Akik régi motorosok a szakmában Pr-cikk

Akik régi motorosok a szakmában

A Varga család minden tagja megtalálta helyét a családi vállalkozásnál

Fotó: Nordica

Autókereskedéssel indult a vállalkozói élet a székelyudvarhelyi Varga családnál, ám csakhamar belátták, hogy ez nem az ő pályájuk. Ezt követően vették át a Nordica Kft.-t, amely előbb szállítmányozással, majd ezzel párhuzamosan szervizeléssel is foglalkozott.

Székelyhon

2024. április 01., 10:002024. április 01., 10:00

A város egyik legjobb autójavító műhelyével egy udvarban ugyanakkor a következő generáció is elkezdte bontogatni szárnyait: motorosboltot nyitottak, ahol a terepmotorozás szerelmesei a legjobb minőségű termékeket vásárolhatják meg. Varga Zsolt és kedves felesége, Zita szemszögéből ismerhetjük meg a vállalkozás történetét és jelenét, valamint gyermekeik, Cintia és Zsolt vázolta fel a jövőképet.

A cégvezetés előtti időszak

Takaros, rendezett telephelyen fogadott minket a Varga család ottjártunkkor: a bejárattól nem messze motorosbolt, azzal szemben irodahelyiség, hátul pedig szervizboxok sora. A kényelmes irodában történő beszélgetés elején kiderült, hogy nem szokványos vállalkozói történet az övék.

Idézet
Az első ötletünk egy fagylaltozó megnyitása volt, a céget meg is alapítottuk, de a tevékenységet már nem indítottuk el”

– emlékezett vissza a vállalkozás vezetője, aki ezt követően a Daciák visszahonosításába is belefogott: a Magyarországra eladott román gyártmányú autókat hozta haza. Majd egy új fejezet nyílt a család életében…

Galéria

A Nordica műhelyében a kisautóktól a 20 tonnás teherautókig mindent megjavítanak

Fotó: Nordica

Elindult és fejlődött a Nordica Kft.

1994-et írtunk, amikor Varga Zsolt és felesége, Zita átvették a Nordica Kft. irányítását. „Eleinte egy autóval szállítottunk, majd ahogy teltek az évek, egyre csak bővült a flotta” – vette át a szót Varga Zita, aki napjainkban a Nordica szállítmányozási részét irányítja. Az évek múlásával az autók száma folyamatosan bővült, a 2000-es évek végi válság előtt érték el a csúcsot, amikor 17 autóval szállították Európa-szerte az árukat.

Idézet
Az EU-ba történő belépést követően nehezebbé vált a helyzetünk, ezért a szállítmányozással párhuzamosan a saját teherautóink mellett egyéb autók javításába is belefogtunk”

– vette át a szót Varga Zsolt, aki jókor döntött nagyon jól: a világválság begyűrűzésével egyik napról a másikra csappant meg mind belföldön, mind külföldön a szállítmányozási kedv, az autójavításban viszont egyre ismertebbek lettek. „Eleinte a baráti társaság és a teherautóval rendelkező partnerek hozták hozzánk autóikat javítani, majd egyre bővült az ügyfélkörünk.

Idézet
Mára büszkén elmondhatjuk, hogy havi félezer jármű – személyautó, teherszállítási autó, valamint motorbicikli – javítását tudjuk biztosítani az udvarhelyszéki emberek és vállalkozások számára”

– hangsúlyozta az alapító házaspár, akik a közel harminc­éves munkájuk során folyamatosan arra törekedtek, hogy klienseik és partnereik elégedettek legyenek tevékenységükkel.

Idézet
Fontos mérföldkőnek tartjuk azt is, amikor 2018-ba a Ford Trucks hivatalos szervizévé váltunk. Tulajdonképpen ez is egy nagy elismerése a munkánknak”

– véli az alapító páros férfi tagja, aki saját maga is nagy előszeretettel ragad szerszámot, és javítja a meghibásodott járműveket.

Galéria

A Nordica főhadiszállása a székelyudvarhelyi Fások utcában

Fotó: Nordica

Nem csapat. Család

Napjainkban nagyon ritka az a vállalkozás, amely nem küzd a fluktuációval és a munkaerőhiánnyal, azonban a Nordicánál valamit ezen a területen is nagyon jól csinálnak. „Ha visszagondolunk, akkor ezelőtt 20 évvel sokkal kevésbé becsülték meg a munkahelyüket az alkalmazottak: akkor gyakorlatilag egy picivel jobb fizetésért egyik napról a másikra bárki munkahelyet váltott. Ma ez már nem így van, az emberek zöme – legalábbis a mi iparágunkban – a biztonságot, kiszámíthatóságot és a jó munkakörülményeket is olyan fontosnak tartja, mint az anyagiakat” – vallja Varga Zsolt és Varga Zita, akik nagyon büszkék arra, hogy a csapatukat második családjuknak is tekinthetik.

Idézet
A munkatársak zöme több mint 10 éve velünk együtt fejlődik, de van olyan kollégánk is, aki a cég megléte óta nálunk tevékenykedik – és itt is akar, amíg csak lehet. Ez pedig számunkra is egy nagyszerű visszaigazolás, miszerint jó nálunk dolgozni”

– mondta a Varga házaspár. A Nordicáról fontos ugyanakkor azt is tudni, hogy nagyon szívesen fogadja a praktizáló diákokat is. „Évi szinten 7–10 középiskolás tapasztalja meg a szakma alapjait nálunk, sokan pedig szívesen térnek vissza hozzánk dolgozni, amikor kilépnek a nagybetűs életbe. Jelenleg féltucat ilyen munkatársunk van, aki a szakmai gyakorlat után választották a Nordicát” – ecsetelte elismerően Varga Zsolt, aki jelenleg a műhelyben és a szállítmányozási részen közel 30 munkatársnak biztosít megélhetést.

Szenvedélyből lett szakma

A Nordica udvarában a szerelőműhelyek és az adminisztrációs pontok mellett egy csinos, modern motorosboltot is találunk, amit ifjabb Varga Zsolt, a Varga házaspár fia működtet.

A hard enduróban Romániának pontot szerző, ezzel történelmet író terepmotorosnak már gyermekkorában is a mindene volt a brummogó hang, így nem csoda, hogy ebben az iparágban találta meg boldogulását.

„Nyolc-kilenc éves koromban ültem először motorra, ami egyből magával ragadott. Kamaszkoromban – természetesen szülői ráhatással – azonban megértettem, hogy ebből nem tudok megélni. Így aztán megtaláltam az aranyközéputat: olyan motorosfelszereléseket kezdtem el forgalmazni, amit a terepmotorosok használnak” – mesélte a Nordica Moto megalapításának történetét Varga Zsolt.

A 2019-ben indított vállalkozás mondhatni szárnyal: Romániában immár piacvezetők az iparágban, de Európában is megismerhették már nevüket.

„Nálunk a földrajzi adottságok megfelelőek a terepmotorozáshoz, a gazdasági helyzet viszont már kevésbé. Csak egy példa: az országban nagyjából 12 000 új motorbicikliről tudunk, Spanyolországban viszont ennek a harmincszorosával, 360 000 géppel kell számolni” – ismertette az erőviszonyokat az endurobajnok vállalkozó. Az azóta már ATV-ket, utcai motorokat és hószánokat forgalmazó céget Varga Zsolt egyedül indította, öt év alatt pedig több mint tíz alkalmazottja lett a cégnek.

Idézet
Szüleimtől megtanultam, hogy milyen az igazán jó vállalkozói szellem, illetve azt is, hogy a pénz nem minden. Ha nincs elhivatottság és szakértelem, akkor nincs meg a bizalom sem a vásárló részéről”

– állítja a fiatal vezető, akinek nagy álma az, hogy nemcsak az országban, hanem Európa-szerte piacvezetői legyenek a motoroskellékek forgalmazásának. Ezért pedig tesznek is: nemrég Graham Jarvis, a világ legismertebb terepmotorosa is megfordult Székelyudvarhelyen, aki a sportágat népszerűsítette a Nordica Moto udvarán.

Galéria

A Nordica Moto bemutatóüzlete. Itt minden motorkedvelő megtalálja a számára megfelelő terméket

Fotó: Nordica

Tervek a következő harminc évre

Egyes székelyföldi vállalkozásokra jellemző, hogy a generációváltás döcögős és nehézkesen megy végbe. Ez a Nordicánál viszont egyáltalán nem jellemző: ifjabb Varga Zsolt immár a cég közvetlen közelében, de más utakon ér el sikereket, illetve Cintia is egyre inkább szerves részét képezi a cég működésének. „2023 nyara óta vagyok alkalmazotti státusban a vállalkozásunknál, de természetesen már gyerekkorom nyarait is itt töltöttem.

Idézet
Nem egy nőies szakma az autó- és motoripar, de én ebbe születettem bele, és ezt szeretem”

– magyarázta elhivatottan a még mesterképzős, de már teljes erőbedobással dolgozó lány. Meglátása szerint azért jó a Nordicánál dolgozni, mert egy vidám, baráti közösség alakult ki az évek során, ahová jó érzéssel jár mindenki dolgozni. „Jelenleg a szervizben foglalkozom az adminisztratív feladatokkal, de marketinges végzettségemnek köszönhetően Zsoltinak is gyakran besegítek a Nordica Motónál” – mutatta be jelenlegi feladatait az amúgy szintén terepmotorozó Varga Cintia, aki csak ennél a vállalkozásnál tudja elképzelni jövőjét is.

Idézet
A személyes tervünk a jövőre való tekintettel az, hogy minél több szabadidőnk legyen közösen, illetve a generációváltást is megfelelően akarjuk levezényelni”

– hangoztatták az alapítók. „Amiben viszont mindannyian egyetértünk az az, hogy itthon, Székelyudvarhelyen, a saját környezetünkben képzeljük el a jövőnket, a helyi gazdasági életet támogatva” – vallja nagy egyetértésben a teljes Varga család.

Mindehhez sok erőt és kitartást kívánunk nekik!

Az itt olvasható tartalom először az „Akiket az idő igazol” 2023-as kiadványában jelent meg.

(X – fizetett hirdetés)

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 04., szombat

Lerobbant egy mozdony Ditrónál, késnek a vonatok

Lerobbant egy mozdony Maroshévíz és Gyergyószentmiklós között, egyelőre vesztegelnek a vonatok ezen a vonalon.

Lerobbant egy mozdony Ditrónál, késnek a vonatok
2024. május 04., szombat

Vezetéstechnikai képzés Csíkszeredában, nem csak motorosoknak

Vezetéstechnikai képzéseket tartanak hétvégén Csíkszeredában – elviekben motorosoknak, gyakorlatban pedig mindenkinek. A szombati eseményen szó esett a biztonságos vezetésről, balesetekről, az újraélesztésről és a motorosokat érintő problémákról is.

Vezetéstechnikai képzés Csíkszeredában, nem csak motorosoknak
2024. május 04., szombat

Felidézték a hadba hívás pillanatait az Olt menti falvakban

Besorozták az újoncokat a huszár zászlóaljakba szombaton Mikóújfaluban, de több más faluban is folyt a toborzás. Igaz, ez csak jókedvű és tiszteletteljes hagyományőrzés, az 1848-as forradalom idején zajló események újrajátszása volt.

Felidézték a hadba hívás pillanatait az Olt menti falvakban
2024. május 04., szombat

Háromszéki motorosok százai hívták fel a figyelmet magukra

Százötven motorkerékpár, nagyjából kétszáz résztvevővel gyülekezett Sepsiszentgyörgyön szombat délben, hogy a szezonkezdő találkozó alkalmával üzenjen az autósoknak: a biztonságos közlekedés érdekében figyelniük kell egymásra.

Háromszéki motorosok százai hívták fel a figyelmet magukra
2024. május 04., szombat

Gázpalack gyúlt ki, szerencsére következmények nélkül

Egy Magyarsároson kigyúlt gázpalackhoz riasztották szombat délben a Maros megyei tűzoltóságot. Két bevetési jármű és egy rohammentő vonult a helyszínre.

Gázpalack gyúlt ki, szerencsére következmények nélkül
2024. május 04., szombat

Mágnesként vonzza a gyerekeket és fiatalokat Sepsiszentgyörgy új skateparkja

Nagy sikernek örvend a május 1-jén megnyitott sepsiszentgyörgyi skatepark, a pályaelemeken való kísérletezés fokozza az adrenalint a kicsikben és nagyokban – feltételezhetően a szülőkben is, de hát ez a tér az extrém sportok aktuális és leendő híveié.

Mágnesként vonzza a gyerekeket és fiatalokat Sepsiszentgyörgy új skateparkja
2024. május 04., szombat

A holokauszt emléknapja arra figyelmeztet, hogy mit képes tenni egyik ember a másikkal

A holokauszt székelyudvarhelyi áldozataira emlékeztek elhurcolásuk nyolcvanadik évfordulóján.

A holokauszt emléknapja arra figyelmeztet, hogy mit képes tenni egyik ember a másikkal
2024. május 04., szombat

Egyedül a japán tábornoknak nem jött be a székely alapfogás

Már zengtünk egy ódát múltkori eszmefuttatásunkban a flekkenről, főként annak gyökerei, eredeti elkészítési módja után kutakodva, most azt nézzük meg, hogy a múlt század első felében milyen szerepet töltött be a székelyföldi vendéglátásban.

Egyedül a japán tábornoknak nem jött be a székely alapfogás
2024. május 03., péntek

Jelen vagyunk – üzente több száz motoros

Több száz motorkerékpáros részvételével szerveztek figyelemfelhívó motoros felvonulást péntek délután Csíkszéken. Jelen vagyunk az utakon, vigyázzunk egymásra – szólt a forgalom többi résztvevőjének az üzenet.

Jelen vagyunk – üzente több száz motoros
2024. május 03., péntek

Román Posta: sikerült kézbesíteni a nyugdíjakat az ortodox húsvétig

A Román Posta a kifizetési naptárban rögzítettnél öt nappal korábban, április 27-én megkezdte a májusi nyugdíjak kézbesítését, és becsléseik szerint a pénteki nap végére megközelítik a maximális kézbesítési arányt.

Román Posta: sikerült kézbesíteni a nyugdíjakat az ortodox húsvétig
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!