Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Piros-fehér-zöld oszlopok és szívek Udvarhelyen

Dósa Ildikó 2018. március 15., 19:23
HIRDETÉS

Több százan kokárdával díszített ünneplőben gyűltek össze csütörtök délben a székelyudvarhelyi Márton Áron téren, hogy megemlékezzenek az 1848–49-es szabadságharcról. A forradalom kitörésének 170. évfordulóján ünnepi beszédekkel, szavalattal, énekléssel és koszorúzással tisztelegtek a márciusi ifjak bátorsága előtt.

Fotó: Lőrincz Csaba

A Székelyudvarhelyi Hagyományőrző Székely Huszárezred felvonulásával és tiszteletadásával vette kezdetét csütörtök délben az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc 170. évfordulójának megünneplése.

A Márton Áron téren egybegyűltek a világ magyarságával együtt a 48-as ifjak megalkuvást nem tűrő, bátor harca előtt tisztelegtek.

A tömeg a Székely Dalegylet, a Balázs Ferenc Vegyeskar és az Alla Breve Vegyeskar egyesített kórusával, valamint az Oroszhegyi Fúvószenekarral és a Role zenekarral közösen elénekelte a magyar himnuszt. Ezt követően ft. Mátyás Károly római katolikus főesperes, Ferkő Andor református lelkipásztor és Simó Sándor unitárius esperes ünnepi beszéde és imája hangzott el, majd Gálfi Árpád polgármester lépett a mikrofon mögé. A szabadság felelősséggel jár, mellyel nem szabad visszaélni, emelte ki beszédében a városvezető.

Megtanultuk, ha a szabadságot idegen hozza, azt bármikor el is viheti, és általában el is viszi.

Említést tett arról is, hogy jelenleg is vannak érdekek, amelyek „belerondítanak” a magyar nemzet ünnepébe, igyekezve meggátolni a hőseinkről való méltó megemlékezést.

Fotó: Lőrincz Csaba

„Ma ismét eljött az idő, amikor együtt kell megvédenünk szabadságunkat és ezeréves kultúránkat. Mert mi, magyarok ma sem kívánunk mást, mint hogy közösen ünnepelhessük hőseinket, és olyan világot építhessünk magunknak, amelyben szabadon használhatjuk nyelvünket és büszkén mondhatjuk el, hogy akárcsak őseink, mi is az erő, a hűség és a jövőbe vetett reménység színeiben akarunk élni a Kárpát-medencében” – üzente a székelyudvarhelyieknek Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Üzenetét Soltész Miklós, a Magyar Kormány egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára tolmácsolta.

HIRDETÉS

A három kórus Huszka Jenő Kossuth-levelének eléneklése után Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke, parlamenti képviselő szólalt fel.

Ma olyan jogot vitatnak el tőlünk, ami ötven éve megvolt

– tért ki egy gondolat erejéig az autonómiára. Ünnepi beszéde után szavalat, valamint a három kórus és a Role közös előadása következett.

„Meg kell mutatnunk a külvilágnak, hogy együtt ünnepel az, aki összetartozik… 1848 üzenete, hogy hűek maradtunk értékeinkhez” – mondta Szeneczey Balázs, Budapest főpolgármester-helyettese.

A megemlékezés a ROLE zenekar előadását követően koszorúzással, valamint a szózat és a székely himnusz eléneklésével ért véget.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS