HIRDETÉS

 

Pityókafesztivál: ahol a főzés mellett a találkozás a legfontosabb

Péter Beáta 2017. augusztus 05., 19:44
HIRDETÉS

Ötvenhárom csapat főzött a tizenhetedik csíkszeredai Pityókafesztiválon szombaton a központi parkban. A Csíkszeredai Városnapok egyik kiemelkedő rendezvényének különlegessége, hogy noha tömegeket vonz, családias hangulat jellemzi.

Fotó: Gecse Noémi

Ínycsiklandó illatok, üstök körül szorgoskodók, a színpadon ének, tánc, muzsika, kacagás és jókedv fogadott a csíkszeredai központi parkban szombat délelőtt.

HIRDETÉS

Cégek, intézmények, baráti társaságok igyekeztek azon, hogy az ő főztjük legyen a legfinomabb, de ahogy több helyen is hangsúlyozták, inkább az együttléten van a lényeg.

A városnapok egyik fénypontja

Az ötvenhárom csapatból ötvenen szálltak be a versenybe, a csíkszeredai önkormányzat három csapata a munkatársaiknak és a vendégeknek főztek.

Ténylegesen belaktuk a parkot, kevesebb létszámú csapattal ugyan, mint a tavaly, de évről évre a csapatok több személlyel jönnek és nagyobb területeket foglalnak el. De nem is az a lényeg, hogy minél több csapat legyen, hanem, hogy aki itt van, jól érezze magát

– fogalmazott lapunknak György Piroska, a Pityókafesztivál főszervezője. Mint mondta, visszatérő csapatok is vannak, többen olyanok is, amelyek már hűségkupát is kaptak, azaz tíznél több alkalommal vettek már részt a fesztiválon, de olyanok is, akik most vettek részt először.

Fotó: Gecse Noémi

A legfontosabb alapfeltétele a részvételnek, hogy a megfőzött ételben legyen legalább egy pityóka, de az a jó, ha minél több van benne.

A zsűri pontozta még a higiéniát, a megjelenést, az ötletességet és természetesen, az ízeket.

Ez egy fénypontja a városnapoknak, és tizenhét év alatt úgy kinőtte magát, hogy családias ünnep lett belőle. Olyan, mintha egy nagy család gyűlne össze évről évre.

Jó látni, ahogy az ismerősök köszöntik egymást, gyakran fordul elő, hogy a regisztrációkor bizonyos csapatok ragaszkodnak ahhoz, hogy egymás mellett legyenek, mert a korábbi években is egymás mellett főztek

– avatott be a részletekbe a főszervező.

Megmutatták magukat

A fesztivál jó alkalom egyúttal a bemutatkozásra, ezért mindenik csapat – ahogy az elmúlt években is – igyekezett a szakterületének megfelelő díszlettel, dekorációkkal, kiegészítőkkel, vagy éppen a főzött étel elnevezésével a saját arculatát megmutatni.

Egy kitömött medvével fotózkodtak a gyerekek a A Csíki Székely Múzeum sátránál, akik külön medvés-kokojzás történettel is készültek az eseményre. Az intézmény csapata ötödik alkalommal vett részt a Pityókafesztiválon. „Idén azt találtuk ki, hogy egy össznemzeti múzeumi csapat formálódjon, az összes székelyföldi múzeumigazgató jelen van, és a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója, Varga Benedek is a vendégünk.

Fotó: Gecse Noémi

Egy olyan egzotikus ételt találtunk ki, amelyhez mindenik székely vidék hozzáteszi a maga ízvilágát, történetét, és egymást erősítve egy szép kerek egész, különleges étel, történet alakult ki

– magyarázta Gyarmati Zsolt, a múzeum igazgatója. A Fásmeggyes mannatokány tábori módra elnevezésű étel elkészítésének Török Zoltán katonai hagyományőrző, tábori szakács volt az irányítója. „Úgy kezdtük, hogy megpirítottunk szalonnát kakastaréjjal és szarvaskolbászt libazsírral. Kiszedtük belőle, ami meg volt pirulva, a libazsírba beletettük a hagymát és a paprikát, üvegesre pirítottuk forma, belekerült a disznólapocka és a petrezselyem, murok, zeller. Megkevergettük szépen. Tettünk bele egy kevés húslevet és pár darab pulykaszárnyat, ízesítettük babérlevéllel, sóval, borssal, paprikával. Belekerült az erdei gomba is, amikor elkészült, kivettük és jöhetett a „tunkolás”, a kóstolgatás. Utána belekerült a pityóka, azaz a manna, és a fásmeggy. Ezt csak Gyergyóban ismerik így, ez a piros kokojza. Ez a recept saját, én találtam ki egyszer a hegy tetején. Kimentem, megjöttek a komáék Magyarországról miközben pakoltam ki a kocsiból, és a medve elvitte a húst. És akkor szalonna, pityóka és kokojza maradt, abból főztem” – mesélte a főszakács.

Fő az egészség

„Én csak becseppentem ide” – mondta Miklós Attila a Takarítók sátrában, miközben serényen aprította a főtt pityókát. Itt tejszínes bográcsos pityóka készült virslis karikákkal, a recept kitalálója Balázs Sándor. „Szeretem a kihívásokat, mindig új dologgal jövünk, ugyanazt nem főzzük meg, mint előző évben. Nagyon jóllaktam a szétfőtt pityókástokánytól.

Mi azt szeretjük, hogy domináljon a pityóka és melléje mindig valami új legyen. Barátok, komák vannak itt, összevissza kereszteltünk, mindenki keresztelt mindenkit, mindenki koma mindenkivel

– mutatott az összegyűlt nagy baráti társaságra.

Fotó: Gecse Noémi

A Márton Áron Főgimnázium csapata Marci tokányt készített Micsurin salátával, a Csíki Waldorf Egyesület Waldorf-salátával rukkolt elő, a Kangoo Jumps csapata pedig kangoo-cipőben főzött egészséges levest.

De főtt az egészség a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Fő az egészség nevű csapatánál is, itt Hétvezér tokányt készítettek. A vezérek közül ott volt Huba vezér, Előd vezér, a többi pedig Álmos vezér volt – mutatkoztak be kacagva. Olyannyira nagy sikere volt a tokánynak, hogy már a második adagot főzték, amikor odamentünk a sátrukhoz.

Az igazgatóság van itt, akik körülöttem dolgoznak. Nagyon jó csapatépítő tevékenység. Jó az, ha ilyen tevékenységet is végzünk együtt, mert jobban megismerjük egymást, nehezebben durvulnak el viszonyok, amikor vékonyodik a cérna, jobban lehet számítani egymásra és hatékonyabb a munkánk is ezáltal

– mutatott rá Demeter Ferenc, a kórház menedzsere.

A díjazottak

Főtt ételek kategóriában első helyezett lett a Rázó-sokk csapat főztje, második a Gordius Kötélgyár, harmadik az Apró Séfek nevű csapat étele. Sült ételek kategóriában első díjat vihetett haza a Hargitaropp.jó csapata, másodikat a Kacagó-Női Együttalkotás, harmadikat a Bocskor Pékek. Zsűri különdíját a Fazakasok csapata, a hűségkupát az Ügyesek, a közönségdíjat pedig a Magic Solutions csapata kapta.

Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Fotó: Gecse Noémi
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS