Nem kell tartani a klórral fertőtlenített csapvíztől

Nem kell tartani a klórral fertőtlenített csapvíztől

A legtöbb helyen már komoly tisztítóberendezések felelnek azért, hogy jó minőségű ivóvízhez juthassunk. Képünk illusztráció

Fotó: Barabás Ákos

A vízszolgáltatókat jogszabályok kötelezik arra, hogy rendszeresen végezzenek vízelemzéseket, és arra is, hogy fertőtlenítsék az ivóvizet, amelyre hatékony módszer a klór használata. Sok szolgáltató így fertőtleníti a csapvizet, és bár biztonsággal fogyasztható, mégis sokan ódzkodnak tőle, és inkább palackozott vizet használnak, holott annak ára akár kétszázszorosa is lehet a csapvízének.

Barabás Hajnal

2023. január 24., 21:022023. január 24., 21:02

Annak kapcsán érdeklődtünk a víz- és szennyvízelemzésekről, hogy a koronavírus-járvány idején sok hírcsatorna számolt be arról, hogy a vírus jelenlétét a szennyvízből is kimutatták.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy ilyen jellegű vizsgálatok Romániában is zajlanak-e. Lányi Kinga, a Harvíz Rt. regionális vízszolgáltató sajtófelelőse ennek kapcsán megosztotta, hogy Magyarországon 2020-ban indult egy vizsgálati program, amelyet Közép-Kelet Európában elsőként valósítottak meg.

Több nemzetközi kutatócsoport eredményei szerint ugyanis a SARS-CoV-2 vírus örökítő anyaga jelen van a fertőzöttek székletében, és így a szennyvízben is, így annak vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen. A módszer különös előnye, hogy a tünetmentes fertőzöttek vírusürítését is mutatja. Magyarország nagy szennyvíztelepein ennek a programnak a keretén belül hetente végeznek méréseket. Romániában viszont nincs erre vonatkozóan jogszabály,

az Európai Uniónak mindössze ajánlása van a tagállamok felé, hogy a SARS-CoV-2 szennyvízben való előfordulásával kapcsolatos adatgyűjtésre szolgáló szennyvízmegfigyelési rendszereket hozzanak létre.

A Hargita megyei vízszolgáltató ugyan nem végez ilyen vizsgálatokat, azonban a víz és szennyvíz elemzését a jogszabályok előírásai szerint rendszeresen elvégzik. Mint megtudtuk:

a nagyobb rendszereken, mint amilyen a csíkszeredai, a szentegyházi, a parajdi és székelyudvarhelyi hálózat, a központi laboratóriumukban naponta végeznek vízelemzéseket, a kisebb rendszereken hetente, viszont itt naponta ellenőrzik a helyszínen a fertőtlenítés hatékonyságát tesztekkel.

A szennyvíz esetében a csíkszeredai és székelyudvarhelyi rendszereken naponta végeznek méréseket, a kisebb szennyvíztelepek esetén csak havonta, azonban itt a helyszínen naponta ellenőrzik a tisztítás hatékonyságát tesztekkel.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

Jó minőségű a víz

Az ivóvíz minősége jó Hargita megye településein, a kiszolgálási területünkön – emelte ki Lányi Kinga, aki hozzátette, hogy az ivóvíz minősége függ a vízforrástól és a víztisztítási technológiától.

Idézet
A szolgáltatási területünk túlnyomóan gátból és fúrt kutakból van ellátva, aminek a vízminősége nem változik és kiváló minőségű”

– jegyezte meg. Viszont a felszíni vizek esetében a víz minősége folyamatosan változik, ezt megfelelő technológiával ellensúlyozzák, hogy megfeleljen az előírásoknak.

„Az ivóvíz minőségét három kritérium alapján ítélik meg: mikrobiológiai jellemzői (E.coli, és Enterococcus baktériumok), kémiai jellemzői (természetesen jelenlevő anyagok, nitrit, nitrát, nehézfémek, peszticidek), valamint indikátor jellemzői (szennyező anyagok jelenléte, zavarosság, keménység, ammónium, pH értéke ) alapján.

A víztisztítási technológia a megoldás

A szolgáltatott ivóvíz nem tartalmazhat az egészségre káros élő kórokozó mikroorganizmusokat, ezért folyamatosan fertőtlenítik a csapvizet, így az mikrobiológiailag megfelel az előírtaknak. A kémiai jellemzőket tekintve szintén

az előírt határértékeken belül vannak azok a természetesen jelenlévő anyagok, amelyek teljesen nem szűrhetők ki a tisztítási folyamat során.

Ugyanakkor megtudtuk azt is, hogy akadtak olyan fúrt kutak is, amelyek használatát le kellett állítani, mivel a nitráttartalmuk meghaladta a megengedett határértéket. Az indikátorjellemzők a befogott nyersvíz minőségétől és a víztisztítási technológiától függnek.

A felszíni vizek esetében a minőség állandóan változik a csapadék, és más külső behatások miatt, viszont megfelelő víztisztítási technológiával ezek teljes mértékben kiküszöbölhetők.

„Az ivóvízműveink megfelelő technológiával rendelkeznek, kivételt képez pár kisebb víztisztító, ami még felújításra szorul” – magyarázta a szóvivő.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

A szennyvizet is ellenőrzik

A szennyvíz vizsgálatának paraméterei: a pH-értéke, a szerves anyagok, a lebegőanyagok, az összfoszfor és az össznitrogén, valamint a szerves oldószer kivonat.

„A kimenő szennyvíz megengedett határértékei a vízügyi és környezetvédelmi engedélyben vannak előírva. A szolgáltatási területünkön problémát jelentenek azok a kisebb szennyvíztisztítók, amelyeknek nem megfelelő a technológiája, ezek sehol sem működnek az országban.

Idézet
A nagyobb szennyvíztelepek viszont megfelelő technológiával rendelkeznek, nem befolyásolják a bejövő szennyvíz minőségének változásai és megfelelnek az előírt határértékeknek”

– fejtette ki. Hozzáfűzte, a bejövő szennyvíz minőségének is vannak a jogszabályok által rögzített határértékei, amelyeknek a túllépése befolyásolja a szennyvíztisztítási technológiát és ezáltal a kimenő szennyvíz minőségét is.

Idézet
Ezért is fontos, hogy a szennyvízrendszerbe ne kerüljenek bele olyan anyagok, amelyeknek negatív hatása van a tisztítási folyamatra, például zsírok, olajak, nehézfémtartalmú folyadékok, oldószerek, gyógyszerek, benzin, darabos szennyeződések, állattartásból származó trágya vagy háztartási ételmaradékok”

– sorolta Lányi. A Harvíz egyébként 38 településen szolgáltat Hargita megyében.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Biztonságos a klórozott víz

Több mint 300 ezer fogyasztónak szolgáltat ivóvizet a Maros megyei Aquaserv regionális vízszolgáltató, amelynek sajtószóvivőjével, Nicu Tomulețiuval vettük fel a kapcsolatot. Kezdetként megosztotta, hogy a szolgáltatott ivóvíz minőségének kritériumairól a 2002-ből származó 458-as számú törvény, valamint a 2004-ből származó 974-es számú kormányhatározat rendelkezik.

A jogszabályok által előírt kritériumok alapján 24 óránként végeznek vizsgálatokat az ivóvízmintákon.

„A csapvíz biztonsággal fogyasztható, hiszen tisztításon, fertőtlenítésen esik át, és folyamatosan ellenőrzik minőségét” – emelte ki. Ugyanakkor hozzátette, szorosan együttműködnek a Maros megyei közegészségügyi hatósággal is (DSP), amely intézmény szintén rendszeresen ellenőrzi az ivóvíz minőségét.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

Tanulmány is készült

A víz, amíg iható csapvíz lesz, többlépcsős szűrésen, kezelésen esik át, az utolsó lépések egyike a klórral való fertőtlenítés.

Sok fogyasztót a klórozott víz zavar, azonban a vízszolgáltatóknak törvények általi kötelességük fertőtleníteni a csapvizet, amelyre a klór hatékonyan alkalmazható, a klórozott víz ugyanakkor nem jelent kockázatot az emberi egészségre.

Erről egy, a vállalat által 2021-ben késztetett tanulmányban is kitértek. Ebből az is kiderült, hogy annak ellenére, hogy

a palackozott víz akár kétszázszorosa is lehet a vezetékes ivóvíz árának, mégis sokan inkább ezt fogyasztják a csapvíz helyett.

Ráadásul a vezetékes vízszolgáltatást szigorúbban szabályozzák a törvények, mint a palackozott víz gyártását. Néhány statisztikai adatot is közzétettek, például azt, hogy

a Maros-folyóból naponta közel 50 ezer köbméter vizet emelnek ki, amelyből Marosvásárhelynek átlagban naponta 47 ezer köbmétert biztosítanak, ez 47 millió liter vizet jelent, azaz 2172 pohár vizet másodpercenként.

Az Aquaserv egyébként Maros, Hargita és Beszterce-Naszód megyék 123 településén szolgáltat vizet.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 22., hétfő

Az új funkciót kapó könyvtárak révén sok vidéki közösségben válik elérhetőbbé a digitális világ

Tizenhat közkönyvtár alakul informatikai rendszerrel felszerelt központtá Maros megyében, ebből kettőt teljesen fel is újítanak. Cél a digitális készségek fejlesztése azokban a közösségekben is, ahol eddig nem volt rá lehetőség.

Az új funkciót kapó könyvtárak révén sok vidéki közösségben válik elérhetőbbé a digitális világ
2024. április 22., hétfő

Újra megszólal a csengettyű a szárhegyi felszegi iskolánál

Befejezéshez közeledik Gyergyószárhegy két meghatározó középületének felújítása, és más önkormányzati tulajdonú épületeknél is zajlik a munka. A felszegi iskolánál a régi arculat visszahozására is odafigyelnek.

Újra megszólal a csengettyű a szárhegyi felszegi iskolánál
2024. április 22., hétfő

Rendhagyó koncert lesz a Szent Miklós Plébánián

Jacob de Haan Missa de Santa Cecilia című művét adja elő csütörtökön a székelyudvarhelyi Szent Miklós Plébánián a Palló Imre Művészeti Középiskola 9-12. osztályos diákokból álló kórusa.

Rendhagyó koncert lesz a Szent Miklós Plébánián
2024. április 22., hétfő

Autórongálásért vettek őrizetbe egy mezőbándi férfit

Rendzavarásért és egy autó megrongálásáért vettek huszonnégy órás őrizetbe egy mezőbándi férfit vasárnap a Maros Megyei Rendőr-főkapitányság egységei – közölte hétfőn a rendőrség.

Autórongálásért vettek őrizetbe egy mezőbándi férfit
2024. április 22., hétfő

Hervai Katalin műtermében: imádkozz és dolgozz!

A Szent György Napok kulturális hetébe ágyazott tavalyi Made in Sepsi ArtBrunch program folytatásaként idén újabb alkotóműhelyekbe látogathatnak el az érdeklődők. Hétfőn Hervai Katalin grafikusművész fogadta műtermében a vendégeket.

Hervai Katalin műtermében: imádkozz és dolgozz!
2024. április 22., hétfő

Engedménnyel a jobb közlekedésbiztonságért: 17 évesek is kormányhoz ülhetnek felnőtt kísérő jelenlétében

Hétfői együttes ülésén a szenátus jogi és védelmi bizottsága elfogadta azt a törvénytervezetet, amely szerint a B és BE kategóriás jogosítvánnyal rendelkező 17 éves kiskorúak felnőtt kísérő jelenlétében vezethetnek gépjárművet.

Engedménnyel a jobb közlekedésbiztonságért: 17 évesek is kormányhoz ülhetnek felnőtt kísérő jelenlétében
2024. április 22., hétfő

Idén is lesz kerékpáros majális Székelyudvarhelyen

Bringás felvonulás, koncertek, táncelőadások és különleges gyerekprogramok várnak azokra, aki részt vesznek a Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, illetve a városi könyvtár által szervezett majálison, amelyet a Sétatéren tartanak idén.

Idén is lesz kerékpáros majális Székelyudvarhelyen
2024. április 22., hétfő

Mentálhigiénés képzés unitárius felekezetű nőknek

Nagy igény volt az unitárius nőszövetségeken belül a vezetői és mentálhigiénés képzésekre, ezért egy képzéssorozat harmadik állomásaként az elmúlt hétvégén Sepsiszentgyörgyön is megszervezték a nőknek szóló mentálhigiénés hétvégét.

Mentálhigiénés képzés unitárius felekezetű nőknek
2024. április 22., hétfő

Elismerték Ambrus Irén csíkszeredai infektológus főorvos munkáját

Negyvenkét év orvosi munka áll Ambrus Irén csíkszeredai infektológus főorvos mögött, akit hasznos, a közösség érdekében végzett munkájáért elismerésben részesítette hétfőn a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság.

Elismerték Ambrus Irén csíkszeredai infektológus főorvos munkáját
2024. április 22., hétfő

Külföldi turistanőt sebesített meg itthon egy medve

Medve támadt egy idős nőre hétfőn a Vidraru víztározó közelében – írja az Agerpres hírügynökség az Argeş megyei katasztrófavédelmi felügyelőség tájékoztatására hivatkozva.

Külföldi turistanőt sebesített meg itthon egy medve
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!