Nem kell tartani a klórral fertőtlenített csapvíztől

Nem kell tartani a klórral fertőtlenített csapvíztől

A legtöbb helyen már komoly tisztítóberendezések felelnek azért, hogy jó minőségű ivóvízhez juthassunk. Képünk illusztráció

Fotó: Barabás Ákos

A vízszolgáltatókat jogszabályok kötelezik arra, hogy rendszeresen végezzenek vízelemzéseket, és arra is, hogy fertőtlenítsék az ivóvizet, amelyre hatékony módszer a klór használata. Sok szolgáltató így fertőtleníti a csapvizet, és bár biztonsággal fogyasztható, mégis sokan ódzkodnak tőle, és inkább palackozott vizet használnak, holott annak ára akár kétszázszorosa is lehet a csapvízének.

Barabás Hajnal

2023. január 24., 21:022023. január 24., 21:02

Annak kapcsán érdeklődtünk a víz- és szennyvízelemzésekről, hogy a koronavírus-járvány idején sok hírcsatorna számolt be arról, hogy a vírus jelenlétét a szennyvízből is kimutatták.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy ilyen jellegű vizsgálatok Romániában is zajlanak-e. Lányi Kinga, a Harvíz Rt. regionális vízszolgáltató sajtófelelőse ennek kapcsán megosztotta, hogy Magyarországon 2020-ban indult egy vizsgálati program, amelyet Közép-Kelet Európában elsőként valósítottak meg.

Több nemzetközi kutatócsoport eredményei szerint ugyanis a SARS-CoV-2 vírus örökítő anyaga jelen van a fertőzöttek székletében, és így a szennyvízben is, így annak vizsgálatával lehetővé válik a vírus terjedésének nyomon követése nagyobb közösségekben, akár teljes településen. A módszer különös előnye, hogy a tünetmentes fertőzöttek vírusürítését is mutatja. Magyarország nagy szennyvíztelepein ennek a programnak a keretén belül hetente végeznek méréseket. Romániában viszont nincs erre vonatkozóan jogszabály,

az Európai Uniónak mindössze ajánlása van a tagállamok felé, hogy a SARS-CoV-2 szennyvízben való előfordulásával kapcsolatos adatgyűjtésre szolgáló szennyvízmegfigyelési rendszereket hozzanak létre.

A Hargita megyei vízszolgáltató ugyan nem végez ilyen vizsgálatokat, azonban a víz és szennyvíz elemzését a jogszabályok előírásai szerint rendszeresen elvégzik. Mint megtudtuk:

a nagyobb rendszereken, mint amilyen a csíkszeredai, a szentegyházi, a parajdi és székelyudvarhelyi hálózat, a központi laboratóriumukban naponta végeznek vízelemzéseket, a kisebb rendszereken hetente, viszont itt naponta ellenőrzik a helyszínen a fertőtlenítés hatékonyságát tesztekkel.

A szennyvíz esetében a csíkszeredai és székelyudvarhelyi rendszereken naponta végeznek méréseket, a kisebb szennyvíztelepek esetén csak havonta, azonban itt a helyszínen naponta ellenőrzik a tisztítás hatékonyságát tesztekkel.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

Jó minőségű a víz

Az ivóvíz minősége jó Hargita megye településein, a kiszolgálási területünkön – emelte ki Lányi Kinga, aki hozzátette, hogy az ivóvíz minősége függ a vízforrástól és a víztisztítási technológiától.

Idézet
A szolgáltatási területünk túlnyomóan gátból és fúrt kutakból van ellátva, aminek a vízminősége nem változik és kiváló minőségű”

– jegyezte meg. Viszont a felszíni vizek esetében a víz minősége folyamatosan változik, ezt megfelelő technológiával ellensúlyozzák, hogy megfeleljen az előírásoknak.

„Az ivóvíz minőségét három kritérium alapján ítélik meg: mikrobiológiai jellemzői (E.coli, és Enterococcus baktériumok), kémiai jellemzői (természetesen jelenlevő anyagok, nitrit, nitrát, nehézfémek, peszticidek), valamint indikátor jellemzői (szennyező anyagok jelenléte, zavarosság, keménység, ammónium, pH értéke ) alapján.

A víztisztítási technológia a megoldás

A szolgáltatott ivóvíz nem tartalmazhat az egészségre káros élő kórokozó mikroorganizmusokat, ezért folyamatosan fertőtlenítik a csapvizet, így az mikrobiológiailag megfelel az előírtaknak. A kémiai jellemzőket tekintve szintén

az előírt határértékeken belül vannak azok a természetesen jelenlévő anyagok, amelyek teljesen nem szűrhetők ki a tisztítási folyamat során.

Ugyanakkor megtudtuk azt is, hogy akadtak olyan fúrt kutak is, amelyek használatát le kellett állítani, mivel a nitráttartalmuk meghaladta a megengedett határértéket. Az indikátorjellemzők a befogott nyersvíz minőségétől és a víztisztítási technológiától függnek.

A felszíni vizek esetében a minőség állandóan változik a csapadék, és más külső behatások miatt, viszont megfelelő víztisztítási technológiával ezek teljes mértékben kiküszöbölhetők.

„Az ivóvízműveink megfelelő technológiával rendelkeznek, kivételt képez pár kisebb víztisztító, ami még felújításra szorul” – magyarázta a szóvivő.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

A szennyvizet is ellenőrzik

A szennyvíz vizsgálatának paraméterei: a pH-értéke, a szerves anyagok, a lebegőanyagok, az összfoszfor és az össznitrogén, valamint a szerves oldószer kivonat.

„A kimenő szennyvíz megengedett határértékei a vízügyi és környezetvédelmi engedélyben vannak előírva. A szolgáltatási területünkön problémát jelentenek azok a kisebb szennyvíztisztítók, amelyeknek nem megfelelő a technológiája, ezek sehol sem működnek az országban.

Idézet
A nagyobb szennyvíztelepek viszont megfelelő technológiával rendelkeznek, nem befolyásolják a bejövő szennyvíz minőségének változásai és megfelelnek az előírt határértékeknek”

– fejtette ki. Hozzáfűzte, a bejövő szennyvíz minőségének is vannak a jogszabályok által rögzített határértékei, amelyeknek a túllépése befolyásolja a szennyvíztisztítási technológiát és ezáltal a kimenő szennyvíz minőségét is.

Idézet
Ezért is fontos, hogy a szennyvízrendszerbe ne kerüljenek bele olyan anyagok, amelyeknek negatív hatása van a tisztítási folyamatra, például zsírok, olajak, nehézfémtartalmú folyadékok, oldószerek, gyógyszerek, benzin, darabos szennyeződések, állattartásból származó trágya vagy háztartási ételmaradékok”

– sorolta Lányi. A Harvíz egyébként 38 településen szolgáltat Hargita megyében.

Galéria

Fotó: Haáz Vince

Biztonságos a klórozott víz

Több mint 300 ezer fogyasztónak szolgáltat ivóvizet a Maros megyei Aquaserv regionális vízszolgáltató, amelynek sajtószóvivőjével, Nicu Tomulețiuval vettük fel a kapcsolatot. Kezdetként megosztotta, hogy a szolgáltatott ivóvíz minőségének kritériumairól a 2002-ből származó 458-as számú törvény, valamint a 2004-ből származó 974-es számú kormányhatározat rendelkezik.

A jogszabályok által előírt kritériumok alapján 24 óránként végeznek vizsgálatokat az ivóvízmintákon.

„A csapvíz biztonsággal fogyasztható, hiszen tisztításon, fertőtlenítésen esik át, és folyamatosan ellenőrzik minőségét” – emelte ki. Ugyanakkor hozzátette, szorosan együttműködnek a Maros megyei közegészségügyi hatósággal is (DSP), amely intézmény szintén rendszeresen ellenőrzi az ivóvíz minőségét.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

Tanulmány is készült

A víz, amíg iható csapvíz lesz, többlépcsős szűrésen, kezelésen esik át, az utolsó lépések egyike a klórral való fertőtlenítés.

Sok fogyasztót a klórozott víz zavar, azonban a vízszolgáltatóknak törvények általi kötelességük fertőtleníteni a csapvizet, amelyre a klór hatékonyan alkalmazható, a klórozott víz ugyanakkor nem jelent kockázatot az emberi egészségre.

Erről egy, a vállalat által 2021-ben késztetett tanulmányban is kitértek. Ebből az is kiderült, hogy annak ellenére, hogy

a palackozott víz akár kétszázszorosa is lehet a vezetékes ivóvíz árának, mégis sokan inkább ezt fogyasztják a csapvíz helyett.

Ráadásul a vezetékes vízszolgáltatást szigorúbban szabályozzák a törvények, mint a palackozott víz gyártását. Néhány statisztikai adatot is közzétettek, például azt, hogy

a Maros-folyóból naponta közel 50 ezer köbméter vizet emelnek ki, amelyből Marosvásárhelynek átlagban naponta 47 ezer köbmétert biztosítanak, ez 47 millió liter vizet jelent, azaz 2172 pohár vizet másodpercenként.

Az Aquaserv egyébként Maros, Hargita és Beszterce-Naszód megyék 123 településén szolgáltat vizet.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. január 23., hétfő

Idősek otthona számára van terület Csíkszeredában

Ha sikerül megállapodni a tulajdonosokkal, Csíkszereda önkormányzata megfelelő területet tud vásárolni egy idősek otthona építésére. A közzétett felhívásra érkeztek felajánlások, most folyamatban van az egyeztetés az adásvétellel kapcsolatban.

Idősek otthona számára van terület Csíkszeredában
2023. január 23., hétfő

Kezd visszaállni az időjárás a normális kerékvágásba?

Az évszakhoz képest rendkívül enyhe volt az elmúlt napok időjárása, sőt melegrekordok is megdőltek, ám az előrejelzések szerint enyhe lehűlés következik a napokban. Ez el is kezdődött hétfőn.

Kezd visszaállni az időjárás a normális kerékvágásba?
2023. január 23., hétfő

Csak azokat a cigány tanulókat jegyzik a statisztikák, akik romáknak vallják magukat

Jelentős az iskolai lemorzsolódás a roma tanulók körében Hargita megyében a magyar diákokhoz képest, viszont Kari Attila szaktanfelügyelő szerint nem olyan rossz a helyzet, mint ahogy azt a statisztikák mutatják. Az iskolaelhagyás okairól érdeklődtünk.

Csak azokat a cigány tanulókat jegyzik a statisztikák, akik romáknak vallják magukat
2023. január 22., vasárnap

Népi mesterségek háza: tervből valóság

Fontosnak tartja az oroszhegyi önkormányzat a hagyományok megélését, ezért belefogtak a községközpontban egy parasztház felépítésébe, ahol három népi mesterséget mutatnak be: a fafaragást, a szövést és a kovácsolást. A beruházás 210 ezer euróba kerül.

Népi mesterségek háza: tervből valóság
Népi mesterségek háza: tervből valóság
2023. január 22., vasárnap

Népi mesterségek háza: tervből valóság

2023. január 22., vasárnap

Elektromos busszal Szombatfalvára?

A tervek szerint hamarosan Székelyudvarhely szombatfalvi részére is lesz járata a városi tömegközlekedést működtető Urbana Rt-nek; ezt az új elektromos járművel oldanának meg.

Elektromos busszal Szombatfalvára?
Elektromos busszal Szombatfalvára?
2023. január 22., vasárnap

Elektromos busszal Szombatfalvára?

2023. január 22., vasárnap

Időjárás négy hétre előre, amiből egy hét szokatlan

Január utolsó hetén országszerte enyhébb lesz az idő az ilyenkor megszokottnál, ezt követően azonban február 20-áig az évszaknak megfelelő hőmérsékletre számíthatunk – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

Időjárás négy hétre előre, amiből egy hét szokatlan
2023. január 22., vasárnap

Felfüggesztett tárgyalások a hadifoglyoknak járó támogatások ügyében

Megindokolta a Hargita Megyei Törvényszék a volt hadifoglyoknak járó kárpótlás ügyében indított tárgyalások felfüggesztését – kereste meg az újabb fejleményekkel a Székelyhont Veress Dávid az RMDSZ parlamenti képviseletének csíkszeredai munkatársa.

Felfüggesztett tárgyalások a hadifoglyoknak járó támogatások ügyében
2023. január 22., vasárnap

„Facebookozás” száz évvel ezelőtt

Képeslapokat küldözgettek egymásnak a 19. század végén, a 20. század elején azokról a helyekről, ahol üdültek, ahová üzleti útjuk vezetett, illetve ahová a hadsereg vezényelte őket. Azt tudatták az otthonmaradottakkal, hogy éppen hol járnak, mit látnak.

„Facebookozás” száz évvel ezelőtt
„Facebookozás” száz évvel ezelőtt
2023. január 22., vasárnap

„Facebookozás” száz évvel ezelőtt

2023. január 22., vasárnap

Ünnepel a magyarság: ma van a magyar kultúra napja

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon jelölte meg dátummal a Himnusz kéziratát. Ezen a napon a világ magyarsága ünnepel.

Ünnepel a magyarság: ma van a magyar kultúra napja
2023. január 22., vasárnap

Elhúzódó előkészületek után kezdődhet a gyimesbükki Rákóczi-vár újjáépítése

Még úgy sem volt egyszerű eljutni az ezeréves határon álló Rákóczi-vár újjáépítésének elkezdéséhez, hogy a szükséges pénzösszeg rendelkezésre áll. Elhúzódó közbeszerzési eljárás, óvások és fellebbezés is történt tavaly.

Elhúzódó előkészületek után kezdődhet a gyimesbükki Rákóczi-vár újjáépítése
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM