Nem kell tartani a klórral fertőtlenített csapvíztől

Nem kell tartani a klórral fertőtlenített csapvíztől

A legtöbb helyen már komoly tisztítóberendezések felelnek azért, hogy jó minőségű ivóvízhez juthassunk. Képünk illusztráció

Fotó: Barabás Ákos

A vízszolgáltatókat jogszabályok kötelezik arra, hogy rendszeresen végezzenek vízelemzéseket, és arra is, hogy fertőtlenítsék az ivóvizet, amelyre hatékony módszer a klór használata. Sok szolgáltató így fertőtleníti a csapvizet, és bár biztonsággal fogyasztható, mégis sokan ódzkodnak tőle, és inkább palackozott vizet használnak, holott annak ára akár kétszázszorosa is lehet a csapvízének.

Barabás Hajnal

2023. január 24., 21:022023. január 24., 21:02

Annak kapcsán érdeklődtünk a víz- és szennyvízelemzésekről, hogy a koronavírus-járvány idején sok hírcsatorna számolt be arról, hogy a vírus jelenlétét a szennyvízből is kimutatták.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy ilyen jellegű vizsgálatok Romániában is zajlanak-e. Lányi Kinga, a Harvíz Rt. regionális vízszolgáltató sajtófelelőse ennek kapcsán megosztotta, hogy Magyarországon 2020-ban indult egy vizsgálati program, amelyet Közép-Kelet Európában elsőként valósítottak meg.

Több nemzetközi kutatócsoport eredményei szerint ugyanis a SARS-CoV-2 vírus örökítő anyaga jelen van a fertőzöttek székletében, és így a szennyvízben is, így annak vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen. A módszer különös előnye, hogy a tünetmentes fertőzöttek vírusürítését is mutatja. Magyarország nagy szennyvíztelepein ennek a programnak a keretén belül hetente végeznek méréseket. Romániában viszont nincs erre vonatkozóan jogszabály,

az Európai Uniónak mindössze ajánlása van a tagállamok felé, hogy a SARS-CoV-2 szennyvízben való előfordulásával kapcsolatos adatgyűjtésre szolgáló szennyvízmegfigyelési rendszereket hozzanak létre.

A Hargita megyei vízszolgáltató ugyan nem végez ilyen vizsgálatokat, azonban a víz és szennyvíz elemzését a jogszabályok előírásai szerint rendszeresen elvégzik. Mint megtudtuk:

a nagyobb rendszereken, mint amilyen a csíkszeredai, a szentegyházi, a parajdi és székelyudvarhelyi hálózat, a központi laboratóriumukban naponta végeznek vízelemzéseket, a kisebb rendszereken hetente, viszont itt naponta ellenőrzik a helyszínen a fertőtlenítés hatékonyságát tesztekkel.

A szennyvíz esetében a csíkszeredai és székelyudvarhelyi rendszereken naponta végeznek méréseket, a kisebb szennyvíztelepek esetén csak havonta, azonban itt a helyszínen naponta ellenőrzik a tisztítás hatékonyságát tesztekkel.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

Jó minőségű a víz

Az ivóvíz minősége jó Hargita megye településein, a kiszolgálási területünkön – emelte ki Lányi Kinga, aki hozzátette, hogy az ivóvíz minősége függ a vízforrástól és a víztisztítási technológiától.

Idézet
A szolgáltatási területünk túlnyomóan gátból és fúrt kutakból van ellátva, aminek a vízminősége nem változik és kiváló minőségű”

– jegyezte meg. Viszont a felszíni vizek esetében a víz minősége folyamatosan változik, ezt megfelelő technológiával ellensúlyozzák, hogy megfeleljen az előírásoknak.

„Az ivóvíz minőségét három kritérium alapján ítélik meg: mikrobiológiai jellemzői (E.coli, és Enterococcus baktériumok), kémiai jellemzői (természetesen jelenlevő anyagok, nitrit, nitrát, nehézfémek, peszticidek), valamint indikátor jellemzői (szennyező anyagok jelenléte, zavarosság, keménység, ammónium, pH értéke ) alapján.

A víztisztítási technológia a megoldás

A szolgáltatott ivóvíz nem tartalmazhat az egészségre káros élő kórokozó mikroorganizmusokat, ezért folyamatosan fertőtlenítik a csapvizet, így az mikrobiológiailag megfelel az előírtaknak. A kémiai jellemzőket tekintve szintén

az előírt határértékeken belül vannak azok a természetesen jelenlévő anyagok, amelyek teljesen nem szűrhetők ki a tisztítási folyamat során.

Ugyanakkor megtudtuk azt is, hogy akadtak olyan fúrt kutak is, amelyek használatát le kellett állítani, mivel a nitráttartalmuk meghaladta a megengedett határértéket. Az indikátorjellemzők a befogott nyersvíz minőségétől és a víztisztítási technológiától függnek.

A felszíni vizek esetében a minőség állandóan változik a csapadék, és más külső behatások miatt, viszont megfelelő víztisztítási technológiával ezek teljes mértékben kiküszöbölhetők.

„Az ivóvízműveink megfelelő technológiával rendelkeznek, kivételt képez pár kisebb víztisztító, ami még felújításra szorul” – magyarázta a szóvivő.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

A szennyvizet is ellenőrzik

A szennyvíz vizsgálatának paraméterei: a pH-értéke, a szerves anyagok, a lebegőanyagok, az összfoszfor és az össznitrogén, valamint a szerves oldószer kivonat.

„A kimenő szennyvíz megengedett határértékei a vízügyi és környezetvédelmi engedélyben vannak előírva. A szolgáltatási területünkön problémát jelentenek azok a kisebb szennyvíztisztítók, amelyeknek nem megfelelő a technológiája, ezek sehol sem működnek az országban.

Idézet
A nagyobb szennyvíztelepek viszont megfelelő technológiával rendelkeznek, nem befolyásolják a bejövő szennyvíz minőségének változásai és megfelelnek az előírt határértékeknek”

– fejtette ki. Hozzáfűzte, a bejövő szennyvíz minőségének is vannak a jogszabályok által rögzített határértékei, amelyeknek a túllépése befolyásolja a szennyvíztisztítási technológiát és ezáltal a kimenő szennyvíz minőségét is.

Idézet
Ezért is fontos, hogy a szennyvízrendszerbe ne kerüljenek bele olyan anyagok, amelyeknek negatív hatása van a tisztítási folyamatra, például zsírok, olajak, nehézfémtartalmú folyadékok, oldószerek, gyógyszerek, benzin, darabos szennyeződések, állattartásból származó trágya vagy háztartási ételmaradékok”

– sorolta Lányi. A Harvíz egyébként 38 településen szolgáltat Hargita megyében.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Biztonságos a klórozott víz

Több mint 300 ezer fogyasztónak szolgáltat ivóvizet a Maros megyei Aquaserv regionális vízszolgáltató, amelynek sajtószóvivőjével, Nicu Tomulețiuval vettük fel a kapcsolatot. Kezdetként megosztotta, hogy a szolgáltatott ivóvíz minőségének kritériumairól a 2002-ből származó 458-as számú törvény, valamint a 2004-ből származó 974-es számú kormányhatározat rendelkezik.

A jogszabályok által előírt kritériumok alapján 24 óránként végeznek vizsgálatokat az ivóvízmintákon.

„A csapvíz biztonsággal fogyasztható, hiszen tisztításon, fertőtlenítésen esik át, és folyamatosan ellenőrzik minőségét” – emelte ki. Ugyanakkor hozzátette, szorosan együttműködnek a Maros megyei közegészségügyi hatósággal is (DSP), amely intézmény szintén rendszeresen ellenőrzi az ivóvíz minőségét.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

Tanulmány is készült

A víz, amíg iható csapvíz lesz, többlépcsős szűrésen, kezelésen esik át, az utolsó lépések egyike a klórral való fertőtlenítés.

Sok fogyasztót a klórozott víz zavar, azonban a vízszolgáltatóknak törvények általi kötelességük fertőtleníteni a csapvizet, amelyre a klór hatékonyan alkalmazható, a klórozott víz ugyanakkor nem jelent kockázatot az emberi egészségre.

Erről egy, a vállalat által 2021-ben késztetett tanulmányban is kitértek. Ebből az is kiderült, hogy annak ellenére, hogy

a palackozott víz akár kétszázszorosa is lehet a vezetékes ivóvíz árának, mégis sokan inkább ezt fogyasztják a csapvíz helyett.

Ráadásul a vezetékes vízszolgáltatást szigorúbban szabályozzák a törvények, mint a palackozott víz gyártását. Néhány statisztikai adatot is közzétettek, például azt, hogy

a Maros-folyóból naponta közel 50 ezer köbméter vizet emelnek ki, amelyből Marosvásárhelynek átlagban naponta 47 ezer köbmétert biztosítanak, ez 47 millió liter vizet jelent, azaz 2172 pohár vizet másodpercenként.

Az Aquaserv egyébként Maros, Hargita és Beszterce-Naszód megyék 123 településén szolgáltat vizet.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 24., péntek

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél

Technikai problémák adódtak a Telekom Romania szolgáltatónál, emiatt pedig nem működik megfelelően az internetszolgáltatás. A szolgáltató bejegyzése szerint már dolgoznak a megoldáson.

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél
2024. május 24., péntek

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek

Felborult egy autó Borszéknél pénteken délután, a baleset során két személy megsérült.

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek
2024. május 24., péntek

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt

Negyedszerre tartják meg Gyergyószentmiklóson az Egyfeszt összművészeti fesztivált. A szervezők az elmúlt hetekben sorozatban jelentették be egy-egy fellépő nevét.

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt
2024. május 24., péntek

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok

Csak úgy tombol a versenyszellem a kézdivásárhelyi diáknapokon, ahol a hét csapat színes zászlókkal, egyenpólókban, csapathimnuszt énekelve mutatkozott be pénteken.

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok
2024. május 24., péntek

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot

Mintegy hatszáz végzős középiskolás diák és tanáraik ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban pénteken délelőtt, egy 26 éves hagyományba illeszkedve.

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot
2024. május 24., péntek

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota

Habár egy ideje már használják, pénteken hivatalosan is bemutatták a csíkszeredai Napocska napközi otthont, amely 172 napközis gyereknek biztosítja a napi felügyeletet.

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota
2024. május 24., péntek

Az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet szavazni

Újra életre hívja közönségszavazását Az Utazó magazin, amelynek során a 2023-as év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet voksolni, köztük erdélyiekre is.

Az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet szavazni
2024. május 24., péntek

Áramszünet várható két falu több háztartásában május utolsó napjaiban

Több háztartásban is áramszünet várható Csíkszentmihályon és Bögözben május utolsó két napján.

Áramszünet várható két falu több háztartásában május utolsó napjaiban
2024. május 24., péntek

Újra Csíkszeredába látogat a nép ügyvédje

Újra fogadóórát tart a nép ügyvédje Csíkszeredában május 29-én, szerdán a megyeháza 14-es termében délelőtt fél 11 és délután 2 óra között.

Újra Csíkszeredába látogat a nép ügyvédje
2024. május 24., péntek

Akinek szombat délelőtt Székelyudvarhelyen lesz dolga, annak hosszas sorbanállással kell számolnia

Félsávos útlezárásra lehet számítani reggel 6 és délután 5 között Székelyudvarhelyen hétvégén, május 25-én és 26-án. A Bethlenfalvi úton folytatják a munkálatokat.

Akinek szombat délelőtt Székelyudvarhelyen lesz dolga, annak hosszas sorbanállással kell számolnia
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!