Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Jogerősen pert veszített Csíkszereda a számvevőszékkel szemben

Kovács Attila 2018. október 17., 11:43 utolsó módosítás: 2018. október 17., 11:44
HIRDETÉS

Jelentős bevételtől esett el Csíkszereda, mert nem számítottak fel késedelmi kamatot a hőszigetelést végző cégeknek, illetve ingyenesen adtak használatba területeket az FK Csíkszereda számára – áll a számvevőszéki jelentésben, amely kapcsán hiába indított korábban pert a városi önkormányzat, azt jogerősen elveszítette.

A hőszigetelések miatt több per is volt, a város számára kedvezőtlen eredményekkel Fotó: Veres Nándor

Jogerősen is elveszítette azt a pert Csíkszereda, amelyet a Hargita Megyei Számvevőszék 2015-re vonatkozó jelentése miatt indított. A pert 2017 februárjában indította a város, miután a Hargita Megyei Számvevőszéknek a 2015-ös évre vonatkozó jelentése nyilvánossá vált, és az abban jelzett kifogásokkal kapcsolatos óvást elutasították. Az ellenőrök szerint az abban az időszakban tömbház-hőszigeteléseket végző cégektől be nem hajtott késedelmi kamatok – kötbérek –

4,4 millió lej értékű hiányt eredményeztek a város költségvetésében.

Ugyanakkor a törvények figyelmen kívül hagyásával ingyenesen adtak használatba magánjogi jogi személynek – ez esetben az FK Csíkszereda futballklubnak – a város közterületéhez tartozó területeket – jelezték.

A város által kezdeményezett perben a Hargita Megyei Törvényszék idén tavasszal hozott elsőfokú ítéletet, elutasítva a csíkszeredai keresetet, most pedig a fellebbviteli bíróság,

a Marosvásárhelyi Ítélőtábla utasította el a fellebbezést, ezzel az ítélet jogerőssé vált, a számvevőszéki jelentés pedig érvényessé.

A várost a perben képviselő Májai László ügyvéd kérdésünkre elmondta, az ítélettel a bíróság leszögezte, hogy a számvevőszék megállapítása törvényes, ennek pedig az a következménye a jelenlegi törvények szerint, hogy a polgármesteri hivatalnak fel kell mérnie a kárt, meg kell állapítania, kik a hibásak, és meg kell tennie azokat a lépéseket, amelyek a pénzösszeg visszaszerzésére irányulnak. „Ezeket a lépéseket már megtették.

Nem hiszem, hogy meg lehet állapítani bármelyik hivatalnok hibáját, vétkességét,

mert akkor volt egy döntés, a pénzt megkísérelték visszaszerezni, nem lehetett” – fejtette ki az ügyvéd a hőszigetelések kapcsán.

HIRDETÉS

Májai szerint a késedelmi kamat értékét a bíró csökkenthette volna, mert az új polgári törvénykönyv szerint hiába szerepel két szerződő fél között egy megállapított kötbér, ha az egyik fél vitatja ennek mértékét, a bíróság le tudja csökkenteni akár nullára is, ha a másik fél nem mutat fel tényleges kárt. A bíróság viszont úgy ítélte meg, hogy a város köteles lett volna napi egyszázalékos kötbért alkalmazni a késés idejére, megállapítva, hogy a kár megtérítését nem bizonyították, és a törvény előírásaitól történő eltérés fennáll.

Az FK Csíkszeredának átadott területek kapcsán a bíróság az indoklásban kifejtette,

csak a kormányhatározattal közhasznúvá nyilvánított egyesületek kaphatnak ingyenesen használatba vagyontárgyakat, a klub viszont magánjogi jogi személy.

A hiányolt kötbérek összegét Csíkszereda sikertelenül próbálta meg visszaszerezni, mert jogerősen elveszített két pert az akkor hőszigetelést végző cégekkel szemben. A bukaresti EOL Facility-től és annak biztosítójától 8,2 millió lejt követeltek, a késedelmi kamatok és az elmaradt uniós részfinanszírozás miatt a várost ért pénzügyi veszteség ellenértékeként, az AF Consultingtól pedig 2,15 millió lejt nem tudtak behajtani ugyanilyen veszteségek címén. A harmadik céggel, a felszámolás alatt levő Consizo Gruppal szembeni követelés 2,5 millió lejre rúg, ez a bírósági eljárás még tart.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS