Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

Amikor már eszmei értéke van egy kaktusznak: a Sapientia dísznövény-vásárán jártunk

Szász Cs. Emese 2019. április 12., 17:08
HIRDETÉS

Nyolcvanéves kaktuszt is lehet csodálni, s akár megvásárolni is azon a dísznövény- és kertészeti kiállításon és vásáron, amelyet immár harmadik alkalommal tartanak meg a marosvásárhelyi Sapientián. Az idei rendezvényen több a kiállító, szélesebb a választék, úgyhogy már csak az időjárás kell kedvezzen a péntektől vasárnapig zajló rendezvénynek.

Fotó: Haáz Vince

A koronkai kampusz arborétumába már pénteken délelőtt beköltöztek a termesztők, kiállítók, s vasárnap késő délutánig várják a nézelődőket, vásárlókat. Amint Kentelky Endre, a rendezvény főszervezője a Székelyhonnak elmondta, idén csaknem félszáz kiállító, termelő van jelen, ugyanakkor az általuk kínált választék is szélesedett.

HIRDETÉS
Az egynyári, kétnyári, évelő növényeken, dísznövényeken, díszcserjéken, díszfákon kívül megjelentek a palánták, gyümölcsfáink is vannak, azon kívül a kertészeti ágazat különböző kellékei is itt vannak az öntözőrendszerektől kezdve a tápanyag-utánpótlásig

– sorolta a főszervező, rámutatva, hogy különlegességek is várják a rendezvény látogatóit, hiszen idén a kiskőrösi Kaktuszkertészet és Múzeum több mint négyezres gyűjteményéből hoztak el ízelítőt Marosvásárhelyre.

Fotó: Haáz Vince

Az egyedülálló Kaktuszmúzeum standját nem is nehéz észrevenni az egyetem épületének aulájában, ahol a

körömnagyságú kaktuszoktól a nyolcvanéves példányokig mindent meg lehet találni.

„Jó pár idősebb növényt elhoztunk, 25 és 80 év közötti példányokat, valamint több ritkaságot is.  A ferokaktusz és az asztrofikum a két legidősebb, 80 évesek, de az őszapók is nagyon különlegesek az úgynevezett frizurájuk miatt” – mutatja Petrócziné Nosza Piroska, a Kaktuszmúzeum vezetője.

Fotó: Haáz Vince

Kérdésünkre elárulta, a több tíz éves darabok is eladók, bár nem könnyű árat mondani, miután ezeknek már eszmei értékük is van. „Némelyiknek én vagyok a negyedik gazdája már” – mutat rá a gyűjtő. Hozzátette:

a kaktuszok általában lassan nőnek, igénytelen növények, van, aki pont ezért szereti őket, s bár akad olyan, amelyik a hazájában 11 méteresre is megnő.

Petrócziné Nosza Piroska olyant is tud mutatni, amelyik bár ötven éves, alig nagyobb a körménél.

Fotó: Haáz Vince

A különleges kaktuszok mellett vasárnapig még a termelők, kézművesek is kínálják portékáikat a látogatóknak, akik családbarát rendezvénybe csöppenhetnek bele, hiszen a legkisebbeket az ugrálóvár mellett mesekert is várja, ahol a növényültetés rejtelmeibe is belekóstolhatnak.

A hobbikertészek pedig tudománynépszerűsítő előadásokra ülhetnek be, ugyanakkor az egyetemen most szervezik az 5. Erdélyi Kertész és Tájépítész Konferenciát is, amely főként a szakmának szól.

Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Fotó: Haáz Vince
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS