Szemtanúk cáfolják a rendőrök állításait a lelőtt férfi ügyében

Szemtanúk cáfolják a rendőrök állításait a lelőtt férfi ügyében

Az áldozat háza előtt ott a szekér, amivel fáért mentek

Fotó: Bakó Zoltán

Lényegesen eltér a rendőrség és a tanúk változata a falopáson ért férfi lelövéséről. Abafáján jártunk szerdán, hogy közvetlenül a szemtanúktól értesüljünk a magyarfülpösi határban vasárnap történt tragédiáról. Közben Körtvélyfáján eltemették Fülöp László Franciscot.

Bakó Zoltán

2017. október 25., 23:312017. október 25., 23:31

2017. október 25., 23:372017. október 25., 23:37

A lelőtt fiatalember Abafáján lakott feleségével, az alig másfél éves kisgyerekével, s egy nagyobbacska nevelt gyerekével. Korábban a szászrégeni városházán érdeklődtem, de sem a polgármester, sem az alpolgármester nem volt az épületben, akiket pedig az utcán megkérdeztem, csak annyit tudtak mondani, hogy hallottak az esetről, de nem tudják, hogy hol lakik az áldozat, s hogy kik voltak még vasárnap a helyszínen.

korábban írtuk

Lelőtték a tetten ért fatolvajt, mert nem állt meg a felszólításra
Lelőtték a tetten ért fatolvajt, mert nem állt meg a felszólításra

Belehalt sérülésébe az a férfi, akit lelőttek vasárnap a Maros megyei rendőrök, miután falopáson érték tetten, és nem állt meg a felszólításra – írja az Agerpres hírügynökség. A Beresztelke község erdejében történt incidenst a Maros megyei ügyészség vizsgálja.

Szerdán az abafájai roma közösség mindenesét, szószólóját, Biga Józsefet kerestem meg. Biga egyenesen az áldozat lakásához vezet. A keskeny utca tele van emberekkel, a házak előtt folyik a „társadalmi élet”. Jöttömre – mert azt hiszik a hatóságiaktól érkeztem – mindenki a fiatalember lelövéséről kezd beszélni. Az áldozat, Fülöp László Francisc (és nem Levente, mint ahogyan a legtöbb tudósításban megjelent, mellesleg nem is 29 éves, hanem 21) háza előtt ott a szekér, amivel fáért mentek.

Jellegzetes abafáji putrihoz érkezünk. Előtte kötélen mosott ruhák száradnak. A keskeny szekérben néhány rövidebb-hosszabb, vékonyabb-vastagabb, de mindenképpen száraz faág. Körénk gyűlnek a szomszédok, mindenki meséli, amit a szemtanúktól hallott.

Hol vannak, akik Fülöppel együtt ott voltak a magyarfülpösi erdőben? – kérdem. Azok most a temetésén – válaszolják.

Kiderül, hogy a fiatalembert szerdán délután egy órakor temetik Körtvélyfáján. Azért ott, mert odavalósi volt, s Abafáján lakott. Annyit sikerül megtudnom, hogy vasárnap négyen – Demeter Zoltán, P. O. (13 éves), Demeter Péter, Káncs Ludovic jr. mentek el a szekérrel a magyarfülpösi erdőbe száraz ágat szedni Fülöppel együtt. Akkor jöttek a rendőrök, állítólag bejelentésre. Egyesek szerint ketten, mások szerint hárman voltak és az erdész.

Olyan ötven méternyiről lőttek.

Fülöpnek a feje bal oldalán hatolt be a golyó, a jobbon jött ki. A halott embert ott akarták hagyni, mert megijedtek. Az egyik abafájai eléjük állt, hogy miért hagyjátok ott, itt vagyok, engem is lőjetek le. Erre aztán a két Demeter testvér betette a sérültet (szerintük halottat) a rendőrségi autóba. A rendőrség állítása szerint figyelmeztető lövések is voltak, ezekre a tetten ért fiatalember nem reagált. A tragédiát jelenleg az ügyészség vizsgálja.

Biga még azt is elmondja, hogy vasárnap este elvitték a tanúkat a helyszínre – ott volt egy bukaresti ügyész –, ahol megtalálták a lövedékeket. Kettőt. A háromból. Mert három lövésre emlékeztek.

Jajveszékelés és gyereksírás

Száguldok Körtvélyfája felé, hogy a temetést elérjem. A dombtetőn elterülő temetőben jókora gyászoló gyülekezet a nyitott sír körül, a lelőtt fiatalember özvegye és néhány másik nő – később kiderül, a halott testvérei – velőtrázóan jajveszékelnek.

Galéria

Fotó: Bakó Zoltán

Közben a lelkész befejezi a szertartást. A tömegből egy férfi, vélem rokon, elbúcsúztatja az elhunytat szüleitől, testvéreitől, rokonaitól, barátaitól szomszédaitól. Az özvegy lerogy a sír mellé, többen vízért szaladnak. Kissé odébb egy fiatalember két kisgyerek mellett guggol. Egyikük, a kisebb, másfél évesnek tűnő keservesen sír. Kérdem – csak nem a halott gyereke? De – jön a válasz. Meg van ijedve. Attól is, hogy az anyját hallja sírni.

Miután a rengeteg koszorú felkerül a sírra, ereszkedünk lefele a pálinkával, kaláccsal rakott kínálóasztal felé. Ott érem el két abafájai szemtanút, akik együtt voltak az áldozattal. P. O. alig 13 éves, most is látszik rajta, hogy retteg. Ő mondja:

Idézet
Ahogy jöttek, úgy lőttek. Ő (Fülöp) leesett, én kiáltottam Pétert.

Demeter Péter azt mondja:

Idézet
Nem volt ott semmi figyelmeztetés. Jöttek és lőttek. Ők négyen voltak fenn (az erdő szélén), jöttek lefele és lőttek. Én kiáltottam: Nu trageți, că sunt copii aici! (Ne lőjetek, gyerekek vannak itt!) Azzal sem törődtek.

Elmondja, hogy a halott elszállítása úgy volt, ahogyan a szomszédok elmesélték nekem. Mielőtt eljönnék a temetőből az egyik helyi a lelkemre köti: írja meg, hogy van az, hogy '89-ben lelőtték a terroristákat, most minket, cigányokat lőnek le ártatlanul?

Galéria

Fotó: Bakó Zoltán

Sok az erdőkárosítás

A vasárnapi magyarfülpösi eset után elszaporodtak az erdőkárosításról, fatolvajlásról szóló közlemények, híradások. „Az elkobzott faanyag mellett illegális fakivágásokat is észleltünk. Az erdészeti egységekben 2082 köbméter faanyag hiányát észleltük, mintegy 614 258 lej értékben. Ez aggaszt minket, ugyanis 120 százalékos növekedés a tavalyhoz képest” – idézte az Agerpres kedden Florin Petrát, a Maros megyei erdészeti hivatal kereskedelmi igazgatóját. Szerinte elképzelhető, hogy az erdészeti személyzet nem jelentette ezeket a kivágásokat, azonban ugyanolyan hihető az a verzió is, hogy az erdészek nem tudtak ezekről a kivágásokról.

A Maros megyei rendőr-főkapitányság hétfőn közölte: október 20–21-én több személyt értek tetten, akik erdőt károsítottak. Szombaton a gernyeszegi rendőrség a marosteleki erdőben megbírságolt egy férfit, aki pecsételetlen fákat vágott ki az erdőből. Ugyanakkor egy bejelentés alapján több gyanúsítottnál tartottak házkutatást. Kiderült, hogy két gernyeszegi lakos az alsóköhéri erdészház környékén engedély nélkül kivágott 17 darab gyertyán- és cserefát, ezzel 1700 lejes kárt okoztak. Tűzifát találtak az említett fajtákból és egy motorfűrészt, amivel a fákat kivágták. Pénteken a nyárádszeredai vidéki rendőrségi körzet rendőrei, a helyi rendőrök és az erdőkerület képviselője ért tetten két férfit, akik szekérrel fát fuvaroztak. A 4,3 méter fát fuvarozó férfiaknak semmilyen eredetigazoló dokumentumuk nem volt. Ugyanaznap négy gyertyán- és tölgyfát vágtak ki, a sötétség leszálltával pedig visszamentek az erdőbe, hogy a fát elhozzák. Ugyanaznap az erdőcsinádi erdőben értek tetten egy 49 éves férfit, aki három fát vágott ki.

A rendőrség hétfőn adott ki egy összegző tájékoztatást az év első 9 hónapjának az erdészeti kihágások és bűncselekmények elleni akcióiról. Ebből kiderül, hogy az idén 1870 ilyen akciót szerveztek, 1455,33 köbméter olyan faanyagot koboztak el 338 300 lej értékben, amelyre nem volt eredetigazoló dokumentum. Elkobzásra került 15 teherautó, 68 állatfogat, 27 hám, 28 motor- és kézifűrész, valamint 20 fejsze. Ebben az időszakban 538 bírságot szabtak ki 1 086 000 lej értékben.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 30., kedd

Jóváhagyták a sepsiszentgyörgyi jégpálya munkálatainak megkezdését

A kormány keddi döntése értelmében zöld utat kapott a munkálatok megkezdésére a Sepsiszentgyörgyön épülő, körülbelül 245 millió lej értékű jégpálya – jelentette be a kormányszóvivő április utolsó napján.

Jóváhagyták a sepsiszentgyörgyi jégpálya munkálatainak megkezdését
2024. április 30., kedd

Részben bezárták, átalakították, majd újranyitották Marosvásárhely első bevásárlóközpontját

Tizenhat millió euróból újították fel és bővítették ki Marosvásárhelyen az első nagy bevásárlóközpontot, amely korábban a Shoping City nevet viselte, mostantól azonban M pláza néven fut.

Részben bezárták, átalakították, majd újranyitották Marosvásárhely első bevásárlóközpontját
2024. április 30., kedd

A szervezők szerint Erdély „legnagyobb és legcivilizáltabb” városünnepét tartották Sepsiszentgyörgyön

Szervezői szerint rég nem voltak annyin kint Szent György Napok koncertjén, mint vasárnap vagy akár szombat este: úgy becsülik, tízezreket mozdított ki a lakásból a jó idő és a nívós programajánlat.

A szervezők szerint Erdély „legnagyobb és legcivilizáltabb” városünnepét tartották Sepsiszentgyörgyön
2024. április 30., kedd

Meglovasítottak egy autót, a tulajdonosa pedig nem is tudott róla

A tulajdonosok nem is tudták, hogy ellopták egyik gépkocsijukat keddre virradóra, amely végül elakadt egy gyalogos ösvényen. A székelyudvarhelyi helyi és állami rendőrség rövid időn belül azonosította a tetteseket.

Meglovasítottak egy autót, a tulajdonosa pedig nem is tudott róla
2024. április 30., kedd

Juhnyáját védelmező pásztorra támadt egy medve

Az egyik bölöni esztena juhnyáját védelmező pásztort sebesített meg a medve hétfőn. Az áldozat állapota stabil, az önkormányzat a hatóságokkal együtt a medve azonosításán és a környék biztosításán dolgozik.

Juhnyáját védelmező pásztorra támadt egy medve
2024. április 30., kedd

Nagy Zoltánt támogatja az Erdélyi Magyar Szövetség Gyergyószentmiklóson

Nem indít polgármesterjelöltet az Erdélyi Magyar Szövetség gyergyószentmiklósi szervezete, inkább Nagy Zoltán független polgármesterjelöltet támogatják – jelentették be az EMSZ gyergyószentmiklósi tanácsosjelöltjei, miután leadták a támogatói íveiket.

Nagy Zoltánt támogatja az Erdélyi Magyar Szövetség Gyergyószentmiklóson
2024. április 30., kedd

Borszereda harmadjára

A harmadik alkalommal megszervezett Borszeredán huszonkilenc borászat képviselteti magát a Kárpát-medencéből, akik bemutatják legjobb boraikat és megosztják borászatuk történetét és érdekességeit. A rendezvényt május 3–5. között tartják a Mikó-várban.

Borszereda harmadjára
Borszereda harmadjára
2024. április 30., kedd

Borszereda harmadjára

2024. április 30., kedd

Tőke Ervin csíkszeredai polgármesterjelölt is benyújtotta a támogatói aláírásokat

Tőke Ervin is leadta a választási irodánál az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) támogatói íveit, hogy elindulhasson a helyhatósági választásokon – jelentette be Facebook-oldalán a jelölt.

Tőke Ervin csíkszeredai polgármesterjelölt is benyújtotta a támogatói aláírásokat
2024. április 30., kedd

Belerohant az előtte haladó autóba

Két személy, köztük egy kiskorú is megsérült egy Csíkszentkirályon történt közúti balesetben hétfő délután.

Belerohant az előtte haladó autóba
Belerohant az előtte haladó autóba
2024. április 30., kedd

Belerohant az előtte haladó autóba

2024. április 30., kedd

Minifesztivált szerveznek, zenés bicikliparádéval kezdenek

Állandó zenével, nappali programokkal, kézműves foglalkozásokkal, társasjátékkal, beerpong-bajnoksággal várja az érdeklődőket május 1–2. között Marosvásárhelyen a Vibe street minifesztivál.

Minifesztivált szerveznek, zenés bicikliparádéval kezdenek
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!