Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Egyre kevesebb használt személyautó kerül a romániai utakra

Iszlai Katalin 2019. április 22., 09:25

Folyamatosan csökken a használtautó-bejegyzések száma a korábbi évekhez képest, ennek hatására pedig a várakozási idő is egyre rövidebb a járműbejegyzési közszolgálatoknál. Ezzel ellentétben az új járművek eladása emelkedik, a kedvező irányzatot pedig a roncsautóprogram minap elindított újabb kiadása tovább erősítheti.

Alábbhagyott a lendület. Csökkenőben a nyugati országokból behozott használt autók száma. Képünk illusztráció Fotó: Gábos Albin

Alábbhagyott az autóvásárlási kedv Romániában, legalábbis ami a külföldről behozott használt autókat illeti. Erről árulkodnak a gépkocsik beíratásáért és a jogosítványok kibocsátásáért felelős igazgatóság (DRPCIV) statisztikái is. A múlt évre vonatkozó beszámolójuk szerint közel kilenc százalékkal csökkent a használtautó-bejegyzések száma 2018-ban a korábbi évhez képest, amikor a környezetvédelmi illeték eltörlése miatt robbanásszerűen megnövekedett a számuk. Az akkori, tehát a 2017-ben forgalomba íratott 520 ezer járműhöz képest tavaly „csak” 473 ezret jegyeztek be. Noha ez sem kevés, az mindenképp kedvező, hogy

a tavalyi csökkenés idén is folytatódni látszik.

A DRPCIV legfrissebb, márciusi adatai szerint 37 375 használt autót jegyeztek be idén az említett hónapban, tavaly márciusban viszont 41 539-et, ami 10,02 százalékos csökkenést jelent (2017-ben egyébként 51 684-et, így a csökkenés valóban jelentős).

A kedvező változás másik előnye az, hogy míg korábban hónapokat kellett várni a külföldről behozott használt autók beíratására, ma már csak néhány napot, esetleg hetet. Aki most szeretne időpontot foglalni a járműbejegyzési közszolgálatnál külföldről behozott használt autó bejegyzésére, már május másodikára is találhat szabad időpontot Hargita megyében, Maros megyében pedig még áprilisi helyek is akadnak.

A használt autók számának csökkenése mellett az új autók száma folyamatosan emelkedik.

A DRPCIV adatai szerint 9813 új járművet jegyeztek be az országban márciusban, ez pedig 20,82 százalékos növekedést jelent a tavalyi 8122-höz képest. Az idei első negyedévben egyébként 35 836 új autót, a tavalyi év hasonló időszakában 28 643-at, 2017 első három hónapjában pedig csak 22 276-ot jegyeztek be, így a növekedés igen látványos.

Idén is két roncsprogram

Akik most gondolkodnak azon, hogy újra cseréljék régi járművüket, segítséget is kapnak hozzá, hiszen múlt héten elkezdődött a 2019-es roncsautóprogram. A program költségvetése ezúttal 320 millió lej, az előírások szerint pedig a nyolcévesnél idősebb autókat lehet leadni az ócskavastelepeken. A környezetvédelmi minisztérium ráadásul a tavaly bevezetett, kötelező műszaki vizsgálatra vonatkozó előírást is eltörölte, így

idén ismét leadhatók azok a járművek is, amelyeknek nincs érvényes műszaki vizsgájuk.

A pályázók kilométerenként legtöbb 130 gramm szén-dioxid-kibocsátású új autót vásárolhatnak a támogatás által, amelynek összege 6500 lej. Ehhez hozzáadódhat további 1700 lej, ha a pályázó hibrid autó vásárlása mellett dönt, illetve 1000 lej azoknak, akik 98 grammosnál alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású gépkocsit vásárolnának. A 6500 lejes alaptámogatás és a két ökobónusz értéke össze is adódhat, tehát a pályázó egyszerre mindhárom támogatást megkaphatja, így összesen 9200 lejt.

HIRDETÉS

Emellett idén is elindul a Roncsautó Plusz Program, amely az elektromos és hibrid autók vásárlását ösztönzi. Érdekesség, hogy a program első évében, 2016-ban mindössze 150 ilyen járművet vásároltak a támogatás által, ezért 2017-ben átalakították a programot (a támogatás összegét közel 10 ezer euróra növelték, amely a legmagasabb ilyen jellegű támogatás Európában), ennek hatására pedig tavaly már több mint 1400 zöldautót vásároltak a romániaiak a támogatás segítségével.

A Plusz Program idei költségvetése 93 millió lej, általa pedig a százszázalékosan elektromos meghajtású járművek vásárlása esetén 45 ezer lejes, míg a hibrid autók esetében 20 ezer lejes támogatást igényelhetnek az érdeklődők, utóbbi esetében feltétel a kilométerenkénti legtöbb 50 grammos szén-dioxid-kibocsátás. Mindkét program esetében a pályázó az új jármű vásárlásakor kapja meg a támogatást (az autó értékesítője vonja le az árból), miután igazolta az autókereskedésnél, hogy megsemmisíttette és kiíratta forgalomból régi járművét. Feltétel emellett az is, hogy az igénylő romániai lakcímmel rendelkezzen, és ne legyenek tartozásai.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS