Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Falugyűlés beszámolókkal és tervekkel Gyergyóremetén

Gergely Imre 2019. január 27., 20:53 utolsó módosítás: 2019. január 27., 20:56
HIRDETÉS

Teljesen megtöltötték a gyergyóremeteiek vasárnap délután a Balás Gábor Művelődési Ház nagytermét, hogy meghallgassák a nagyközség elöljáróinak beszámolóit és jövőre vonatkozó terveit.

Nagy volt az érdeklődés • Fotó: Gergely Imre

Épül az új vásártér, és ez lesz az a beruházás, amely 2019 látványos fejlesztését jelenti majd Gyergyóremetén. A cél magától értetődik: olyan őstermelői piacot hozzunk létre, ahol helyi és máshonnan érkező gazdák minőségi termékeket árulhatnak. Kérdés azonban, hogy a létesítmény miként fog működni, milyen módon tudja fenntartani magát. Ehhez továbbra is várják a helyiek ötleteit, javaslatait – hívta fel a figyelmet Laczkó Albert Elemér polgármester.

Az elmúlt év végén zajlott le az árverés, ahol a tejporgyár ingatlanjait értékesítették. Az önkormányzat négy tömbházlakást és a gyár egykori kantinépületét szerezte meg. Még nem tudják, mire fogják hasznosítani, ehhez is javaslatokat várnak.

HIRDETÉS

Minden településen prioritás az utak javítása, aszfaltozása.

Remetén az Eszenyőbe vezető út újul meg közelebbről, továbbá három híd épül, ugyanakkor 18 kilométernyi erdei út járhatóvá tételét tervezik.

A Hargita megyei önkormányzat a tejporgyári út felújítására különít el pénzt – az ígéretek szerint –, de várják már a remeteiek az évek óta elkészült, ám még mindig nem működő modern hulladéklerakóhoz vezető út építését. Ezzel egyelőre nincs haladás, amint a jelenlévő Borboly Csaba megyei önkormányzati vezető elmondta, az út nyomvonalán található földek azonosításával vannak elakadva, ezeket kell ugyanis telekkönyvezni, mielőtt útépítésre kerülhetne sor.

A polgármester még az új térfigyelő kamerarendszer kiépítését emelte ki mint új beruházást: harminchárom kamera követi a mozgást a remetei utakon. Majdnem az összes kivezető útra került ilyen, egyik fontos cél, hogy a földekre, erdőkbe, utak mentére kihordott szemét tulajdonosait azonosítani tudják. Sajnos nagyon sok ilyen van – vált láthatóvá a bemutatott képeken.

Elhangzott, a felvételek nagyon jó minőségűek, és hónapokon át tárolják őket. A képeket azonban nem láthatja bárki,

az önkormányzat csupán a rendőrségnek segít a kihágások, bűncselekmények kapcsán folytatott nyomozásban.

Meghatározó változást hozhat a falu életébe, hogy hamarosan elkészülnek a tervek, és Gyergyóremetére is elér a földgázvezeték. Ezt követően a lakosság 40 százalékának kell igényelnie a rácsatlakozást.

Az eseményen sorban tartották meg beszámolóikat az önkormányzatnál dolgozó irodavezetők, rajtuk kívül felszólalt Bende Sándor parlamenti képviselő, Sógor Csaba EP-képviselő, Borboly Csaba és Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának elnöke, illetve alelnöke, valamint Portik Edit térségi megyei tanácsos.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS