HIRDETÉS

Kevés kivétellel tüzelőként végzik a karácsonyfák

Iszlai Katalin 2017. január 08., 14:38 utolsó módosítás: 2017. január 08., 18:37

Vidéken a legtöbben felhasználják, városon inkább kidobják a karácsonykor feldíszített fenyőfákat. Arról érdeklődtünk, hogy Csíkszéken mi lesz a kidobott fenyőfák sorsa, illetve, hogy miként szokták felhasználni a fahulladékot.

Fotó: Gecse Noémi

A hagyomány szerint január 6-án, vízkereszt napján kell leszedni a karácsonyfáról a díszeket, ugyanis ekkor zárul a karácsonyi ünnepkör, és kezdődik a farsang. Manapság ezt a népszokást is egyre kevesebben gyakorolják, sokan jóval tovább, akár január végéig is megtartják a karácsonyfát. A hiedelem szerint azonban a farsangi időszak kezdetével a meghittség helyébe vidámság lép, és a karácsonyfa leszedésével kell engedni az óévet, illetve ünnepelni az újat, hogy ne hagyjon el a szerencse. Az már más kérdés, hogy miként alakul a kidobott fák sorsa.

Van, aki tüzelőanyagként használja fel, de a legtöbben kidobják a lecsupaszított fenyőfákat. Egyesek egyszerűen kihajítják az ablakon, és rosszabb esetben ott is hagyják. Mások több emeleten át végigvonszolva – és jókora tűlevélszőnyeget maguk után hagyva – végül a legközelebbi szeméttárolóhoz viszik a fát, de ez számít a legjobb megoldásnak, hiszen onnan a hulladékgazdálkodási vállalat elszállítja azokat.

Pál Tamás, az Eco-Csík Kft. csíkszeredai ügyvezetője érdeklődésünkre elmondta, volt rá példa, hogy a városban szanaszét dobált fákat is össze kellett gyűjteniük. „A megszokott módon kell kihelyezni a fákat a hulladéktárolók mellé, onnan mi elszállítjuk, és értékesítjük. Fontos, hogy ne dobják bele a szeméttárolókba, hanem azok mellett helyezzék el. Az elszállított fák egy brikett-készítőhöz kerülnek” – magyarázta Pál.

Vidéken az emberek többsége valamilyen módon felhasználja a karácsonyra megvásárolt vágott fenyőt. A madéfalvi Olti Zsuzsanna például a juhoknak adja, ugyanis elmondása szerint nagyon szeretik, és egészséges is. „Vízkereszt után még egy hétig megtartjuk. A mi utcánkban senkit sem láttam, hogy kidobja a fát, inkább felhasználják” – tette hozzá Zsuzsanna.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
7 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS