Geréb László

Geréb László

Ár-érték arány alapú gondolkodás a helyi adóknál

2021. december 16., 11:442021. december 16., 11:44

Az ár, valamint a cserébe kapott érték arányosítása szinte minden vásárláskor automatikusan lejátszódik a vásárlók fejében. Miközben minden ember örül az alacsony árú terméknek, azzal mindenki tisztában van, hogy

a magas értékkategóriának biza meg kell fizetni az árát.

Az ár-érték arány alapú gondolkodás tehát egy tudatos vásárlást jelent, amikor olyan dolgokat szerzünk be, amelyek vélhetően magas minőségűek.

Egy település vezetése több mint egyszerű szolgálat, ez lakossági szolgáltatások biztosítását jelenti. Ha a dolgok mögé nézünk, akkor igazából a település lakói és az ott működő vállalkozások a befizetett adóikon keresztül közösségi szolgáltatásokat „vásárolnak” az önkormányzatól, amely közösségi szolgáltatások az oktatástól és kultúrától az utak minőségéig és a különböző fejlesztésekig sok mindent magukban foglalnak.

A közösségi szolgáltatások vásárlása esetében is működik adófizető polgárban az ár-érték arány alapú gondolkodás, hiszen a befizetett adólejeiért mindenki annak megfelelő értékű közösségi szolgáltatást vár el.

Székelyudvarhelyen a 2022-es évre vonatkozó adók meghatározása, ugyanakkor ezen adóknak a lakosság általi elfogadtatása a fenti ár-érték arány alapú gondolkodás sémáját követi. A 2020-as helyhatósági választásokat megnyert városvezetés egy magasabb szintű közösségi szolgáltatást ígért 2021-re, amelyért cserébe mind a lakosságtól, mind a vállalkozások részéről nagyobb hozzájárulást kért.

Mivel a választásokon nyertes csapat élvezte a székelyudvarhelyiek bizalmát, így nagyobb közfelháborodás nélkül megkapta az önkormányzat a nagyobb „árat” a beígért szolgáltatásokért,

a lakosság és a vállalkozók is tisztességgel fizették a megnövelt adókat a beinduló fejlesztések reményében.

Tették mindezt egy meglehetősen nehéz esztendőben, amikor a járvány negatív gazdasági következményei még érezhetően jelen voltak a gazdaságban.

A városvezetés és a székelyudvarhelyi vállalkozói szövetség múlt heti találkozóján a vállalkozók csalódottságuknak adtak hangot a városvezetés irányába. Hisz az adófizetők 2021-ben megfizették a megnövelt „árat”, azonban a beígért „értékek” elmaradtak. A város szeptemberi zárszámadása szerint

a 2021-es fejlesztéseknek alig egynegyede valósult meg szeptemberig, míg a város költségvetésében több tízmillió lejes többlet van,

vagyis a befizetett többletadók felhasználatlanul porosodnak a város számláján. Ilyen körülmények között akár jogosnak is mondható az a vásárlói, illetve adófizetői reakció, hogy ha elmaradt a beígért közszolgáltatási érték, akkor nem hajlandó újból megfizetni egy magas árat. Emiatt az adók 2020-as szintre való csökkentését várja el az önkormányzattól.

Persze, az adófizető, azon belül egy vállalkozói szövetség mondhat bármit, hisz az önkormányzat adókivetői jogosítványait nem tudja elvenni, felülírni. A településvezetés a törvény adta határok közt bármekkora adót megszabhat. Azonban figyelni kell a vásárlói visszajelzésekre is! Hiszen a reálgazdaságban törvényszerű, hogy

ha a meghatározott „ár” nincs arányban a nyújtott szolgáltatás „értékével”, akkor a vásárlók könnyen elpártolnak. És ez a közéletben sincs másképp.

Nyilván az adófizetők nem fognak egy más város kasszájába átpártolni, azonban ha a befizetett adólejek ellentételezéseként nem kapják meg az elvárt, ugyanakkor a szolgáltató részéről is beígért
értéket, annak a politikai preferencia terén komoly következményei lehetnek. Jogosak a lakók és vállalkozók elvárásai.

Ugyanakkor érthető a városvezetés magyarázata is, hogy nagyon nehéz a helyzet. De óvatosan kell bánni a magyarázkodással is, hisz törvényszerűség, hogy az állandó vezetői magyarázkodás, panaszkodás a vezetői inkompetencia legfőbb bizonyítéka, amivel egy vezető épp azt bizonygatja, hogy az általa elvállalt feladatot képtelen megoldani.

Az adókat lehet emelni vagy csökkenteni, mindenre lehet magyarázatot találni. Azonban az emberek fejében automatizmusként működő ár-érték arány alapú gondolkodással ellentétesen nem lehet sokáig dolgozni. Lassan már értékek kellenek a magyarázkodás helyett. Mert a sok magyarázkodásnak előbb-utóbb nem értéke, hanem ára lesz!

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezt olvasta?

Szüszer Róbert

Szüszer Róbert

Minden érthető, ugye? Na fogd meg a söröm!

Miért nincs tej és kifli a Hargita megyei iskolákban? Mert kormány, mert kiírás, mert tavalyi program, APIA és elszámolás, mert na. Mi nem világos?

Kozán István

Kozán István

A kevesebb néha több – még költségvetésben is

Hiába adta el bombasztikus sikerként Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata a megyei önkormányzat 2024-es büdzséjét, nagy a gyanúnk, hogy a múlt héten elfogadott költségvetés fogja a legnagyobb fejfájást okozni Hargita megyének.

Kozán István

Kozán István

Csedő a beázásokat fürkészte, Ráduly kigondolta, Korodi megépíttette

Jottányit sem csorbult volna Csíkszereda jelenlegi városvezetésének érdeme attól, ha Korodi Attila polgármester megemlíti elődjének, Ráduly Róbert Kálmánnak a nevét a hídavatón.

Kozán István

Kozán István

Nem vitás, hogy lesz baleset – csak ki kell várni

Csak idő kérdése, hogy mikor következik be egy katasztrofális közlekedési baleset a „tarzani” gyorshajtók miatt. Lengyel rendszámú autókkal közlekedőkről van szó, akik lakott területen évek óta olyan tempóban róják a kilométereket, aminek sosem jó a vége.

Kozán István

Kozán István

Mindenkinek azt, ami jár!

Oly sok megaláztatás és arculcsapás után szombaton délelőtt, ha csak egy kis időre is, de végre nem másodrendű állampolgároknak érezhettük magunkat itthon, Romániában – a csendőrségnek hála.

Kozán István

Kozán István

Kinek építették a foglalkoztatóközpontot?

Éles vita alakult ki a közösségi térben azzal kapcsolatban, hogy a Máltai Szeretetszolgálat kinek is építette a csíksomlyói foglalkoztatóközpontot. Szerintünk a somlyói roma közösségnek – ami teljesen rendben van.

Kozán István

Kozán István

Együttérzek az oktatókkal

Tíz esztendővel ezelőtt játszi könnyedséggel tartottam meg az újságírói munkáról szóló ötven perces előadást az általános iskolásoknak. Minap a húsz perc is nehezen jött össze.

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!