Akik régi motorosok a szakmában Pr-cikk

Akik régi motorosok a szakmában

A Varga család minden tagja megtalálta helyét a családi vállalkozásnál

Fotó: Nordica

Autókereskedéssel indult a vállalkozói élet a székelyudvarhelyi Varga családnál, ám csakhamar belátták, hogy ez nem az ő pályájuk. Ezt követően vették át a Nordica Kft.-t, amely előbb szállítmányozással, majd ezzel párhuzamosan szervizeléssel is foglalkozott.

Székelyhon

2024. április 01., 10:002024. április 01., 10:00

A város egyik legjobb autójavító műhelyével egy udvarban ugyanakkor a következő generáció is elkezdte bontogatni szárnyait: motorosboltot nyitottak, ahol a terepmotorozás szerelmesei a legjobb minőségű termékeket vásárolhatják meg. Varga Zsolt és kedves felesége, Zita szemszögéből ismerhetjük meg a vállalkozás történetét és jelenét, valamint gyermekeik, Cintia és Zsolt vázolta fel a jövőképet.

A cégvezetés előtti időszak

Takaros, rendezett telephelyen fogadott minket a Varga család ottjártunkkor: a bejárattól nem messze motorosbolt, azzal szemben irodahelyiség, hátul pedig szervizboxok sora. A kényelmes irodában történő beszélgetés elején kiderült, hogy nem szokványos vállalkozói történet az övék.

Idézet
Az első ötletünk egy fagylaltozó megnyitása volt, a céget meg is alapítottuk, de a tevékenységet már nem indítottuk el”

– emlékezett vissza a vállalkozás vezetője, aki ezt követően a Daciák visszahonosításába is belefogott: a Magyarországra eladott román gyártmányú autókat hozta haza. Majd egy új fejezet nyílt a család életében…

Galéria

A Nordica műhelyében a kisautóktól a 20 tonnás teherautókig mindent megjavítanak

Fotó: Nordica

Elindult és fejlődött a Nordica Kft.

1994-et írtunk, amikor Varga Zsolt és felesége, Zita átvették a Nordica Kft. irányítását. „Eleinte egy autóval szállítottunk, majd ahogy teltek az évek, egyre csak bővült a flotta” – vette át a szót Varga Zita, aki napjainkban a Nordica szállítmányozási részét irányítja. Az évek múlásával az autók száma folyamatosan bővült, a 2000-es évek végi válság előtt érték el a csúcsot, amikor 17 autóval szállították Európa-szerte az árukat.

Idézet
Az EU-ba történő belépést követően nehezebbé vált a helyzetünk, ezért a szállítmányozással párhuzamosan a saját teherautóink mellett egyéb autók javításába is belefogtunk”

– vette át a szót Varga Zsolt, aki jókor döntött nagyon jól: a világválság begyűrűzésével egyik napról a másikra csappant meg mind belföldön, mind külföldön a szállítmányozási kedv, az autójavításban viszont egyre ismertebbek lettek. „Eleinte a baráti társaság és a teherautóval rendelkező partnerek hozták hozzánk autóikat javítani, majd egyre bővült az ügyfélkörünk.

Idézet
Mára büszkén elmondhatjuk, hogy havi félezer jármű – személyautó, teherszállítási autó, valamint motorbicikli – javítását tudjuk biztosítani az udvarhelyszéki emberek és vállalkozások számára”

– hangsúlyozta az alapító házaspár, akik a közel harminc­éves munkájuk során folyamatosan arra törekedtek, hogy klienseik és partnereik elégedettek legyenek tevékenységükkel.

Idézet
Fontos mérföldkőnek tartjuk azt is, amikor 2018-ba a Ford Trucks hivatalos szervizévé váltunk. Tulajdonképpen ez is egy nagy elismerése a munkánknak”

– véli az alapító páros férfi tagja, aki saját maga is nagy előszeretettel ragad szerszámot, és javítja a meghibásodott járműveket.

Galéria

A Nordica főhadiszállása a székelyudvarhelyi Fások utcában

Fotó: Nordica

Nem csapat. Család

Napjainkban nagyon ritka az a vállalkozás, amely nem küzd a fluktuációval és a munkaerőhiánnyal, azonban a Nordicánál valamit ezen a területen is nagyon jól csinálnak. „Ha visszagondolunk, akkor ezelőtt 20 évvel sokkal kevésbé becsülték meg a munkahelyüket az alkalmazottak: akkor gyakorlatilag egy picivel jobb fizetésért egyik napról a másikra bárki munkahelyet váltott. Ma ez már nem így van, az emberek zöme – legalábbis a mi iparágunkban – a biztonságot, kiszámíthatóságot és a jó munkakörülményeket is olyan fontosnak tartja, mint az anyagiakat” – vallja Varga Zsolt és Varga Zita, akik nagyon büszkék arra, hogy a csapatukat második családjuknak is tekinthetik.

Idézet
A munkatársak zöme több mint 10 éve velünk együtt fejlődik, de van olyan kollégánk is, aki a cég megléte óta nálunk tevékenykedik – és itt is akar, amíg csak lehet. Ez pedig számunkra is egy nagyszerű visszaigazolás, miszerint jó nálunk dolgozni”

– mondta a Varga házaspár. A Nordicáról fontos ugyanakkor azt is tudni, hogy nagyon szívesen fogadja a praktizáló diákokat is. „Évi szinten 7–10 középiskolás tapasztalja meg a szakma alapjait nálunk, sokan pedig szívesen térnek vissza hozzánk dolgozni, amikor kilépnek a nagybetűs életbe. Jelenleg féltucat ilyen munkatársunk van, aki a szakmai gyakorlat után választották a Nordicát” – ecsetelte elismerően Varga Zsolt, aki jelenleg a műhelyben és a szállítmányozási részen közel 30 munkatársnak biztosít megélhetést.

Szenvedélyből lett szakma

A Nordica udvarában a szerelőműhelyek és az adminisztrációs pontok mellett egy csinos, modern motorosboltot is találunk, amit ifjabb Varga Zsolt, a Varga házaspár fia működtet.

A hard enduróban Romániának pontot szerző, ezzel történelmet író terepmotorosnak már gyermekkorában is a mindene volt a brummogó hang, így nem csoda, hogy ebben az iparágban találta meg boldogulását.

„Nyolc-kilenc éves koromban ültem először motorra, ami egyből magával ragadott. Kamaszkoromban – természetesen szülői ráhatással – azonban megértettem, hogy ebből nem tudok megélni. Így aztán megtaláltam az aranyközéputat: olyan motorosfelszereléseket kezdtem el forgalmazni, amit a terepmotorosok használnak” – mesélte a Nordica Moto megalapításának történetét Varga Zsolt.

A 2019-ben indított vállalkozás mondhatni szárnyal: Romániában immár piacvezetők az iparágban, de Európában is megismerhették már nevüket.

„Nálunk a földrajzi adottságok megfelelőek a terepmotorozáshoz, a gazdasági helyzet viszont már kevésbé. Csak egy példa: az országban nagyjából 12 000 új motorbicikliről tudunk, Spanyolországban viszont ennek a harmincszorosával, 360 000 géppel kell számolni” – ismertette az erőviszonyokat az endurobajnok vállalkozó. Az azóta már ATV-ket, utcai motorokat és hószánokat forgalmazó céget Varga Zsolt egyedül indította, öt év alatt pedig több mint tíz alkalmazottja lett a cégnek.

Idézet
Szüleimtől megtanultam, hogy milyen az igazán jó vállalkozói szellem, illetve azt is, hogy a pénz nem minden. Ha nincs elhivatottság és szakértelem, akkor nincs meg a bizalom sem a vásárló részéről”

– állítja a fiatal vezető, akinek nagy álma az, hogy nemcsak az országban, hanem Európa-szerte piacvezetői legyenek a motoroskellékek forgalmazásának. Ezért pedig tesznek is: nemrég Graham Jarvis, a világ legismertebb terepmotorosa is megfordult Székelyudvarhelyen, aki a sportágat népszerűsítette a Nordica Moto udvarán.

Galéria

A Nordica Moto bemutatóüzlete. Itt minden motorkedvelő megtalálja a számára megfelelő terméket

Fotó: Nordica

Tervek a következő harminc évre

Egyes székelyföldi vállalkozásokra jellemző, hogy a generációváltás döcögős és nehézkesen megy végbe. Ez a Nordicánál viszont egyáltalán nem jellemző: ifjabb Varga Zsolt immár a cég közvetlen közelében, de más utakon ér el sikereket, illetve Cintia is egyre inkább szerves részét képezi a cég működésének. „2023 nyara óta vagyok alkalmazotti státusban a vállalkozásunknál, de természetesen már gyerekkorom nyarait is itt töltöttem.

Idézet
Nem egy nőies szakma az autó- és motoripar, de én ebbe születettem bele, és ezt szeretem”

– magyarázta elhivatottan a még mesterképzős, de már teljes erőbedobással dolgozó lány. Meglátása szerint azért jó a Nordicánál dolgozni, mert egy vidám, baráti közösség alakult ki az évek során, ahová jó érzéssel jár mindenki dolgozni. „Jelenleg a szervizben foglalkozom az adminisztratív feladatokkal, de marketinges végzettségemnek köszönhetően Zsoltinak is gyakran besegítek a Nordica Motónál” – mutatta be jelenlegi feladatait az amúgy szintén terepmotorozó Varga Cintia, aki csak ennél a vállalkozásnál tudja elképzelni jövőjét is.

Idézet
A személyes tervünk a jövőre való tekintettel az, hogy minél több szabadidőnk legyen közösen, illetve a generációváltást is megfelelően akarjuk levezényelni”

– hangoztatták az alapítók. „Amiben viszont mindannyian egyetértünk az az, hogy itthon, Székelyudvarhelyen, a saját környezetünkben képzeljük el a jövőnket, a helyi gazdasági életet támogatva” – vallja nagy egyetértésben a teljes Varga család.

Mindehhez sok erőt és kitartást kívánunk nekik!

Az itt olvasható tartalom először az „Akiket az idő igazol” 2023-as kiadványában jelent meg.

(X – fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 01., hétfő

Áprilisban hét tél, hét nyár

Az „áprilisban hét tél, hét nyár” mondás alátámasztására elég lehet felhozni azt, hogy míg például a 16. század közepén hőség és szárazság jellemezte, pontosan háromszáz évvel ezelőtt ebben a hónapban hó borította be a székelyföldi rónát.

Áprilisban hét tél, hét nyár
Áprilisban hét tél, hét nyár
2024. április 01., hétfő

Áprilisban hét tél, hét nyár

2024. március 31., vasárnap

Még húsvétkor sem lazíthattak a Maros megyei tűzoltók a tarlótüzek miatt

Maros megyében nagyszombaton és húsvétvasárnap is több helyszínen munkát adtak a tűzoltóknak a száraz növényzetet felelőtlenül felgyújtó vagy óvatlan személyek.

Még húsvétkor sem lazíthattak a Maros megyei tűzoltók a tarlótüzek miatt
2024. március 31., vasárnap

Az utolsó szó nem a halálé, hanem Istené

Krisztussal együtt nemcsak meghalunk, hanem fel is támadunk az örök életre, mert az Egynek halála és feltámadása a legnagyobb reménység minden ember számára.

Az utolsó szó nem a halálé, hanem Istené
Az utolsó szó nem a halálé, hanem Istené
2024. március 31., vasárnap

Az utolsó szó nem a halálé, hanem Istené

2024. március 31., vasárnap

Illegális fegyvertartás miatt tartottak házkutatást Szászkézden

Fegyvercsempészet és a fegyvertartási szabályok megsértése miatt tartott házkutatást a Maros megyei rendőrség egy 54 éves szászkézdi férfi lakhelyén.

Illegális fegyvertartás miatt tartottak házkutatást Szászkézden
2024. március 31., vasárnap

Feltámadt. Él!

Szombat elmúltával, a hét első napjának hajnalán, elment a magdalai Mária és a másik Mária, hogy megnézzék a sírt. És íme, nagy földrengés volt, az Úr angyala leszállt a mennyből, odament, elhengerítette a követ, és leült rá.

Feltámadt. Él!
Feltámadt. Él!
2024. március 31., vasárnap

Feltámadt. Él!

2024. március 31., vasárnap

A Kárpát-medence legnagyobb ételszentelése két percben

Verőfényes napsütésben zajlott az idei szabadtéri ételszentelés Csíkszeredában, amely már hagyománnyá vált a hargitai megyeszékhelyen. Rövid videóösszefoglalónk az egyházi szertartás 2024-es kiadásáról.

A Kárpát-medence legnagyobb ételszentelése két percben
2024. március 31., vasárnap

Sepsiszentgyörgyön is egyre többen kérik az áldást az ünnepi eledelre

Minden eddiginél többen, közel ezren voltak jelen húsvétvasárnap reggel a Magyar Erdélyi Egyesület (MERT) szervezésében harmadik alkalommal megszervezett ételszentelésen Sepsiszentgyörgy főterén.

Sepsiszentgyörgyön is egyre többen kérik az áldást az ünnepi eledelre
2024. március 31., vasárnap

Ezrek énekelték a magyar és a székely himnuszt Csíkszereda főterén húsvétvasárnap

Méltóságteljesen, fegyelmezetten énekelték több ezren a magyar és a székely himnuszt húsvétvasárnap a csíkszeredai Szabadság téren, a Kárpát-medence legnagyobb ételszentelésén.

Ezrek énekelték a magyar és a székely himnuszt Csíkszereda főterén húsvétvasárnap
2024. március 31., vasárnap

A csíkszeredai ételszentelés arcai

Több ezer, ünneplőbe öltözött hívő, nemzetiszínű szalaggal átkötött és díszes terítőkkel lefödött kosarak, szebbnél szebb viseletek, ünnepi találkozások. Mindez húsvétvasárnap reggel Csíkszeredában, a Szabadság téren.

A csíkszeredai ételszentelés arcai
A csíkszeredai ételszentelés arcai
2024. március 31., vasárnap

A csíkszeredai ételszentelés arcai

2024. március 31., vasárnap

Ahogy azt már megszokhattuk: rendezett sorokban, fegyelmezetetten a csíkszeredai ételszentelésen

Talán még az idősek sem emlékeznek ilyen enyhe időjárásra húsvétkor: ezúttal sem fagy, sem eső, sem pedig havazás, de még egy kósza felhő sem árnyékolta be a Kárpát-medence legnagyobb szabadtéri ételszentelését Csíkszeredában. Fotókon mutatjuk.

Ahogy azt már megszokhattuk: rendezett sorokban, fegyelmezetetten a csíkszeredai ételszentelésen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!