Kozán István

Kozán István

Csapnivaló infrastruktúra

2021. július 05., 10:512021. július 05., 10:51

2021. július 05., 11:012021. július 05., 11:01

Tehetetlenség, hozzánemértés, magyarázkodás, mentegetőzés – kapásból ezek a szavak juthatnak eszünkbe, ha bizonyos székelyföldi utak, utcák, hidak karbantartásáról esik szó. Szabadkozásba fullad szinte minden olyan újságírói megkeresés, amely az ország- és megyei utak, illetve hidak állapotára vonatkozik. Rossz azzal szembesülni, hogy Hargita megyében ilyen tekintetben ritkán akadnak sikersztorik.

A nemrég felújított megyei besorolású útjaink folyamatosan javításra szorulnak (például a 132-es vagy a 135-ös számúak – de nem csak), a hídjaink roggyannak meg (például a 133-as számú megyei úton), az újakat pedig fél évtizeden át építik.

Kijelenthető, hogy a populizmus generálta látszatmunkák nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy

a beruházások csapnivaló eredményekkel szolgálnak.

Országutak tekintetében is ott állunk, ahol a part, pontosabban a hídkorlát szakad – vigyázzunk, hogy azzal együtt bele ne essünk az Oltba!

korábban írtuk

Megint leszakadt és a mederbe esett a hídkorlát
Megint leszakadt és a mederbe esett a hídkorlát

Több részletben megy tönkre a Csíkszereda nyugati ki- és bejárata közelében épült Olt-híd: hét éve az egyik védőkorlát szakadt le, most pedig a másiknak mintegy fele a beton tartóelemekkel együtt leomlott, és a partra, illetve folyó medrébe esett.

A 13A jelzésű országút kétségtelenül Székelyföld egyik legforgalmasabb országútja, állapota mégis katasztrofális. Mert hiába kátyúzzák évi rendszerességgel, azon már csak egy „generáljavítás” segíthetne.

Ráadásul az azon áthaladó megnövekedett forgalom miatt időnként annyira bedugult, hogy helységen kívül nehéz 50 km/órás átlagsebességgel utazni. Nemcsak az úttest állapotával van tehát gond, hanem az előremutató fejlesztésekkel is. Például helyenként sávbővítésre van szükség.

korábban írtuk

Súlykorlátozást vezettek be a 133-as megyei úton Székelyderzsnél
Súlykorlátozást vezettek be a 133-as megyei úton Székelyderzsnél

A 133-as jelzésű megyei úton, Székelyderzsben található leromlott állapotban lévő híd miatt kellett 3,5 tonnás súlykorlátozást életbe léptetni a napokban.

Az országos útgondnokság cselekvőképtelen álláspontját ismerjük,

az épp kormányon, hatalmon lévő érdekképviseletünknek azonban itt a lehetőség, hogy szavazóbázisának két kiemelt térségét (Csíkszéket és Udvarhelyszéket) a következő évekre is maga mellett tudhassa.

Ehhez sok más mellett a lobbierejének koncentrálására lenne szükség, hiszen kétség nem fér hozzá, hogy Hargita megye két legfontosabb városát összekötő országút esetleges felújításával azt érhetné el az RMDSZ, ami még soha és senkinek nem sikerült a történelem folyamán:

ami jó a csíkiaknak, az jó legyen az udvarhelyieknek is.

2 hozzászólás Hozzászólások

Ezt olvasta?

Szüszer Róbert

Szüszer Róbert

Minden érthető, ugye? Na fogd meg a söröm!

Miért nincs tej és kifli a Hargita megyei iskolákban? Mert kormány, mert kiírás, mert tavalyi program, APIA és elszámolás, mert na. Mi nem világos?

Kozán István

Kozán István

A kevesebb néha több – még költségvetésben is

Hiába adta el bombasztikus sikerként Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata a megyei önkormányzat 2024-es büdzséjét, nagy a gyanúnk, hogy a múlt héten elfogadott költségvetés fogja a legnagyobb fejfájást okozni Hargita megyének.

Kozán István

Kozán István

Csedő a beázásokat fürkészte, Ráduly kigondolta, Korodi megépíttette

Jottányit sem csorbult volna Csíkszereda jelenlegi városvezetésének érdeme attól, ha Korodi Attila polgármester megemlíti elődjének, Ráduly Róbert Kálmánnak a nevét a hídavatón.

Kozán István

Kozán István

Nem vitás, hogy lesz baleset – csak ki kell várni

Csak idő kérdése, hogy mikor következik be egy katasztrofális közlekedési baleset a „tarzani” gyorshajtók miatt. Lengyel rendszámú autókkal közlekedőkről van szó, akik lakott területen évek óta olyan tempóban róják a kilométereket, aminek sosem jó a vége.

Kozán István

Kozán István

Mindenkinek azt, ami jár!

Oly sok megaláztatás és arculcsapás után szombaton délelőtt, ha csak egy kis időre is, de végre nem másodrendű állampolgároknak érezhettük magunkat itthon, Romániában – a csendőrségnek hála.

Kozán István

Kozán István

Kinek építették a foglalkoztatóközpontot?

Éles vita alakult ki a közösségi térben azzal kapcsolatban, hogy a Máltai Szeretetszolgálat kinek is építette a csíksomlyói foglalkoztatóközpontot. Szerintünk a somlyói roma közösségnek – ami teljesen rendben van.

Kozán István

Kozán István

Együttérzek az oktatókkal

Tíz esztendővel ezelőtt játszi könnyedséggel tartottam meg az újságírói munkáról szóló ötven perces előadást az általános iskolásoknak. Minap a húsz perc is nehezen jött össze.

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!