Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

A nemlátók számára is „megtapasztalható” a marosvásárhelyi vár és Braille-írással olvasható Marosvásárhely térképe

Antal Erika 2018. október 17., 09:18
HIRDETÉS

Bár a városháza nem rajongott érte, sőt még az engedélyt sem adta meg, kedd délután ideiglenesen felavatták Marosvásárhely első Braille-írással ellátott térképét és makettjét. A világtalanok is elolvashatják ettől kezdve a vár történetét és letapogathatják annak térképét.  

Fotó: Haáz Vince

A Maros megyei önkormányzat és a Maros megyei múzeum kezdeményezésére, a Rotary Téka Klub támogatásával, illetve Orbán László, az Erdélyi Utakon Egyesület menedzsere és Berze Imre székelyudvarhelyi szobrászművész jóvoltából

sikerült létrehozni azt a világtalanok által is használható térképet és leírást, amely a marosvásárhelyi várat ábrázolja.

HIRDETÉS

Hasonló alkotásokkal találkozhatunk több európai városban is, de már környékünkön sem ismeretlen az ilyenszerű műalkotás, Csíksomlyón áll például hasonló. Ezeknek az elsődleges célja az adott hely, vár, város, vagy tér díszítése mellett az, hogy a nemlátók is tájékozódhassanak,

letapogathassák egy-egy létesítmény, épített örökség történetét, fogalmat alkothassanak annak formájáról, sajátosságairól. 

Fotó: Haáz Vince

Soós Zoltán, a Maros megyei múzeum igazgatója elmondta, három éves tervezés és készülődés után végre kikerült a köztérre a vár bronzból készült makettje, rajta Braille-írással a vár rövid története.

Az  érdeklődő turisták és gyerekek mellett a nemlátók is érzékelhetik, elképzelhetik a marosvásárhelyi vár sziluettjét

– hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve, hogy még számos múzeumi projekt vár megvalósításra a vár turisztikai fejlesztése céljából. „Íme az első és számomra talán az egyik legkedvesebb elképzelés, amely végre látható” – fogalmazott Soós. 

A Rotary Klub Téka három évvel ezelőtti elnöke, Nagy Attila érdeklődésünkre elmondta,

a múzeum megkeresésére azonnal vállalták a bronzalkotás támogatását, és a 2016-os Rotary jótékonysági bál bevételének egy nagyobb részéből a talapzat előállítását finanszírozták.

Soós Zoltán Fotó: Haáz Vince

„Az elnökségem alatt született meg a terv, amely végre, három év után kikerül rendeltetésének helyszínére” – mondta, majd elárulta, hogy a Rotary tervei között szerepel egy hasonló makett felállítása Marosvásárhely főterén is, ahol

a városközpont és annak története lenne „olvasható” a világtalanok számára is.

A keddi avatóünnepséget kisebb incidens előzte meg, ahogy Soós Zoltán tájékoztatott, a polgármesteri hivatal alkalmazottai felszólították, hogy költöztessék el a bronz makettet a vár területéről, mivel annak felállítása most nem aktuális, és vannak olyan megvalósításra váró tervek, amelyek fontosabbak. Soós Zoltán kifejezte döbbenetét, annál is inkább, mivel „a város nem kellett semmit tegyen, sem fizessen a makett kapcsán, másrészt már vannak hasonló ideiglenesen elhelyezett, valószínű engedély nélküli munkák”.  Mivel a várbeli múzeum épülete melletti egy méter széles terület a megyei tanácsé, ezért a makettet végül ott állították és avatták fel.

Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS