Mind lehet stratégia, ha nincs anyaországi támogatás

Mind lehet stratégia, ha nincs anyaországi támogatás

Fotó: Pinti Attila

Addig lehet stratégiákat kidolgozni és ezekről hosszasan beszélni a határon túli rendszerben, amíg az anyaországból érkezik a támogatás – adta meg az alaphangját Szondy Zoltán klubelnök annak a beszélgetésnek, amelyen a székelyföldi sportfejlődésekről beszélgettek.

Kozán István

2023. május 19., 14:342023. május 19., 14:34

2023. május 19., 15:092023. május 19., 15:09

SicSport néven hiánypótló sportkonferencia zajlott csütörtökön és pénteken Csíkszeredában, amelyet Korodi Attila polgármester nyitott meg – mi egy kerekasztal-beszélgetésre látogattunk el, a téma ugyanis a szakma mellett a közélet számára is érdekes. Hogyan tartható fenn a székelyföldi sport kiugró fejlődése? – ezt a címet kapta a beszélgetés, a moderátori teendőket Kosaras Renáta, a Magyar Sport Üzleti Szövetség elnöke látta el.

Hogyan tartható fenn a székely sport jelenlegi színvonala?

„A mi fejlődésünk is véges, de a legnagyobb előrelépés az lenne, ha öt éven keresztül borsot tudnánk törni a bukaresti nagy klubok óra alá. Reálisan kell látnunk a dolgokat:

nem panaszkodok a pénzügyi helyzetünkre, sőt, de azt például tudjuk, hogy nagyon nehéz pénzt szerezni a szponzoroktól”

– válaszolta a moderátor alcímben feltett kérdésére Diószegi László, a Sepsi OSK elsőosztályú, jövő héten Románia-kupadöntőt játszó labdarúgóklub elnöke.

Mocsai Tamás, a Nemzeti Kézilabda Akadémia ügyvezetője tömören ezt válaszolta: „fenntartani a tehetségáramlást a rendszerünkbe, szakmai szinten pedig együttműködni a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetemmel, hogy az ott végző hallgatók később minket válasszanak.”

Galéria

Fotó: Pinti Attila

A múltból indult Nagy Attila, a Román Jégkorong Szövetség ügyvezetője, Székelyföldi Jégkorong Akadémia elnöke azért, hogy a jelenen keresztül a jövőbe tekintsen. „Az elmúlt öt évben újraépítettük a hokit azokon a településeken, ahol régen volt hoki, de közben megszűnt.

2017-ben 370 jégkorongozót számolt a rendszerünk, most pedig 1300-nál tartunk. A célunk tehát az, hogy a gyereklétszámot a kétezerhez közelítsük.”

Folytatásként jelezte, szervezeti szempontból az a céljuk, hogy mind a nyolc alközpontjuk olyan erős legyen, hogy megálljon a saját lábán, tehát önfenntartó legyen, „mi pedig csak a magasabb szakmai szinten kelljen segítsük őket. Infrastruktúránkat már a kezdetekben úgy alakítottuk ki, hogy tudjunk bevételeket hozni, gondolok itt az orvosi és metodika központunkra, ahol a sportlaborunkban nemcsak jégkoronghozókat fogadunk, hanem más sportágakból is. Ráadásul szerződést kötöttünk a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztárral, hogy külsős betegeket is tudjunk kezelni; tudomásom szerint több mint negyvenezer fizioterápiás kezelésen vagyunk túl 2018 óta.

Sportszakmai szempontból akkor lennék boldog öt év múlva, ha stabil csapataink lennének az U17, U19, U20 és U23-as korosztályokban, és ott lennénk az élvonalban a magyar bajnokságokban, akár meg is nyernénk, nemzetközi szinten pedig tudnánk játékosokat termelni. A legfontosabb célunk, hogy minden korosztályban ott legyenek a székely gyerekek, továbbá az Erste Ligában játszó székely csapatok a mi gyerekeinkre támaszkodjanak. Ma még nem ez történik: jelentős létszámban vannak az idegenlégiósok”

– adott képet múltól, jelenről és jövőről Nagy Attila.

„Női kosárlabdában a nyolcadik bajnoki címet hoztuk el Sepsiszentgyörgyre idén, a kézilabdában néhány gyerekcsapatunk ugyancsak topon van. A célkitűzésünk a következő években az ifjúsági nevelésre fog koncentrálódni; már így is hét ifjúsági kosárcsapatunk van a különböző országos bajnokságokban, három pedig a kézilabdában.

Ha felnőtt szinten a topon tudunk maradni – habár mindenki a bajnokot szeretné legyőzni –, akkor elértük itt a célt, a nem titkolt szándékunk pedig az, hogy minél több gyereket bevonzzunk a klubhoz”

– ezt már Rusz István, a Sepsi SIC elsőosztályú női kosárlabdacsapat menedzsere mondta.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda és a Székelyföld Labdarúgó Akadémia elnöke azonnal a lényegre tért.

Legyünk őszinték: addig lehet stratégiákat csinálni a határon túli rendszerben, amíg az anyaországból érkezik a támogatás. Nagyon kevés az az akadémia, amely saját lábán meg tud állni. Egy profi klub, például a labdarúgásban, meg tud állni a saját lábán, ami nem egyszerű.

A koronavírus-világjárvány alatt katasztrófa-forgatókönyvet készítettünk, és arra a következtetésre jutottunk: csak úgy tudnánk túlélni, ha levágnánk a történet nemzetpolitikai részét. Kiderült, hogy annyi jövedelmet tudunk generálni, hogy abból valahogy létezni tudjunk. Az öt éven belüli célok kapcsán: évente legalább egy piacképes fiatalt tudjunk kinevelni bármelyik elsőosztályú bajnokságba, utánpótlásban pedig legyünk ott az elsők között. Ezt az elmúlt hat évben folyamatosan elértük – idén is játszunk Románia-kupadöntőt –, és ha öt év múlva is itt tartunk, akkor rendben leszünk.

Ha véletlenül kijön egy olyan generáció, amellyel fel tudnánk jutni a román első osztályba, akkor nem én leszek az, aki ennek keresztbe fekszik”

– fejtette ki Szondy Zoltán.

Sportszponzorációt hogyan hozzátok be a szervezetek életébe?

Kosaras Renáta – véletlenül vagy sem, de – ráérzett arra a témakörre, ami hasznos vitát váltott ki az előadók és a résztvevők egy része között. A téma: sportszponzoráció.

Szondy szerint Romániában a sporttámogatási rendszer olyan, hogy egy magánvállalkozónak nem nagyon éri meg támogatni a sportot.

Nálunk ugyanis ha egy vállalkozó támogatja a sportot, akkor olyan, mintha alamizsnát adna. Nálunk nem beszélhetünk üzleti alapú szponzorációról”

– fejtette ki a klubelnök.

Kijelentésére azonnal reagált egy hallgató, aki szerint Magyarországhoz képest Romániában attól más a sporttámogatás, hogy „nálunk a vállalkozó a saját profitadójából húsz százalékot fizethet szponzorálás formájában, ráadásul nemcsak sportutánpótlásra, ahogy történik a magyarországi tao-támogatással (tao: társasági adókedvezmény), hanem a sport mellett kultúrára, civil szervezeteknek vagy az egyháznak is adhatja profitadója húsz százalékát”. Erre reagálva Szondy jelezte: a különbség a két ország között ilyen téren éppen az, hogy

amíg Magyarországon egy leszabályozott állami vagy szakszövetségi támogatási rendszer működik a labdarúgásban, addig Romániában ez nincs leszabályozva.

Szondy szerint egy másik gond Romániában, amivel a fociban szembesülnek, hogy Székelyföldön nincs sok olyan nagyvállalkozó, aki úgy dönt, hogy a sportba nagyobb összeget befektet, „ezért küszködünk rengeteg önkormányzattal napi szinten, hogy ezt a fajta hiányt próbáljuk pótolni”.

Ennek kapcsán egy újabb hozzászóló szerint „mi sportvezetők tettük olyanná, hogy a vállalkozó alamizsnaként tekintsen a sporttámogatásra. Székelyföldön évi 5-7 millió euróra tehető az az összeg, amit a vállalkozók nemtörődömségből, lustaságból profitadó formájában befizetnek az államkasszába, ebből pedig vajmi keveset kapnak vissza a sportegyesületek.

A sportvezetők feladata megteremteni a vállalkozónak azt a lehetőséget, hogy a támogatásának a rá eső reális hasznát, a reklámértékét is lássa, akkor valószínű, sokkal több pénz maradna a helyi közösségnél”.

Az önfenntartás kapcsán Rusz István a következőképpen fogalmazott, mintegy alátámasztva Szondy borúlátását: „Nem vagyunk önfenntartók, hiszen a sepsiszentgyörgyi önkormányzat hathatós segítséget nyújt, a szponzorációs törvénnyel kapcsolatban tényleg fontos, hogy Romániában nemcsak a sportra lehet támogatást adni, ezért is oszlik szét a felajánlható összeg.

A mi feladatunk kopogtatni a lehetséges támogatóknál, akiknél tízből kilenc elutasít; egy ha ad, annak örvendünk”

– osztotta meg Rusz.

A témát ki kell beszélni – ez volt az érzésünk, ugyanis a kerekasztal-beszélgetésen a hallgatóság részéről további érdekes meglátások érkeztek.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

„Nem olyan borús a helyzet, ugyanis jelen pillanatban több forrásból tudnak a székely sportklubok pénzt lehívni – a magyar államtól, a román államtól (Sepsiszentgyörgyön hatvan millió euróból épülhet jégkorongcsarnok), a szponzorálási pénzek is rendelkezésre állnak, mindemellett a szülői erőforrásokra is támaszkodni kell, nem szabad a szülőket arra »tanítani«, hogy az akadémiákon minden ingyen van, mert öt év múlva ez a visszájára fordíthatja az akadémiák működését. Tehát

a finanszírozási rendszer adott, ezt a lehetőségeket mindenképp ki kell használni”

– hangzott el a hallgatóság részéről.

Szondy erre válaszul a következőképpen fogalmazott: „én sosem voltam híres a hurráoptimizmusomról. Az tény, hogy nagyon jó helyzetben vagyunk, hiszen az infrastruktúránkat – mind a hokiban, mind pedig a fociban – ingyen kaptuk a magyar államtól, de ha Ön azt látja, hogy a profi székely klubokat a helyi közösség és a gazdasági élet fenn tudja tartani és fejleszteni is tudja, akkor legyen igaza, én is ezt szeretném, de maradjunk annyiban, hogy ezt még nem látom”.

További hátrányok

Nagy Attila szerint beszélni kell arról a hátrányról is, hogy

az elmúlt nyolc évben egyetlen sportcsatorna sem tartotta fontosnak, hogy bajnoki jégkorongmeccseket közvetítsen.

„Amíg szövetségi szinten nem érjük el, hogy a fontosabb mérkőzéseket közvetítsék, addig nincs amit felajánlj a támogatónak. A láthatóságunkon valóban dolgoznunk kell – ebben pedig a Magyar Sport Üzleti Szövetség segítségét kérjük” – ezzel a kéréssel fordult Nagy Attila Kosaras Renátához, aki lelkesen bólogatva fogadta el a felkérést.

Diószegi is hozzászólt ehhez a témához. „Szondynak igazat adok, Romániában ugyanis nincs egyetlen olyan profi focicsapat sem, amely önmaga el tudná tartani a klubot hosszú időn keresztül. Ebben mi vagyunk a hibásak, mert valóban nem teszünk meg mindent azért, hogy bevonjuk a támogatókat. Kettős minőségemben – vállalkozóként és sportvezetőként – mondom mindezt:

marketing szempontjából valóban nagyon el vagyunk maradva, még Magyarországhoz képest is.”
Galéria

Fotó: Pinti Attila

Nagy Attila szerint a bevételi források tekintetében „majd el kell jutnunk odáig, hogy az elitképzésben résztvevő gyerekek szüleinek is bele kell pótolniuk gyerekük képzésébe. Ez még nincs letisztázva, de tudomásul kell venni, hogy ez nemcsak a klub feladata.

Ugyanakkor a helyi erőknek, önkormányzatoknak, cégeknek is ki kell venniük a részüket a sportnevelésből”

– tette hozzá.

Micsoda? Bortúra középiskolásoknak?

Amikor már mindenki úgy érezte, hogy kibeszélte a témát, az FK elnöke – zárásként – a probléma egy szélesebb társadalmi vetületére tapintott rá. „Romániában azzal is gond van, hogy a társadalom és az oktatás elbillent egy olyan irányba, ami nem segíti a sportolást. Nekem nagyon nehéz az akadémián délután három órától reggel hétig rendet és fegyelmet tartani, ha 7.30 és 15 óra között – tisztelet a kivételnek – elég kaotikus körülmények közé kerül a gyermek.

Nekünk nehéz sportszerű életre oktatni a focistáinkat úgy, hogy sok helyen pedagógusok viszik többnapos bortúrákra a középiskolásokat – konkrét esetekről beszélek”

– osztotta meg a közoktatással kapcsolatos lesújtó tapasztalatait a hallgatósággal Szondy.

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. március 29., szerda

Az FK Csíkszereda bocsánatkérés helyett fricskát adott a Vasas Feminának

A vasárnap kirobbant FK Csíkszereda–Székelyudvarhelyi Vasas Femina női focicsapatok közötti vita miatt közleményt adtak ki a csíkiak, melyben Szondy Zoltán klubelnök szeretné lezárni a viszályt és közös munkára szólította fel az udvarhelyieket.

Az FK Csíkszereda bocsánatkérés helyett fricskát adott a Vasas Feminának
2023. március 29., szerda

Idegengyűlölő, magyarellenes megnyilvánulások Bukarestben

Újabb idegengyűlölő megnyilvánulásokról, köztük magyarellenes skandálásokról és feliratokról számolt be szerdán a kedd esti bukaresti Románia-Fehéroroszország Eb-selejtezőről tudósító román sportsajtó.

Idegengyűlölő, magyarellenes megnyilvánulások Bukarestben
2023. március 28., kedd

Alpári volt Ráduly Róbert Kálmán? Most nem

A Székelyudvarhelyi Vasas Femina elnöke szerint az FK Csíkszereda kommentátora, Ráduly Róbert Kálmán a hétvégi meccsen „valóságos gyalázkodási hadjáratot, hazugságon, félrevezetésen alapuló manipulálást művelt alpári módon”. Meghallgattuk a felvételeket.

Alpári volt Ráduly Róbert Kálmán? Most nem
2022. szeptember 23., péntek

Újabb Hargita megyei településeken épül sportcsarnok

Csíkcsicsóban és Gyergyóújfaluban is sportcsarnok épül a fejlesztési minisztérium hozzájárulásával. A beruházások finanszírozását pénteken hagyta jóvá a szaktárca.

Újabb Hargita megyei településeken épül sportcsarnok
2022. május 20., péntek

Így ünnepelte kupagyőzelmét a Sepsi OSK – fotók

Története során először szerezte meg a Román Kupával járó trófeát a Sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, miután csütörtök este az FC Voluntari ellen 2–1-re megnyerte a Bukaresti Rapid giulești-i stadionjában játszott kupadöntőt.

Így ünnepelte kupagyőzelmét a Sepsi OSK – fotók
2021. december 16., csütörtök

Visszavonul az aktív versenyzéstől Novák Eduárd sportminiszter

Az idei tokiói paralimpiai játékokon a kerékpáros üldözőversenyben ezüstérmet szerzett Novák Eduárd Facebook-oldalán jelentette be a hogy visszavonul az aktív versenyzéstől, hangsúlyozva, még nem tudja, hogy döntése végleges-e, vagy csak átmeneti.

Visszavonul az aktív versenyzéstől Novák Eduárd sportminiszter
2021. augusztus 16., hétfő

Az UEFA szerint nem hatáskörük, ezért nem foglalkoznak a magyarellenes szurkolói megnyilvánulással

Válaszolt az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat beadványára, amelyben az augusztus 9-ei Konstancai Farul-Sepsi OSK mérkőzésen elhangzott gyűlöletbeszéd miatt sürgettek fellépést.

Az UEFA szerint nem hatáskörük, ezért nem foglalkoznak a magyarellenes szurkolói megnyilvánulással
2021. augusztus 10., kedd

Az UEFA-hoz fordult a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a Sepsi OSK elleni magyarellenes megnyilvánulás miatt

Az Európai Labdarúgó Szövetséghez (UEFA) fordult a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a hétfő esti Konstancai Farul–Sepsi OSK futballmérkőzés alatt a sepsiszentgyörgyi csapat játékosait ért idegengyűlölő magatartás miatt.

Az UEFA-hoz fordult a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a Sepsi OSK elleni magyarellenes megnyilvánulás miatt
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM