Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Hetvennégyszer riasztották medvék feltűnése miatt a Hargita megyei csendőrséget idén

Székelyhon 2019. szeptember 02., 16:56 utolsó módosítás: 2019. szeptember 02., 16:58
HIRDETÉS

Év eleje óta 74 alkalommal kérték a Hargita megyei csendőrök segítségét a lakott területek közelében megjelent medvék eltávolításához – derül ki Gheorghe Suciu csendőrségi szóvivő nyilatkozatából.

Képünk illusztráció Fotó: Beliczay László

A Hargita Megyei Csendőrfelügyelőség szóvivője hétfőn arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a lakosság idén 74-szer kért csendőri beavatkozást a sürgősségi segélyhívó számon, mert emberi települések közelében medvét észleltek. Július folyamán 23, míg augusztusban 14 hívás érkezett medve megjelenése miatt.

A legtöbbször Tusnádfürdőn, a Szent Anna-tónál és Csíkszereda környékén tűnt fel a nagyvad.

Sok esetben nem is volt szükség telefonhívásra, mert maguk a járőröző csendőrök észlelték a medve jelenlétét, vagy a helybéli lakosok személyesen kérték a hatóságok segítségét.

Tusnádfürdő, a Szent Anna-tó környéke és Csíkszereda mellett Csíkpálfalvát, Csíkszentmártont, Kissolymost, Székelyudvarhelyt, Gyergyóalfalut, Csíkszentimrét, Zetelakát és Galócást is „meglátogatták” idén a medvék.

HIRDETÉS

A csendőrség számos tájékoztató és megelőző akciót szervezett a nagyvadak egyre gyakoribb feltűnése miatt. Több ízben figyelmeztették például a lakosságot és a turistákat, hogy a medvéket nem szabad megközelíteni, sem táplálás szándékával, sem azért, hogy megkíséreljék elkergetni őket, vagy éppen fotót készítsenek róluk. Medve észlelésekor el kell kerülni az adott területet, és azonnal értesíteni a hatóságokat az 112-es számon.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS