Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Gumikesztyűt húzott fiatal és idős, órák alatt megtisztították a folyópartot a szeméttől

Antal Erika 2019. április 14., 20:00
HIRDETÉS

Sokan gyűltek össze vasárnap délelőtt Marosvásárhelyen a Maros partján, hogy összeszedjék azt a jelentős mennyiségű szemetet, amit felelőtlen személyek hagytak maguk után. Noha több tonnányi hulladék gyűlt össze, a résztvevők szerint előző évekhez képest idén kevésbé volt szemetes a folyópart.

Fotó: Haáz Vince

A Marosvásárhelyi Rádió harmadik alkalommal szervezte meg a Föld napja tiszteletére az eseményt. A takarítást az idén előbbre hozták – ahogy Szász Attila, a rádió magyar szerkesztőségének főszerkesztője mondta, azért, mert az április 22. éppen húsvét hétfőjére esik, így az időpont nem felelt volna meg, ahogyan egy héttel később a román húsvét sem lett volna alkalmas a hulladékgyűjtésre.

HIRDETÉS

Noha így is többen kifogásolták, hogy virágvasárnapra esett a Maros-parti szemétgyűjtés, és sokan épp emiatt maradtak távol, így is szép számban gyűltek össze – zömében fiatalok, de sok kisgyerekes család és idősebb személy is eljött, gumikesztyűt húzott és hozzájárult ahhoz, hogy néhány óra alatt szemétmentessé váljon a folyópart. 

A kompnál gyülekezőknek két lehetőségük volt: motorcsónakokkal 400 métert haladni a Maroson, ott kiszállva terepjárókkal folytatni még egy-két kilométert az utat.

A Maros jobb partját ugyanis kevesebben és ritkábban szokták takarítani

– hívta fel a figyelmet Szász Attila.

Fotó: Haáz Vince

A csónakokat a hegyimentő-szolgálat és a tűzoltóság működtette. Aki a bal parton maradt, az teherautóval, terepjáróval vagy gyalog haladt a Maros mellett, hogy felszedje a műanyag palackokat, konzervdobozokat, valamint a papír-, fém- és üveghulladékot.

Délutánra a járművekkel összeszedték az út mellé kitett zsákokat és egy közös helyre szállították valamennyit. Több tonna szemét gyűlt össze, pedig a résztvevők véleménye szerint

idén nem volt annyira szemetes a part, mint az előző években. 

A hulladékgyűjtésből visszatérőket zsíros kenyér és víz várta, a gyerekeket kitűzővel és csokival jutalmazták.

Fotó: Haáz Vince

Erre az alkalomra a rádió egy rajzversenyt is szervezett a kicsiknek, a nagyobb iskolásoknak pedig hulladékból kellett biciklit vagy földgömböt készíteniük. Kiállításon lehetett megtekinteni az alkotásokat, amelyeket egy zsűri értékelt, a legjobbakat pedig díjazta.

Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS