Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Barkaáldás és ünnepélyes bevonulás – virágvasárnapi nagyhétkezdés Zetelakán

Molnár Melinda 2019. április 14., 14:16
HIRDETÉS

Virágvasárnap a liturgia vörös színre cseréli a nagyböjt liláját, királyi bíborban, ujjongó tömeg közt köszönti a körébe érkező Megváltót. A zetelaki templomtéren barka- és pálmaágáldással kezdődött a jelképekben, nagyheti üzenetekben és érzelmekben gazdag szertartássor, majd hallhattuk a Hozsanna Dávid fiának kezdetű, csak ezen az ünnepen énekelt körmeneti himnuszt.

Fotó: Veres Nándor

Keresztény kultúrkörben virágvasárnap vagy pálmavasárnap a tavasz első nagy ünnepe. Urunk szenvedésének vasárnapján az egyház Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékezik, amikor kezdetét veszi a húsvéti misztérium beteljesítése. A római katolikus rítus résztvevői lélekben, ujjongásban csatlakozik a békére és jólétre vágyakozó tömeg közé, imádságban kérve az örök élet dicsőségét.

HIRDETÉS

A zetelakiakkal ünnepelünk

Idén szeretnénk bemutatni a Székelyhon olvasóinak a zetelaki egyházközség nagyheti szertartásait, amelyek nyitánya a virágvasárnapi liturgia.

A hívek a templomtéren gyülekeztek. Jánossi Imre helybéli segédlelkész emlékeztetett: Jézus szenvedéstörténetének kronologikus jelenbe hozása a városába, Jeruzsálembe való érkezésével indul – a Messiáskirály bevonul a szent városba és felkínálja az üdvösséget.

Fotó: Veres Nándor

A barkaágak és a ministránsok pálmaágainak a megáldása után a főcelebráns felolvasta a nap evangéliumi történetét: Jézus Betániából az Olajfák hegyén és a Kedron patak völgyén át érkezett az Aranykapuhoz. Hangos tömeg kísérte a templom felé. Pálmaágakkal, a győzelem és a diadal jelképével éljenezték a szamárháton vonuló Messiást, és leterítették eléje felsőruhájukat.

Ünnepélyes bevonulás

A híveknek a Jézus nyomán járó virágvasárnapi útjában benne rejlik az a vonulás, amelyet Ábrámtól kezdve az utolsó napig bejár a szent nép, amíg az Örök Szentélybe nem érkezik.

A virágvasárnapi rítusokban, hagyományokban egyként jelen van az öröm és a fájdalom: a bevonulás az örömé, a passió megjelenítése pedig elővételezi a húsvéti szent három nap drámáját, Jézus megváltói művének beteljesítését.

Fotó: Veres Nándor

A zetelaki ministránsok a szentélybe vonulásuk során ruháikat és a pálmaágakat terítették a szentkereszt illetve a pap elé, hasonlóan az egykoron Jeruzsálemben történtekhez. Az énekelt passió a reggeli misén hangzott el, a nagymisén, az örömteli, a szent hajlékba érkezés után, a virágvasárnap másik nagy mozzanataként felolvasták a szentírási szenvedéstörténetet. A szentmisei ünneplés után a Székelyföldi Filharmónia vonószenekarának muzsikusai csendesítették el az ünneplést – Vivaldi lélekemelő dallamaival hangolták a résztvevőket a nagyhétre.

A katolikus egyházban virágvasárnap a nagyhét nyitánya és egyben ifjúsági világnap. Rendszeres megtartását Szent II. János Pál pápa vezette be 1985-ben. Az unitárius nőszövetségek virágvasárnap zárják a közösségi alkalmaik évadát. A református gyülekezetben a konfirmáció hagyományos alkalma, a nagyhét estéin pedig bűnbánati istentisztelettel készülnek a húsvétvasárnapi úrvacsoraosztásra.
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Fotó: Veres Nándor
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS