Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Elkezdődött az erdőtelepítések időszaka, facsemeték millióit ültetik el

Kovács Attila 2019. március 31., 11:33
HIRDETÉS

Van, ahol még a hóolvadást várják, máshol már javában ültetik a facsemetéket a székelyföldi erdőkben. A tavasz az erdőtelepítések időszaka, és mint minden évben, most is többmilliós nagyságrendben kerülnek földbe a növendék fák.

Minden tavasszal szükség van erdőtelepítésre. A csemeték nagy részét helyben nevelik Fotó: Veres Nándor

A völgyekben már tavasz van, a magasabb hegyekben még tél és hó – ennek függvénye az erdőtelepítés is, amelynek ideje hagyományosan a március 15. és április 15. között időszakra, azaz az erdő hónapjára esik. Az időjárás miatt ez az időszak legtöbbször kitolódik, de

a lombhullató fajok telepítése már megkezdődött, a fenyőt pedig most készítik elő ültetésre

– tudtuk meg a szakemberektől. A teljesség igénye nélkül tekintettük át a Hargita és Maros megyei erdőtelepítések helyzetét.

HIRDETÉS

Még nem kezdték el a facsemeték ültetését a több mint 40 ezer hektáros területet ügykezelő Csíki Magánerdészetnél, mint Orbán Zoltán erdőmérnöktől megtudtuk, a hóolvadásra várnak.

A facsemete-szükségletet szerződés alapján biztosítják a termelők. Ha elolvadt a jég és hó, ha a talaj megszikkadt, megkezdik a csemeték kiszedését és kiszállítását a munkatelepekre

– közölte. Idén is jelentős területen, 122,4 hektáron lesz erdőtelepítés az általuk felügyelt erdőkben, emellett 32,7 hektáron a korábbi ültetésekben hézagpótlást végeznek, ehhez összesen 630 ezer facsemetére lesz szükség. A szakember úgy értékelt, az elmúlt évekhez képest csökkent a mennyiség, mert kevesebb a tarvágás, ugyanakkor nőtt a természetes felújuláson alapuló vágások területe. A munkát a közbirtokosságokkal szerződéses viszonyban lévő, szakmai bizonylattal rendelkező, nagyrészt helyi cégek, esetleg a közbirtokosságok által alkalmazott helyi napszámosok végzik el – tudtuk meg. 

Többnyire lucfenyőt ültetnek,

ennek egyharmad részét a közbirtokosságok maguk termelték meg, ehhez jön még két helyi magántermelő által biztosított mennyiség. Az elegyfajokat (hegyi juhar, jegenyefenyő, bükk, erdei fenyő, vörösfenyő) két háromszéki, egy Neamț megyei és egy helyi magántermelőtől szerzik be.

Fotó: Veres Nándor

A több mint 20 ezer hektáron gazdálkodó Gyergyói Erdőrendészeti Hivatal területein 95 hektáron ültetnek csemetéket, április 15. után kezdik el a munkát – tájékoztatott kérdésünkre Korpos Attila erdőmérnök. Az illetékes szerint 550 ezer csemetére van szükségük, ennek jó részét saját csemetekertekből állítják elő, ugyanakkor 60 hektáron hézagpótlást is végeznek. Lucfenyőt, illetve vörösfenyőt ültetnek, az arányt tekintve itt is

magasan a lucfenyő vezet, az ültetőanyag több mint 80 százalékát teszi ki.

Mint megtudtuk, szerződések alapján cégek is végzik az erdőtelepítést, máshol helyi munkaerővel az erdőtulajdonosok ültetnek, illetve távolabbról érkező napszámosok.

Az erdőgazdálkodásban, telepítésben szükséges szemléletváltás fontosságára hívta fel a figyelmet Kádár Tibor Sándor erdőmérnök, a 21 ezer hektáros erdőterületet felügyelő Zetelaki Erdőrendészeti Hivatal erdőfelújításért felelős szakembere. Mint rámutatott,

jelenleg vita van az ültetendő fafajokról, mert Hargita megyében az emberek megszokták a lucfenyőt, de a szakemberek tudják, hogy az elkövetkezendő 30–40 évben vissza fog szorulni az egyre szárazabb klíma miatt.

„Ezért próbálunk behozni az erdőkbe olyan lombhullató fajokat, mint a hegyi juhar vagy a magas kőris, de ültetünk tölgyet is, sőt – egyebek közt a vadgazdálkodás miatt – gesztenyét, vadalmát, vadkörtét és madárcseresznyét. Ezeknek az a szerepük, hogy gyümölcsöt teremjenek, és a vadakat tartsák az erdőben, hogy ne jöjjenek ki a mezőgazdasági területekre” – említette, hozzátéve,

az erdőtulajdonosok nehezen fogadják el azt, hogy nem lucfenyőt, hanem más fajokat is ültetnek.

A lucfenyővel könnyebb bánni, nem igényel olyan gondozást, mint ezek a lombhullató fajok, amelyeknek viszont értékesebb a faanyaguk – magyarázta a szakember. A csemeteültetést már megkezdték a tölgyesekben, a magasabban fekvő fenyvesekben viszont ez május közepéig is eltarthat.

A munkát részben a községből toborzott emberek végzik, vannak alkalmazott munkások, de idénymunkát vállaló napszámosok is – tudtuk meg. Kádár Tibor Sándor szerint mostanra kritikussá vált a munkaerőhiány, mint fogalmazott, nagy kérdés, hogy öt év múlva kivel fognak dolgozni ilyenkor. Erdőtelepítést, újraültetést idén 50 hektáron végeznek, ehhez 220 ezer facsemetére van szükségük, a korábbi évek ültetvényeiben hézagpótlást is végeznek 25 hektáron, 110 ezer csemete felhasználásával – ismertette.

Fotó: Veres Nándor

A Maros Megyei Erdészeti Igazgatóság által felügyelt, 104 ezer hektáron elterülő állami tulajdonú erdőkben idén 180 hektáron végeznek újraerdősítést, az állami erdészet által szerződések alapján ügykezelt magánszemélyek, illetve helyi közigazgatási egységek tulajdonát képező területeken pedig 50 hektáron – tájékoztatott kérdésünkre Vasile Pușcas erdőmérnök, az igazgatóság erdőfelújítással megbízott illetékese. Mint elmondta,

1,3–1,5 millió facsemetét használnak fel, ezek nagy része lucfenyő, jegenyefenyő és vörösfenyő,

a lombhullató fajok közül pedig tölgyet, hegyi juhart, vadcseresznyét, magas kőrist, akácot ültetnek.

A telepítés már megkezdődött, öt erdészeti hivatal – Dicsőszentmárton, Segesvár, Szászrégen, Marosludas, Marosvásárhely – körzetében nemsokára be is fejezik. A hegyvidéki területeken, a Görgényi-havasokban, Szováta környékén még az elején tart a munka, ahogy folytatódik a hóolvadás, úgy haladnak előre a Kelemen-havasokban is – ismertette a szakember, aki szerint májusban lehet végezni az ültetéssel. Idén a szükséges ültetőanyagot majdnem teljes mértékben saját csemetekertekben nevelték – amelyekkel minden erdészeti hivatal rendelkezik. A munka legnagyobb részét erre szakosodott cégek végzik el, szerződések alapján – közölte az illetékes.

Fotó: Tamás Attila

A Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság öt erdészeti hivatala – Gyergyótölgyes, Borszék, Maroshévíz, Csíkszereda, Homoród – az állami tulajdonú erdőterületek mellett magántulajdonosok, helyi közigazgatási egységek és közbirtokosságok területeinek felügyeletét is ellátja szerződések alapján – ez összesen több mint 88 ezer hektárt jelent. Erdőfelújítást ebben az évben összesen 295 hektáron terveznek, ebből 130 hektár természetes felújulás, 166 hektáron pedig csemeteültetés lesz – tájékoztatott kérdésünkre Gál Emil erdőmérnök, az erdőfelújítás felelőse. Az állami tulajdonú erdőkben 54 hektáron készülnek erdőfelújításra, ebből 15 hektár természetes felújulás, és 39,6 hektárt ültetnek be csemetékkel. A szerződéses területeken a 242 hektáron végzett erdőfelújítás 114 hektáron természetes felújulást, illetve 126 hektáron csemeteültetést jelent. Hézagpótlást is végeznek korábbi ültetésekben, ez az állami erdőkben 15, a szerződés alapján felügyelt területeken 27 hektárt jelent.

Olyan eset is van, hogy egy korábban betelepített területet tűzkár miatt kell újraültetni.

Összesen 754 ezer facsemetét telepítenek, ennek túlnyomó része, 625 ezer darab lucfenyő, kisebb arányban jegenyefenyőt, vörösfenyőt, kocsánytalan tölgyet, bükköt, hegyi juhart és vadcseresznyét is ültetnek. Az ültetőanyag nagy részét saját csemetekertben termelik, de szomszédos megyékből is szereznek be a szükségletek szerint. Ugyanakkor a saját szükségleten felül még 630 ezer csemetét eladásra is kínálnak, ezeket meg lehet vásárolni az erdészeti hivataloknál – tudtuk meg. A munkálatokat ebben az esetben is nagyrészt szakcégek végzik el, de a magántulajdonú, közbirtokossági erdőkben részben a tulajdonosok, napszámosok ültetnek.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS