi tanácsülésen napirenden lesz a Poklos-patak partján kialakítandó kerékpárút elfogadása. Ezeket uniós pénzalapokból és a helyi költségvetésből szeretnénk elkészíteni” – mondta Cosmin Blaga, aki hangsúlyozta, hogy a fejlesztési tervben foglaltakat 2023-ig kell megvalósítania a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS