Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Kozán István

2019. június 11., 10:37

Talán még nem késő

A többségi lakosság, a románság részéről kénytelen-kelletlen túl sokszor esik szó a másfél milliós magyar kisebbségről, a narratíva, a szövegkörnyezet pedig az esetek jelentős részében pejoratív. Egyszerűbben fogalmazva: ha a románok az erdélyi magyarokról beszélnek, írnak, vitáznak, akkor annak az esetek bántóan nagy mértékében negatív lesz a végkicsengése. Valami olyasmi, hogy

a romániai magyarok rosszak, érzéketlenek, sőt veszélyt jelentenek a román nemzetállamra, ezért lépni kell, amíg még nem késő.

És ez az igencsak leegyszerűsített forgatókönyv egy idő után alaptézissé válik az átlagpolgár számára.

Nyilván történhetne mindez másként is, csak hát a nagy számok törvénye gonosz: létszámunkból kifolyólag nem tudunk ott lenni minden ilyen párbeszédnél (kocsmaasztaloknál, televíziós műsorokban, a közösségi oldalak posztjainál, focimeccsek utáni baráti sörözéseknél…), hogy mi, magyarok is beleszólhassunk a vitába.

És már el is érkeztük Úzvölgyéhez mint napjaink lehetséges helyi „Csernobiljához”. A médiafogyasztó, illetve a Facebookon nézelődő románok többségének múlt héten összeállt a kép (igaz, rosszul, de ez kit zavar?):

lám, lám, a rossz magyarok már azt sem akarták megengedni nekünk, románoknak, hogy felszenteljük a világháborús katonai keresztjeinket.

Mit lehet ebben az esetben mondani? Vagy tenni? Sokat, nagyon sokat.

Elsősorban tisztázni kell minél gyorsabban, hogy az úzvölgyi történet nem két népről, hanem a nyugalmat megzavaró néhány száz provokátorról szól, akiket meg kell nevezni, és törvényes keretek között számon kell kérni rajtuk a múlt heti akciót.

Látszólag tehát elszigetelt esetként is beszélhetünk az erőszakos román temetőfoglalásról, mégis

az Úzvölgyében történteknek rá kell ébresztenie bennünket, magyarokat és románokat arra, hogy most már tényleg nem egymás gyengítésével, mi több megsemmisítésével kellene foglalkoznunk

(elég volt ehhez egy egész évszázad), sokkal inkább Románia igazi problémáinak megoldása kellene a feladatunk legyen, hiszen barát talán sosem lesz a két nép, szülőföldünk azonban kénytelen-kelletlen összeköt minket.

Mert napjaink Romániájának tényleg nem a tisztességes adófizető és törvénytisztelő magyar kisebbség kellene a problémája legyen, hanem például a többmilliós cigány kisebbség életformájának tényleges megértése, értékeinek kiaknázása, tehát felzárkóztatása. Továbbá a románokat és magyarokat egyaránt sújtó elvándorlás, illetve a lehangoló infrastrukturális, gazdasági és politikai környezet.

Ha képesek leszünk túllépni az évszázados sérelmünkön (Ó-Románia az őslakos magyarokkal együtt kapta meg Erdélyt/a trianoni döntéssel Romániához csatolták szülőföldünket, Erdélyt), akkor talán van esélyünk arra, hogy kezdjünk is valamit ezzel az országgal.

Ha nem sikerül, akkor harminc év múlva együtt fogjuk kérni a többségi roma társadalom vezetőit, hogy valamiképpen oldják fel az immár 130 esztendős ellentétünket.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Simon Virág 2019. június 11., kedd

Részleges hídlezárás Marosvásárhelyen, teljes Dicsőszentmártonban

Az eddigi négy sáv helyett csak kettőn lehet majd közlekedni Marosvásárhelyen, a nagy Maros-hídon szerda hajnaltól. Dicsőszentmártonban teljesen lezárják majd lebontják a Kis Küküllő-hidat. 

Fülöp-Székely Botond 2019. június 10., hétfő

Megbírságolhatók az erdőn-mezőn terepjárművekkel közlekedők

Noha a törvény és egy helyi határozat is tiltja, hogy mezőgazdasági és erdős területeken motorkerékpárokkal, kvadokkal, illetve terepjárókkal közlekedjenek, vannak, akik ezt mégsem tartják be. Több udvarhelyi gazda is panaszkodott, hogy kárt okoztak a területén, ezért a hatóságok fokozzák az ellenőrzéseket.

HIRDETÉS
Gergely Imre 2019. június 10., hétfő

Egy hét a mozgás öröméért

Több száz kerékpáros találkozott hétfőn délután Gyergyószentmiklós főterén és tekert végig a város főbb útvonalain. Elkezdődtek a Családi Sportnapok, vasárnapig mozgásban lesz a közösség.

Simon Virág 2019. június 10., hétfő

Fa dőlt az útra, víz árasztotta el az udvarokat

Marosvásárhelyen egy fa dőlt a viharos szél miatt az úttestre, Segesváron pedig több helyen udvarokat, pincéket öntött el a lezúduló nagy mennyiségű csapadék.

HIRDETÉS
Fülöp-Székely Botond 2019. június 10., hétfő

Fatelepet és energiafűz-ültetvényt hoznának létre Udvarhelyen

Egy 2,4 hektáros, valamint egy 91 áras területet szeretne megvásárolni a székelyudvarhelyi önkormányzat: a kisebbik telken faraktározó telepet, a nagyobbikon pedig energiafűz-ültetvényt hoznának létre. Jelenleg szakcég értékeli fel a területeket, amelyek tényleges megvételéről később döntenek az önkormányzati képviselők.

Fülöp-Székely Botond 2019. június 10., hétfő

Felborult egy kisteherautó Bögöz határában

Felborult egy áruszállító kisteherautó Bögöz határában hétfőn. Súlyos személyi sérülés nem történt. 

HIRDETÉS
Bíró Blanka 2019. június 10., hétfő

Összegyűjtik az adományként kiosztott tizenhét tonnányi lejárt szavatosságú élelmiszert

Házról házra gyűjtik össze a hatóságok a lejárt szavatosságú vajat, növényi zsiradékot és margarint, amelyet külföldről adományba kaptak a háromszéki Előpatak község lakói június elején. 

Bíró Blanka 2019. június 10., hétfő

Sepsiszentgyörgyre csalogatnák a kolozsvári fiatalokat

A kolozsvári BT Arénába hívja a kincses városban tanuló egyetemistákat a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. A találkozóra június 20-án kerül sor, és nemcsak a végzősöket, hanem minden Kolozsváron tanuló egyetemistát várnak.

Szász Cs. Emese 2019. június 10., hétfő

Marosvásárhelyiek Világtalálkozója: kapcsolati háló készül a vásárhelyiekről

A kötetlen beszélgetésekre, az ismerkedésre fókuszálnak idén a Marosvásárhelyiek 7. Világtalálkozójának szervezői, ugyanakkor elkezdik kiépíteni az itthon élő és távolba szakadt marosvásárhelyiek kapcsolati hálóját, amelyből egy kiadványt terveznek a majdani tizedik találkozóra.

Simon Virág 2019. június 10., hétfő

Vásárhelyről a török riviérára: udvarhelyieket, csíkiakat is nagyon szívesen vinnének

Marosvásárhelyi indulással idén heti három alkalommal szállítja charter repülőjárat a turistákat Antalyába, és hetente egyszer Egyiptomba. A legtöbb utas marosvásárhelyi, de a turisztikai irodák szeretnének minél több Hargita megyei turistát is repülővel nyaralni vinni.

HIRDETÉS
Vélemény
Lázár Emese: …és menni tovább mégis

Ma, egy nappal az úzvölgyi szégyenletes események után, ahogy sokak, az úzvölgyi szégyenteljes eseményeket ...

Szüszer Róbert: Nehéz

Sikerült addig tökölni, illetve addig hergelni egymást, amíg kicsődült az úzvölgyi temetőbe egy ...

Gergely Imre: A végtelen lehetőségek bajnoksága

Az senkit sem lep meg, hogy a Román Jégkorong Szövetség (RJSZ) bármikor képes olyan határozatokat hozni, ...

HIRDETÉS