Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Ismeretlen tettes ellen tesznek feljelentést az Égei-tetőn kigyúlt avartűz ügyében

Fülöp-Székely Botond 2018. november 06., 20:17
HIRDETÉS

Nagyjából két hektárnyi erdős területet érintett az Égei-tetőn az a hétfői avartűz, amely a közeli legelőről terjedt át a fák közé. A helybéli gazdák és a tűzoltók helytállásának köszönhetően csak a kiszáradt fák váltak a lángok martalékává. A gyanú szerint emberi gondatlanság miatt keletkezett a tűz.

Nagyobb baj is történhetett volna az Égei-tetőn lévő erdőben, de szerencsére nem gyúlt be a fák lombkoronája Fotó: Beliczay László

A helyiek példaértékű összefogásának köszönhető, hogy nem kapott bele a tűz a fák koronájába, hiszen azt szinte lehetetlen lett volna megállítani – részletezte lapunknak Bodrogi Pál, a Székelyudvarhelyi Magánerdészet munkatársa, aki szerint hétfőn este rosszabbnak tűnt a helyzet, mint a keddi ellenőrzéskor. Kiderült ugyanis, hogy csak azok a száraz fák kaptak lángra a két hektárnyi területen pusztító avartűztől, amelyeket idővel amúgy is ki kellett volna vágni.

HIRDETÉS

Noha este több élő tölgy-, gyertyán- és bükkfák törzse is parázslott, a reggeli vizsgálatokkor már tisztán látszott, hogy csak felületi károkat okozott a tűz.

„Ezek a fák jó eséllyel nem fognak elpusztulni, persze biztosat csak pár év múlva lehet mondani” – fogalmazott Bodrogi, aki szerint nem egyelőre nem lehet konkrét károkról beszélni. A szakember ugyanakkor megjegyezte, az erdős terület mellett nagyjából

négy hektárnyi legelős részen is tombolt a tűz.

Fotó: Beliczay László

Emberi felelőtlenség?

A helyszínen talált nyomok arra utalnak, hogy valaki halmokba gyűjtött növényi hulladékot gyújthatott meg, a tűz pedig a legelőn terjedve jutott el az erdőig – fejtette ki lapunknak György Sándor, aki maga is részt vett az oltásban. Hangsúlyozta, sajnos

több mint valószínű, hogy emberi mulasztásról van szó. Éppen ezért az erdészet és a polgármesteri hivatal is feljelentést tesz a rendőrségen, ismeretlen tettes ellen.

Mint megtudtuk, az elkövetkező napokban többször is ki fognak menni az Égei tetőre, hogy ellenőrizzék, rendben van-e minden.

Tarlótüzek a településen
Kányád községben főleg tavasszal látni több tarlótüzet, ugyanis a gazdák így próbálnak megszabadulni a növényi hulladéktól – tudtuk meg György Sándortól. Mint mondta, a probléma kiküszöbölése érdekében rendszeresen tájékoztatókat tartanak a gazdáknak, de így is van, aki nem hallgat a szép szóra. Megjegyezte ugyanakkor, hogy évek óta nem volt a mostanihoz hasonló tűzeset.
Gazdák szántották fel az erdőt, hogy gátat szabjanak a tűz terjedésének Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Fotó: Beliczay László
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS