Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Sérül a jogállamiság a Brassó és Kovászna megyék határán levő kétnyelvű tábla levetetésével

Bíró Blanka 2019. március 25., 16:57
HIRDETÉS

Sérül a jogállamiság, amikor a romániai igazságszolgáltatás felülírja az ország által ratifikált nemzetközi szerződéseket – szögezte le Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere annak kapcsán, hogy a bukaresti törvényszék arra kötelezte Brassó Megye Tanácsának elnökét, hogy távolítsa el a magyar feliratot a Brassó és Kovászna megyék határán levő köszöntőtáblákról.

Fotó: Ambrus Izabella képviselő Facebook-oldala

Antal Árpád rámutatott, Románia több nemzetközi szerződésben vállalta, hogy szavatolja a kisebbségek jogait, ratifikálta a kisebbségi keretegyezményt, az európai nyelvi chartát, ezek felülírják a romániai jogszabályokat. Ha az igazságszolgáltatás másként dönt, sérül a jogállamiság, mondta az elöljáró. Rámutatott,

a bukaresti törvényszék döntésének logikáját követve, törvénytelen lenne a Szeben- Hermannstadt helységnévtábla is, amit még Klaus Johannis jelenlegi államfő helyeztetett ki szebeni polgármesterként.

HIRDETÉS

Tavaly év elején a Maros és Fehér megye határában levő kétnyelvű megyenévtábla miatt született több feljelentés, így azt többször le- majd felszerelték, ám végül márciusban a közlekedési rendőrség végleg levetette. Antal Árpád hangsúlyozta,

azt kell elérni, hogy az Európai Unió foglalkozzon az őshonos kisebbségek jogaival, hogy az ilyen esetek elkerülhetők legyenek.

Meglátása szerint, az RMDSZ által indított Kisebbségvédelmi Európai Polgári Kezdeményezés, a Minority SafePack és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezése „megnyitja az EU-ban a kisebbségi kérdésekkel kapcsolatos csukott ajtót”.

Mint ismert, a bukaresti törvényszék elfogadta a Dan Tanasă által bejegyzett Méltóságért Európában Polgári Egyesület keresetét, kötelezve Adrian Vestea Brassó megyei tanácselnököt, hogy távolítsa el a megyék határán levő köszöntőtábla magyar feliratát. A döntés nem jogerős, a brassói önkormányzat az indoklás kézhezvétele után fellebbezni fog.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS