HIRDETÉS

Elindult leadni a lejárt gyógyszereket, aztán végül mégiscsak nála maradt

Dósa Ildikó 2017. október 11., 10:42 utolsó módosítás: 2017. október 11., 10:45
HIRDETÉS

Kukába dobható a lejárt szavatosságú gyógyszer, ha lelkiismeretünk nem lázadozik ellene – ezt a következtetést vontuk le azután, hogy az illetékeseket végigkérdezve kiderült, noha környezetvédelmi és egészségügyi szempontból is kötelező lenne szakszerűen megsemmisíttetni a hasznavehetetlen készítményeket, nem nagyon van módunk környezettudatosan eljárni.

Körülményes megszabadulni a szavatosságukat vesztett gyógyszerektől Székelyudvarhelyen. Illusztráció Fotó: Barabás Ákos

„Senki nem tudja megmondani, hova vihetjük, ha már megvan bennünk a jó szándék, hogy ne a kukába dobjuk” – kezdte a történetet az a lapunkat felkereső székelyudvarhelyi nő, aki három helyi patikában próbálkozott leadni egy nagyobb mennyiségű, lejárt szavatosságú orvosságot, azonban mindenhonnan eltanácsolták. Elmondása szerint az utolsó helyen meglehetősen ellenségesen fogadták kérését, és ki is oktatták, majd amikor távozni készült, mégis utánaszólt a gyógyszerész, hogy hagyja ott az orvosságokat. Ő végül úgy döntött, nem teszi, mert

a patikus „azt mondta, hogy a szirupokat nyugodtan ki lehet önteni a kagylóba, más pedig a pasztillákat apránként dobja a kukába.

HIRDETÉS

Értem én, hogy macerás, de egyezzenek meg, hogy legalább egy gyógyszertár átvegye. Roppant egyszerű eldobni, de engedjék legalább annak a kevésnek, aki megtenné, hogy leadja” – mondta felháborodottan.

Lehet is, nem is

Mivel korábban a székelyudvarhelyi kórháznál le lehetett adni a feleslegessé vált készítményeket, első körben ott érdeklődtünk. „Sok pénzbe kerül, elég nekünk a kórházét megsemmisíttetni. Ahogy mi szerződést kötünk a megsemmisítésre, ugyanúgy a gyógyszertárak is megtehetik. A külső gyógyszertárakban vásárolt gyógyszereket a kórház nem tudja kezelni, ezt a közegészségügyi előírások és a törvény is tiltja” – válaszolta megkeresésünkre Lukács Antal, a városi kórház főigazgatója. Elmondta viszont, hogy

a Budvár Szociális Központban leadhatók az orvosságok.

Másfél éve született a döntés, hogy heti egy alkalommal, szerdánként két helyszínen, a városi kórház 12-es termében, valamint a Budvár Szociális Központban 10 és 12 óra között átveszik a lakosoktól a háztartásukban felgyűlt, lejárt szavatosságú gyógyszereket – közölte lapunkkal Dénes András, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi felelőse.

Azért választották az említett napot, mert a marosvásárhelyi cég, amellyel szerződést kötöttek, csütörtökön tudta elszállítani a készítményeket, így lényegében tárolni sem nagyon kellett azokat. Arról nem volt tudomása, hogy – mint mondta – a kórház igazgatója „egyoldalúan kihátrált” a megegyezésből. Ezt azzal magyarázta, hogy

valószínűleg nem volt rá lakossági igény.

„Azért jelöltünk ki két helyszínt, hogy a város felső végéből ne kelljen olyan messze menniük, azonban a napokban tisztázom a helyzetet. Véleményem szerint mindez csupán adminisztráció és jóindulat kérdése” – jelentette ki.

A patikák nem kockáztatnak

Néhány helyi patikánál is érdeklődtünk arról, hogy fogadják-e a lejárt szavatosságú gyógyszereket. Volt, ahol egyértelműen elutasítottak, máshol azt mondták, hogy a tőlük vásárolt készítményeket átveszik.

Székely Pál, a Hargita Megyei Gyógyszerészkamara alelnöke szerint egyik patika sem kockáztathatja működési engedélyének bevonását, ugyanis ez a következménye annak, ha a szakhatóság rajtakapja valamelyiküket, hogy tisztázatlan eredetű gyógyszereket tárolnak.

A lakosságnál töménytelen mennyiségű gyógyszer halmozódik fel, amely legtöbb esetben a háztartási hulladék között végzi.

A törvény értelmében a helyzet megoldására a gyógyszertáraknak kellene erre alternatívát jelenteniük, azonban erre még mindig nincs megfelelő szabályozás. Az érvényben lévő előírások értelmében ugyanis csak lerakatoktól vehetnek át gyógykészítményeket. Tehát a vonatkozó szabályozások is ellentmondanak egymásnak – magyarázta a gyógyszerészkamara alelnöke.

Fotó: Barabás Ákos

Mindezek mellett az orvosságok megsemmisítése is sokba kerül a patikáknak. „A törvény azt mondja, hogy el kell venni, de azt nem, hogy miként, és az állam nem vállalja fel a költségeket” – magyarázta. Mivel ő sem szeretné, ha a kukába kerülnének a feleslegessé vált orvosságok, jelenleg a polgármesteri hivatal és a hulladékgazdálkodási vállalat képviselőivel

közösen keresik a megoldást arra, hogy legalább évente egyszer gyűjtésnapot tarthassanak.

A profit is szempont

„A gyógyszertáraknak kellene átvenniük és égetőkbe vinniük a lakosságnál felgyűlt, fölöslegessé vált orvosságokat, azonban nincs hatáskörünkben erre kényszeríteni őket, így a lejárt szavatosságú készítmények helyzete még mindig megoldatlan probléma. Nem tartom jónak, hogy évente egyszer vagy kétszer egy alapítványnak eszébe jut begyűjteni ezeket, azon kívül meg nincs, hol leadni. Így

a lakosság elveszíti a türelmét, és a kukába dobja”

– vázolta a jelenlegi helyzetet Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság vezetője. Véleménye szerint az a gond, hogy a vonatkozó törvény nem egyértelmű, éppen ezért a gyógyszerészek sajátosan értelmezik. Ez tulajdonképpen a forgalomba kerülő készítményekről szól, nem azokról, amelyeket a lakosságtól megsemmisítésre ingyen átvesznek. Ezek nem ellenőrizhetetlen forrásból származnak, hiszen az átvételi jegyzőkönyv alapján bizonyítható eredetük és az átvétel célja.

Elég magas megsemmisítési díjat fizetnek egy kilogramm gyógyszerre, a patika pedig profitorientált magánvállalkozás, közszolgálati hajlandóság nélkül

– tapintott a probléma lényegére. Kérdésünkre elmondta, azért nem jó, ha ezek a készítmények a lefolyóba vagy a háztartási hulladék közé kerülnek, mert lebomlásuk során olyan aktív kémiai anyagok szabadulhatnak fel belőlük, amelyek nem jó, ha visszakerülnek a táplálékláncba, például az ivóvízhálózatba bejutva.

Környezetőrség: elvileg mehet a kukába

Veszélyességi szempontból két kategóriába sorolódnak a gyógyszerek: a daganatos megbetegedések kezelésére használtak veszélyesnek, míg a többi – receptre vagy vény nélkül kapható készítmények – veszélytelen minősítést kapnak. Így utóbbiak elvileg a lefolyóba nem, de háztartási hulladéktározóba bekerülhetnek, tehát eldobásuk nem büntethető – közölte érdeklődésünkre Balla Izabella. Azt azonban a Hargita Megyei Környezetőrség vezetője is hozzáfűzte, hogy ettől függetlenül a gyártóknak a patikákon keresztül vissza kellene venniük és megsemmisítésre elszállítaniuk a lakosság által leadott lejárt szavatosságú gyógyszereket.

Próbált már leadni lejárt szavatosságú gyógyszert?

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS