Mind lehet stratégia, ha nincs anyaországi támogatás

Mind lehet stratégia, ha nincs anyaországi támogatás

Fotó: Pinti Attila

Addig lehet stratégiákat kidolgozni és ezekről hosszasan beszélni a határon túli rendszerben, amíg az anyaországból érkezik a támogatás – adta meg az alaphangját Szondy Zoltán klubelnök annak a beszélgetésnek, amelyen a székelyföldi sportfejlődésekről beszélgettek.

Kozán István

2023. május 19., 14:342023. május 19., 14:34

2023. május 19., 15:092023. május 19., 15:09

SicSport néven hiánypótló sportkonferencia zajlott csütörtökön és pénteken Csíkszeredában, amelyet Korodi Attila polgármester nyitott meg – mi egy kerekasztal-beszélgetésre látogattunk el, a téma ugyanis a szakma mellett a közélet számára is érdekes. Hogyan tartható fenn a székelyföldi sport kiugró fejlődése? – ezt a címet kapta a beszélgetés, a moderátori teendőket Kosaras Renáta, a Magyar Sport Üzleti Szövetség elnöke látta el.

Hogyan tartható fenn a székely sport jelenlegi színvonala?

„A mi fejlődésünk is véges, de a legnagyobb előrelépés az lenne, ha öt éven keresztül borsot tudnánk törni a bukaresti nagy klubok óra alá. Reálisan kell látnunk a dolgokat:

Idézet
nem panaszkodok a pénzügyi helyzetünkre, sőt, de azt például tudjuk, hogy nagyon nehéz pénzt szerezni a szponzoroktól”

– válaszolta a moderátor alcímben feltett kérdésére Diószegi László, a Sepsi OSK elsőosztályú, jövő héten Románia-kupadöntőt játszó labdarúgóklub elnöke.

Mocsai Tamás, a Nemzeti Kézilabda Akadémia ügyvezetője tömören ezt válaszolta: „fenntartani a tehetségáramlást a rendszerünkbe, szakmai szinten pedig együttműködni a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetemmel, hogy az ott végző hallgatók később minket válasszanak.”

Galéria

Fotó: Pinti Attila

A múltból indult Nagy Attila, a Román Jégkorong Szövetség ügyvezetője, Székelyföldi Jégkorong Akadémia elnöke azért, hogy a jelenen keresztül a jövőbe tekintsen. „Az elmúlt öt évben újraépítettük a hokit azokon a településeken, ahol régen volt hoki, de közben megszűnt.

Idézet
2017-ben 370 jégkorongozót számolt a rendszerünk, most pedig 1300-nál tartunk. A célunk tehát az, hogy a gyereklétszámot a kétezerhez közelítsük.”

Folytatásként jelezte, szervezeti szempontból az a céljuk, hogy mind a nyolc alközpontjuk olyan erős legyen, hogy megálljon a saját lábán, tehát önfenntartó legyen, „mi pedig csak a magasabb szakmai szinten kelljen segítsük őket. Infrastruktúránkat már a kezdetekben úgy alakítottuk ki, hogy tudjunk bevételeket hozni, gondolok itt az orvosi és metodika központunkra, ahol a sportlaborunkban nemcsak jégkoronghozókat fogadunk, hanem más sportágakból is. Ráadásul szerződést kötöttünk a Hargita Megyei Egészségbiztosító Pénztárral, hogy külsős betegeket is tudjunk kezelni; tudomásom szerint több mint negyvenezer fizioterápiás kezelésen vagyunk túl 2018 óta.

Idézet
Sportszakmai szempontból akkor lennék boldog öt év múlva, ha stabil csapataink lennének az U17, U19, U20 és U23-as korosztályokban, és ott lennénk az élvonalban a magyar bajnokságokban, akár meg is nyernénk, nemzetközi szinten pedig tudnánk játékosokat termelni. A legfontosabb célunk, hogy minden korosztályban ott legyenek a székely gyerekek, továbbá az Erste Ligában játszó székely csapatok a mi gyerekeinkre támaszkodjanak. Ma még nem ez történik: jelentős létszámban vannak az idegenlégiósok”

– adott képet múltól, jelenről és jövőről Nagy Attila.

„Női kosárlabdában a nyolcadik bajnoki címet hoztuk el Sepsiszentgyörgyre idén, a kézilabdában néhány gyerekcsapatunk ugyancsak topon van. A célkitűzésünk a következő években az ifjúsági nevelésre fog koncentrálódni; már így is hét ifjúsági kosárcsapatunk van a különböző országos bajnokságokban, három pedig a kézilabdában.

Idézet
Ha felnőtt szinten a topon tudunk maradni – habár mindenki a bajnokot szeretné legyőzni –, akkor elértük itt a célt, a nem titkolt szándékunk pedig az, hogy minél több gyereket bevonzzunk a klubhoz”

– ezt már Rusz István, a Sepsi SIC elsőosztályú női kosárlabdacsapat menedzsere mondta.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Szondy Zoltán, az FK Csíkszereda és a Székelyföld Labdarúgó Akadémia elnöke azonnal a lényegre tért.

Idézet
Legyünk őszinték: addig lehet stratégiákat csinálni a határon túli rendszerben, amíg az anyaországból érkezik a támogatás. Nagyon kevés az az akadémia, amely saját lábán meg tud állni. Egy profi klub, például a labdarúgásban, meg tud állni a saját lábán, ami nem egyszerű.

A koronavírus-világjárvány alatt katasztrófa-forgatókönyvet készítettünk, és arra a következtetésre jutottunk: csak úgy tudnánk túlélni, ha levágnánk a történet nemzetpolitikai részét. Kiderült, hogy annyi jövedelmet tudunk generálni, hogy abból valahogy létezni tudjunk. Az öt éven belüli célok kapcsán: évente legalább egy piacképes fiatalt tudjunk kinevelni bármelyik elsőosztályú bajnokságba, utánpótlásban pedig legyünk ott az elsők között. Ezt az elmúlt hat évben folyamatosan elértük – idén is játszunk Románia-kupadöntőt –, és ha öt év múlva is itt tartunk, akkor rendben leszünk.

Idézet
Ha véletlenül kijön egy olyan generáció, amellyel fel tudnánk jutni a román első osztályba, akkor nem én leszek az, aki ennek keresztbe fekszik”

– fejtette ki Szondy Zoltán.

Sportszponzorációt hogyan hozzátok be a szervezetek életébe?

Kosaras Renáta – véletlenül vagy sem, de – ráérzett arra a témakörre, ami hasznos vitát váltott ki az előadók és a résztvevők egy része között. A téma: sportszponzoráció.

Szondy szerint Romániában a sporttámogatási rendszer olyan, hogy egy magánvállalkozónak nem nagyon éri meg támogatni a sportot.

Idézet
Nálunk ugyanis ha egy vállalkozó támogatja a sportot, akkor olyan, mintha alamizsnát adna. Nálunk nem beszélhetünk üzleti alapú szponzorációról”

– fejtette ki a klubelnök.

Kijelentésére azonnal reagált egy hallgató, aki szerint Magyarországhoz képest Romániában attól más a sporttámogatás, hogy „nálunk a vállalkozó a saját profitadójából húsz százalékot fizethet szponzorálás formájában, ráadásul nemcsak sportutánpótlásra, ahogy történik a magyarországi tao-támogatással (tao: társasági adókedvezmény), hanem a sport mellett kultúrára, civil szervezeteknek vagy az egyháznak is adhatja profitadója húsz százalékát”. Erre reagálva Szondy jelezte: a különbség a két ország között ilyen téren éppen az, hogy

amíg Magyarországon egy leszabályozott állami vagy szakszövetségi támogatási rendszer működik a labdarúgásban, addig Romániában ez nincs leszabályozva.

Szondy szerint egy másik gond Romániában, amivel a fociban szembesülnek, hogy Székelyföldön nincs sok olyan nagyvállalkozó, aki úgy dönt, hogy a sportba nagyobb összeget befektet, „ezért küszködünk rengeteg önkormányzattal napi szinten, hogy ezt a fajta hiányt próbáljuk pótolni”.

Ennek kapcsán egy újabb hozzászóló szerint „mi sportvezetők tettük olyanná, hogy a vállalkozó alamizsnaként tekintsen a sporttámogatásra. Székelyföldön évi 5-7 millió euróra tehető az az összeg, amit a vállalkozók nemtörődömségből, lustaságból profitadó formájában befizetnek az államkasszába, ebből pedig vajmi keveset kapnak vissza a sportegyesületek.

Idézet
A sportvezetők feladata megteremteni a vállalkozónak azt a lehetőséget, hogy a támogatásának a rá eső reális hasznát, a reklámértékét is lássa, akkor valószínű, sokkal több pénz maradna a helyi közösségnél”.

Az önfenntartás kapcsán Rusz István a következőképpen fogalmazott, mintegy alátámasztva Szondy borúlátását: „Nem vagyunk önfenntartók, hiszen a sepsiszentgyörgyi önkormányzat hathatós segítséget nyújt, a szponzorációs törvénnyel kapcsolatban tényleg fontos, hogy Romániában nemcsak a sportra lehet támogatást adni, ezért is oszlik szét a felajánlható összeg.

Idézet
A mi feladatunk kopogtatni a lehetséges támogatóknál, akiknél tízből kilenc elutasít; egy ha ad, annak örvendünk”

– osztotta meg Rusz.

A témát ki kell beszélni – ez volt az érzésünk, ugyanis a kerekasztal-beszélgetésen a hallgatóság részéről további érdekes meglátások érkeztek.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

„Nem olyan borús a helyzet, ugyanis jelen pillanatban több forrásból tudnak a székely sportklubok pénzt lehívni – a magyar államtól, a román államtól (Sepsiszentgyörgyön hatvan millió euróból épülhet jégkorongcsarnok), a szponzorálási pénzek is rendelkezésre állnak, mindemellett a szülői erőforrásokra is támaszkodni kell, nem szabad a szülőket arra »tanítani«, hogy az akadémiákon minden ingyen van, mert öt év múlva ez a visszájára fordíthatja az akadémiák működését. Tehát

Idézet
a finanszírozási rendszer adott, ezt a lehetőségeket mindenképp ki kell használni”

– hangzott el a hallgatóság részéről.

Szondy erre válaszul a következőképpen fogalmazott: „én sosem voltam híres a hurráoptimizmusomról. Az tény, hogy nagyon jó helyzetben vagyunk, hiszen az infrastruktúránkat – mind a hokiban, mind pedig a fociban – ingyen kaptuk a magyar államtól, de ha Ön azt látja, hogy a profi székely klubokat a helyi közösség és a gazdasági élet fenn tudja tartani és fejleszteni is tudja, akkor legyen igaza, én is ezt szeretném, de maradjunk annyiban, hogy ezt még nem látom”.

További hátrányok

Nagy Attila szerint beszélni kell arról a hátrányról is, hogy

az elmúlt nyolc évben egyetlen sportcsatorna sem tartotta fontosnak, hogy bajnoki jégkorongmeccseket közvetítsen.

„Amíg szövetségi szinten nem érjük el, hogy a fontosabb mérkőzéseket közvetítsék, addig nincs amit felajánlj a támogatónak. A láthatóságunkon valóban dolgoznunk kell – ebben pedig a Magyar Sport Üzleti Szövetség segítségét kérjük” – ezzel a kéréssel fordult Nagy Attila Kosaras Renátához, aki lelkesen bólogatva fogadta el a felkérést.

Diószegi is hozzászólt ehhez a témához. „Szondynak igazat adok, Romániában ugyanis nincs egyetlen olyan profi focicsapat sem, amely önmaga el tudná tartani a klubot hosszú időn keresztül. Ebben mi vagyunk a hibásak, mert valóban nem teszünk meg mindent azért, hogy bevonjuk a támogatókat. Kettős minőségemben – vállalkozóként és sportvezetőként – mondom mindezt:

Idézet
marketing szempontjából valóban nagyon el vagyunk maradva, még Magyarországhoz képest is.”
Galéria

Fotó: Pinti Attila

Nagy Attila szerint a bevételi források tekintetében „majd el kell jutnunk odáig, hogy az elitképzésben résztvevő gyerekek szüleinek is bele kell pótolniuk gyerekük képzésébe. Ez még nincs letisztázva, de tudomásul kell venni, hogy ez nemcsak a klub feladata.

Idézet
Ugyanakkor a helyi erőknek, önkormányzatoknak, cégeknek is ki kell venniük a részüket a sportnevelésből”

– tette hozzá.

Micsoda? Bortúra középiskolásoknak?

Amikor már mindenki úgy érezte, hogy kibeszélte a témát, az FK elnöke – zárásként – a probléma egy szélesebb társadalmi vetületére tapintott rá. „Romániában azzal is gond van, hogy a társadalom és az oktatás elbillent egy olyan irányba, ami nem segíti a sportolást. Nekem nagyon nehéz az akadémián délután három órától reggel hétig rendet és fegyelmet tartani, ha 7.30 és 15 óra között – tisztelet a kivételnek – elég kaotikus körülmények közé kerül a gyermek.

Idézet
Nekünk nehéz sportszerű életre oktatni a focistáinkat úgy, hogy sok helyen pedagógusok viszik többnapos bortúrákra a középiskolásokat – konkrét esetekről beszélek”

– osztotta meg a közoktatással kapcsolatos lesújtó tapasztalatait a hallgatósággal Szondy.

3 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. március 27., szerda

Egyenlítés mindkét összecsapásban: a Sportklub kikapott, a GYHK diadalmaskodott

Mindhárom harmadot megnyerte a Gyergyói Hoki Klub a Brassói Coronával vívott Este Liga elődöntő negyedik mérkőzésén. A másik mérkőzésen viszont sokat hibázott és kikapott a Sportklub, így döntetlenre áll a Ferencváros elleni párharca.

Egyenlítés mindkét összecsapásban: a Sportklub kikapott, a GYHK diadalmaskodott
2024. február 24., szombat

Győzelem itt is, ott is

Nem volt telt ház szombaton este a Vákár Lajos Műjégpályán, de legalább ezren így is látták a Sportklub fölényes győzelmét a Dunaújvárosi Acélbikák felett. A Gyergyói Hoki Klub motorja lassan pörgött fel, de aztán simán célba ért a DEAC ellen.

Győzelem itt is, ott is
Győzelem itt is, ott is
2024. február 24., szombat

Győzelem itt is, ott is

2024. január 11., csütörtök

A Sportklubnak simán jött össze a győzelem, a GYHK-nál ez elmaradt

Hazai pályán nyert csütörtök este a Csíkszeredai Sportklub, az Erste Liga újabb összecsapásában a Ferencvárost győzték le. A GYHK Gyergyószentmiklóson kapott ki a DEAC-tól.

A Sportklubnak simán jött össze a győzelem, a GYHK-nál ez elmaradt
2023. december 27., szerda

Kiválóan kezdett anyaországi túra

Szenzációsan kezdett a Sportklub a Dunaújvárosi Acélbikák ellen a jégkorong Erste Liga szerdai játéknapján, sőt a folytatásban is remekelt. A Gyergyói Hoki Klub pedig először győzte le ebben a szezonban az Újpestet.

Kiválóan kezdett anyaországi túra
Kiválóan kezdett anyaországi túra
2023. december 27., szerda

Kiválóan kezdett anyaországi túra

2023. november 17., péntek

Ghencea: nem magyarnak való vidék

Elkísérték a Lokálpatrióták, az FK Csíkszereda szurkolótáborának maroknyi csapatát bukaresti kiszállásukra a Médiatér közéleti hetilapjának, a Heti Hírmondónak a munkatársai, ahol egyáltalán nem várta őket barátságos fogadtatás.

Ghencea: nem magyarnak való vidék
Ghencea: nem magyarnak való vidék
2023. november 17., péntek

Ghencea: nem magyarnak való vidék

2023. november 15., szerda

Tiszta és világos: csak a magyar nyelvű felirat tilos

Miközben az FK Csíkszereda szurkolói nem használhatták magyar nyelvű felirataikat azzal az indokkal, hogy csak román nyelvű feliratok lehetnek a Bukaresti Steaua focipályáján, a Steaua angol nyelvű molinói senkit sem zavartak.

Tiszta és világos: csak a magyar nyelvű felirat tilos
2023. október 20., péntek

Sorozatos vereség az egyik oldalon, a dominancia keserű napja a másikon

Továbbra is nyeretlen a jégkorong Erste Ligában a Sportklub, a GYHK csütörtök esti meccse pedig büntetőkkel végződött, amit végül az újpestiek nyertek. De hogyan látják az edzők?

Sorozatos vereség az egyik oldalon, a dominancia keserű napja a másikon
2023. október 14., szombat

Elképesztő a hangulat a Puskás Arénában

Szerbiával csap össze a magyar válogatott a labdarúgó Európa-bajnokság selejtező hetedik fordulójában, a budapesti Puskás Arénában. A mérkőzésre székelyföldről is sokan kiutaztak, többek közt kollégánk is.

Elképesztő a hangulat a Puskás Arénában
Elképesztő a hangulat a Puskás Arénában
2023. október 14., szombat

Elképesztő a hangulat a Puskás Arénában

2023. október 09., hétfő

Gyergyói győzelem, csíki vereség – értékeltek a szakvezetők

Négygólos vereséget szenvedett vasárnap este a Csíkszeredai Sportklub Újpesten a jégkorong Erste Ligában, a Gyergyói Hoki Klub viszont nagyon fontos egygólos sikert aratott Dunaújvárosban. Így látták az edzők.

Gyergyói győzelem, csíki vereség – értékeltek a szakvezetők
2023. október 06., péntek

Kikapott a Sportklub és a GYHK is

Miskolcon játszott péntek este a Gyergyói Hoki Klub, a Csíkszeredai Sportklubot pedig a Ferencváros fogadta a Tüskecsarnokban. Ezúttal nem termett babér a vendégeknek, mindkét székelyföldi csapat vereséget szenvedett.

Kikapott a Sportklub és a GYHK is
Kikapott a Sportklub és a GYHK is
2023. október 06., péntek

Kikapott a Sportklub és a GYHK is

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!