Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Vádemelés nélkül zárták le Antal Árpád ügyét

Bíró Blanka 2019. július 24., 14:34 utolsó módosítás: 2019. július 24., 15:43

Egyetlen mondat indoklással, vádemelés nélkül zárta le az ügyészség az Antal Árpád ellen indított eljárást. Erről Sepsiszentgyörgy polgármestere, Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével közösen értesítette a nyilvánosságot Sepsiszentgyörgyön.

Vádemelés nélkül zárták le Antal Árpád ügyét
galéria
Fotó: Vargyasi Levente

Több mint három év, pontosan 1232 nap után az ügyész leírta: a bizonyítékok alátámasztják, hogy a hitelező Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) egyetértett a hitel felhasználásának módjával, tehát megalapozatlan a központi vád miszerint a pénzt nem rendeltetésszerűen használták, így július 2-án az ügyet vádemelés nélkül lezárták.

Antal Árpád szerdai sajtótájékoztatón összegezte a történteket: az ügyben több mint 11 ezer oldalnyi lehallgatási jegyzőkönyv készült, 47 személyt és a velük kapcsolatban állókat hallgatták le, 19 alkalommal kellett jelentkeznie a Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) bukaresti székhelyén, 118 alkalommal a Kovászna megyei rendőrségen, több korlátozó intézkedést léptettek életbe ellene, ezeket fokozatosan oldották fel.

HIRDETÉS

Nyugodt voltam, mert tudtam az igazság kiderül. Nagy élettapasztalat volt, de megspóroltam volna ezeket a napokat

– mondta a már hivatalosan is ártatlan polgármester. Újságírói kérdésre kifejtette, végigbeszélte ügyvédjével a lehetséges ellenlépéseket, mivel vádemelés nem történt, csak azt tehetné, hogy feljelenti a vizsgálatot lefolytató ügyészt, ám ezt nem tartja méltányosnak, mert az iratcsomót nem az ügyész állította össze. Normális jogállamban az állam meg kellene térítse a költségeit, az ügyvédi díjakat, ám a romániai jogszabályok erre nem adnak lehetőséget. „Maradok az igazammal és a kárommal” – összegezte Antal Árpád.

Megfélemlítés a cél

Három évvel ezelőtt február 17-én hajnalban csendőrök ébresztették Antal Árpádot és családját az otthonukban. Akkor 13 helyszínen – Kovászna és Brassó megyében, valamint Bukarestben – tartottak házkutatást, többek között a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalban, az alkalmazottaknál, számítógépeket, dokumentumokat gyűjtöttek be, majd lesötétített gépkocsival, rendőri felvezetéssel beszállították a polgármestert Bukarestbe, akit hét órás kihallgatás után, hajnalban engedtek haza. Korlátozó intézkedéseket léptettek életbe:

két hónapra eltiltották hivatala gyakorlásától, egy évig megtiltották, hogy elhagyja az országot, és másfél évig volt érvényben a hatósági felügyelet, ami a gyakorlatban azt jelentette, hogy több mint száz alkalommal kellett a rendőrségen jelentkeznie, zárolták a vagyona egy részét.

Fotó: Vargyasi Levente

Antal Árpád rámutatott, amikor az ügy kipattant több mint ötven hír jelent meg erről a központi sajtóban, most viszont hogy lezárták, a DNA nem adott ki közleményt, a honlapján sem tájékoztatott erről.

Világosan látszik, hogy 2016-ban az volt az érdek, hogy minél többen ráfigyeljenek az ügyre. Valakik meg akarták félemlíteni a közösséget, nem akarták, hogy ez a város fejlődjön

– állapította meg az elöljáró. Hozzátette, a lendületet részben sikerült megtörni, hiszen az ügy rengeteg időt, kreatív energiát felemésztett, a városháza alkalmazottait, a vállalkozókat is sikerült egy időre megijeszteni, például a cégek nem jelentek meg a közbeszerzéseken, attól tartva, hogy meghurcolják őket, ha kapcsolatban állnak a polgármesteri hivatallal. Antal Árpád arra is kitért, hogy számításai szerint az elmúlt 15 évben

folyamatosan lehallgatják, nemcsak a telefonbeszélgetéseit, hanem az otthonában, az irodájában, a gépkocsijában, de akkor is, ha étteremben ebédel.

„A jóhiszemű polgárok azt gondolják, jó, hogy a politikusokat követik, de egy katonai struktúra lehallgatásai, félrefordított jegyzőkönyvek alapján döntenek emberek szabadságáról” – összegezte.

Fotó: Vargyasi Levente

Elvesztegetett idő és pénz

Millió eurókba kerülhetett a román államnak ez a „játék”, ugyanakkor nincs kárpótlás a „mondvacsinált ügyben” elvesztegetett időért, szögezte le Tamás Sándor Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki számtalan alkalommal szerepel az ügy lehallgatási jegyzőkönyveiben. Felidézte, a vizsgálatot a helyhatósági választások előtt kezdték, így próbálták meg ellehetetleníteni, hogy Antal Árpád újabb mandátumot szerezzen. Akkor tíz nap alatt több mint tízezer aláírás gyűlt össze a polgármester indulását támogatva, Sepsiszentgyörgy lakossága egy emberként állt ki mellette.

Közösségünk biztonságát az összefogás, a szolidaritás adja. Bebizonyosodott érdemes bátornak, céltudatosnak lenni

– mondta Tamás Sándor.

Fotó: Vargyasi Levente

Megfigyelt magyarság

Az erdélyi magyar politikai vezetőkre, a közösségre nemzetbiztonsági kockázatként tekint a román állam, az indokoltnál sokkal intenzívebb megfigyelés alatt tartanak – fejtette ki az ügy kapcsán Sepsiszentgyörgyön Kelemen Hunor. Az RMDSZ elnöke rámutatott, sok millió eurót költenek a megfigyelésükre, az életük egy nyitott könyv,

a szándék egyértelműen a megfélemlítés, a hasonló ügyek általában választások előtt pattannak ki, vagy olyankor, ha kihívások előtt áll a közösség.

„Plusz púp ez a hátunkon. Ezzel együtt kell éljünk. A Horváth Anna, a Ráduly Róbert, a Markó Attila elleni ügyekben bukkannak fel ugyanazok a szereplők, hiszen egymással beszélgetünk.

Az Antal Árpád elleni eljárás a sorozat része, és a következő évadot nem ismerjük. Ez fájdalmas és felháborító

– mondta a szövetségi elnök. Rámutatott, a törvények értelmében, ha a nemzetbiztonsági lehallgatási engedély lejár, a lehallgatást befejezik, akkor erről értesíteni kell az érintettet, aki hozzáférhet a jegyzőkönyvekhez. Ilyen értesítést még nem kaptak, tehát valószínű a lehallgatás nem fejeződött be.

„Évek óta kifogásoljuk a jogállamiságot, kérjük a hatalmi ágak szétválasztását, az igazságszolgáltatás függetlenségének szavatolását” – mondta Kelemen Hunor. Szerinte biztató az igazságszolgáltatás tekintetében, hogy az ügyész vádemelés nélkül lezárta Antal Árpád ügyét, hiszen továbbküldhette volna a bíróságra, akkor ott zárják le, de tovább húzódik. „A lelkiismeretünk tiszta, ez az ügy is bizonyítja, mint ahogy Markó Attila, Ráduly Róbert, Horváth Anna sem tettek semmi törvénytelenséget” – fejtette ki az RMDSZ elnöke.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS