Nőtt a sztrájkoló pedagógusok száma, kitartanak a tiltakozók

Nőtt a sztrájkoló pedagógusok száma, kitartanak a tiltakozók

„Sztrájkvakáció” a közoktatásban. Hétfőn sok tanintézménybe csak a tiltakozó személyzet ment be

Fotó: Sándor Csilla

Több megyéből is arról számoltak be a Székelyhonnak a tanügyi szakszervezet képviselői, hogy hétfőre a korábbinál is nagyobbra nőtt az általános sztrájk támogatottsága, még reggel is csatlakoztak a tiltakozáshoz pedagógusok. Úgy érzik, a tanügyi alkalmazottak eltökéltek, és kitartanak a munkabeszüntetéssel járó tiltakozás mellett akkor is, ha az még napokig elhúzódik.

Széchely István

2023. május 22., 21:122023. május 22., 21:12

Hétfőn még a korábban vártnál is nagyobb részvételi aránnyal kezdődött el az általános sztrájk a közoktatási rendszerben,

több megyében is 80 százalék fölé nőtt a munkakonfliktusban részt vevő tanügyi alkalmazottak aránya.

Akadtak olyanok is, akik korábban nem kívántak csatlakozni a sztrájkhoz, ám hétfőre meggondolták magukat, és a sztrájklista aláírásával kezdték a napot.

Ennek az ellenkezőjére is volt azonban példa: az egyik iskola alkalmazottai kiléptek a sztrájkból. A Székelyhonnak nyilatkozó szakszervezeti képviselők közül többen is úgy tapasztalják, hogy a szülők együttéreznek a tiltakozókkal, ennek jeleként értelmezik azt is, hogy többségük nem küldte iskolába gyerekét hétfőn. Az érdekvédelmi tömörülés hétfői közleményében manipulációs kísérletekre hívta fel a figyelmet, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna ezzel kapcsolatosan.

Hétfőn kevés diákot vittek iskolába

Egészen biztos, hogy a sztrájkoló tanügyi alkalmazottak ki fognak tartani a tiltakozás mellett; hogy meddig, azt előre nem lehet látni, és ez attól is függ, hogy milyen nyomásgyakorlás éri majd őket

– mondta a munkabeszüntetés első napján Molnár Zoltán, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) Maros megyei elnöke. A szakszervezet hétfőn, kevéssel dél előtt kiadott egy közleményt, amelyben egyebek mellett szűkszavúan a közösségi médiában és más nyilvános felületeken megjelenő manipulációra és félretájékoztatásra hívja fel a figyelmet, anélkül, hogy részletezné azokat.

Más megyékben előfordultak megfélemlítések és nyomásgyakorlás, hogy hagyják abba a sztrájkot – mondta el kérdésünkre a szakszervezet képviselője, arra is kitérve, hogy

a nyomásgyakorlás egyes tanfelügyelőségek, illetve iskolaigazgatók részéről történt néhány megyében.

A sztrájkról elmondta, hogy munkahelyükön kezdték meg a tiltakozást a tanügyi alkalmazottak hétfőn reggel, többen, mint amennyi alkalmazottal korábban számoltak, ugyanis

csütörtök, péntek óta tovább nőtt a munkabeszüntetéshez csatlakozók száma.

„Sokan vannak olyanok is, akik nem szakszervezeti tagok, de ők is csatlakoztak” – fogalmazott, megjegyezve azonban azt is, hogy ennek ellenére vannak olyan tanintézmények, ahol nem sztrájkolnak. Maros megyében kevés diákot vittek iskolába szüleik hétfőn, de akit elvittek, azoknak a felügyeletét biztosították a tanintézetekben – tájékoztatott a szakszervezet képviselője.

Galéria

Fotó: Sándor Csilla

Feszült a hangulat

Feszült a hangulat a közoktatási rendszerben – nyilatkozta a Székelyhonnak Kocs Ilona, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége Hargita megyei, területi vezetője. Mint mondta,

vannak ugyan olyan szakszervezeti tagok a hozzá tartozó térségben, akik nem sztrájkolnak, viszont sok olyan oktatásban dolgozó is, akik nem voltak tagjai az érdekvédelmi tömörülésnek, de csatlakoztak a tiltakozáshoz, és a szakszervezetbe is beléptek, „mert aljasság, amit elkövetnek a tanüggyel”.

Most pontosan azt sem tudja, hány tagja van a térségben a tanügyi érdekvédelemnek, de az előzetes felméréskor a sztrájk támogatottsága 89,9 százalékos volt, ami azóta nőtt – közölte. A hozzá tartozó 72 oktatási egység mindegyikében sztrájk van.

Kocs Ilona ugyanakkor arról is tájékoztatott, hogy a szakszervezeti tervek szerint szerdától utcára vonulnak a sztrájkoló pedagógusok,

az elképzelés szerint 500 fős tiltakozásokat szerveznének a megyeszékhelyeken.

Ő még nem egyeztetett erről a helyi szakszervezeti felelősökkel, így még nem tudja, hogy Hargita megyében lesz-e ilyen tiltakozás, szerinte amúgy is a fővárosban van csak igazán értelme az utcai megmozdulásoknak. Úgy látja ő is, hogy

a tanügyi alkalmazottak kitartanak a sztrájk mellett, de azt is megjegyezte, hogy az ország más részein már nyomást gyakoroltak az iskolaigazgatókra a sztrájk beszüntetése céljából.

Néhol ez azt eredményezte, hogy az igazgató is belépett a szakszervezetbe.

Galéria

Fotó: Sándor Csilla

Sokan csatlakoztak, néhányan visszaléptek

Péntek délután nagyon sokan csatlakoztak még az általános sztrájkhoz, sok olyan, aki korábban még nem akart tiltakozni – számolt be tapasztalatairól Póra Fülöp, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége Hargita megyei, Csík térségi vezetője, így 72 százalékról 80 fölé nőtt a részvételi arány. Ugyanakkor azt is közölte, hogy

van egy tanintézmény, amelyben az alkalmazottak korábban támogatták a sztrájkot, ám hétfőre meggondolták magukat, és visszaléptek, illetve egy másik iskolából hétfőn arról érdeklődtek, hogy miként lehet visszalépni.

A folytatásról egyébként minden iskolában a frissen megalakult sztrájkbizottságok döntenek – közölte Póra Fülöp.

A szakszervezet és a kormány képviselői között lezajlott hétvégi tárgyalások után úgy látja, sok ígéretet nem kapott az érdekvédelem, illetve úgy véli, hogy

a sztrájk elhúzódását eredményezheti a küszöbön álló kormányváltás is.

Ha viszont veszélybe kerülnek a vizsgaidőpontok, az a szülők körében is a feszültségek növekedéséhez vezethet, noha az országos szülői szövetségek részéről is támogatást kaptak a tanügyi szakszervezetek a tiltakozást illetően – mondta.

korábban írtuk

Otthon maradt diákok, papírmunkázó tanárok
Otthon maradt diákok, papírmunkázó tanárok

Hogyan zajlott az általános sztrájk első napja az iskolákban? Erről érdeklődtünk iskolaigazgatóknál, akik intézményvezetőként nem sztrájkolhatnak.

Napi három, esetleg négy órát töltenek munkahelyükön

Kovászna megyében minden oktatási egységben általános sztrájk zajlik hétfő reggeltől – tudtuk meg Nagy Gábortól. A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége Kovászna megyei elnöke elmondta, hogy

több olyan iskola is volt, ahová egyetlen diák sem érkezett hétfőn.

Mindössze egy napköziről tud, ahová 11 gyereket bevittek a szüleik, rájuk a nem sztrájkoló alkalmazottak vigyáztak – ilyen alkalmazottak egyébként Nagy Gábor szerint csak a napközikben vannak.

A tanügyi alkalmazottak viszont bementek, hiszen a tiltakozás a tanintézményekben zajlik, ám sokak számára kérdés volt, hogy meddig kell ott maradniuk.

Idézet
Mivel egy tanári katedra óraszáma heti 18 óra, ennyit maradunk a munkahelyen, azaz napi 3, esetleg 4 órát”

– közölte az érdekvédelmi tömörülés képviselője.

Nagy Gábor is arról számolt be, hogy péntek óta nőtt a sztrájkhoz csatlakozók száma, csak abban az iskolában, amelyben ő tanít, 19-en írták alá a listát hétfő reggel. Így ott csak az igazgató nem sztrájkol, aki egyébként a tisztségéből adódóan nem is teheti ezt meg. Tud ő is arról, hogy az ország más részei érte nyomásgyakorlás a sztrájkolókat a tanfelügyelőség és egyes igazgatók részéről, de – mint mondta – Kovászna megyében nem történt ilyen.

Galéria

Fotó: Sándor Csilla

„Minden iskola azt csinál, amit tud, és amit akar”

A szülők nem mindenhol kaptak megfelelő tájékoztatást arról, hogy a tiltakozás miként befolyásolja a megszokott iskolai tevékenységeket.

Idézet
Ma (hétfőn, szerk. megj.) a hatodikos fiamnak a magyar- és a romántanárnő tartott órát 10 és 12 óra között. A 25 diákból 18-an voltak jelen. Állítólag a romántanárnő mindennap megtartja, a magyartanárnő nem biztos. A tizedikes fiamnak viszont nem kellett bemennie. Vagyis bolondulás van, minden iskola azt csinál, amit tud, és amit akar”

– fogalmazott a Székelyhonnak egy Maros megyei többgyerekes szülő a hétfői napról.

Amint arról korábban már írtunk, a tanfelügyelőségek azt kérték az iskolaigazgatóktól, hogy folyamatosan kommunikáljanak a szülőkkel a sztrájk idején is.

Ha egy szülőnek valamilyen panasza van, azzal nem a tanfelügyelőséghez, hanem az adott iskolához kell fordulnia, hiszen érdemben ott tudják kezelni a gondokat

– közölte megkeresésünkre hétfőn Hargita megye főtanfelügyelője, Demeter Levente.

Kérdésünkre azt is elmondta, a tanfelügyelőség nem kapott szülői panaszokat, és nem is tud ilyenekről, hiszen a tanintézményeknek csak azokról a panaszokról kell tájékoztatniuk a tanfelügyelőséget, amelyeket nem tudnak önállóan megoldani, vagy amelyek meghaladják a hatáskörüket. A sztrájkkal kapcsolatban azt is elmondta, hogy

a tanintézmények nem tilthatják meg, hogy a szülők bevigyék a gyerekeiket, és ilyen esetben a helyzetet valamilyen módon meg kell oldaniuk.

Azonban úgy véli, jó, ha az iskolák kommunikálnak a szülőkkel, utóbbiak pedig tájékozódnak arról, hogy az adott iskolában a jelenlegi sztrájkhelyzetben van-e kapacitás a gyerekfelügyeletre.

Nem „szociális segélyt”, tisztességes béreket szeretnének

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége, a Spiru Haret Szakszervezet, valamint az Alma Mater Szakszervezeti Szövetség hétfő délelőtti közös közleménye szerint

a tiltakozás „több mint 200 ezer oktatási dolgozó sztrájkja, akiknek elegük van abból, hogy a kormány semmibe veszi őket”.

Ebben azt is közlik, hogy az általuk képviselt alkalmazottak nevében vasárnap elutasították a kormány „úgynevezett ajánlatát”, és kijelentik: nem szociális segélyt, hanem tisztességes béreket szeretnének. Továbbá, felhívják a figyelmet arra, hogy nem egyik napról a másikra döntöttek a sztrájk megszervezéséről, és hogy nem vesznek részt politikai játszmákban.

A tanügyi alkalmazottakat egységre buzdítják, a diákoknak és szülőknek pedig köszönik a türelmet és a támogatást.

A romániai közoktatási rendszerben legutóbb 18 éve, 2005-ben volt legutóbb kiterjedt általános sztrájk, akkor három hétig tartott a munkakonfliktus. Volt ugyan három évvel később, 2008-ban is egy kisebb általános sztrájk, ám annak a támogatottsága nem haladta meg az ötven százalékot, és csak a tanintézmények egy részében tartották meg.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 25., csütörtök

A látványos körtánc mellett a hagyományos faluképet is bemutatták a salamonosok

Amikor 2004-ben először szervezte meg a Salamon Ernő Gimnázium a hagyományőrző napját még nem túl sokan, de a 2024-es kiadáson 514-ből 505 diák és a tanáraik is népviseletben érkeztek ez alkalomból az iskolába. A körtáncot az eső ellenére is eljárták.

A látványos körtánc mellett a hagyományos faluképet is bemutatták a salamonosok
2024. április 25., csütörtök

Összeállt a teljes lista, ők lehetnek az RMDSZ önkormányzati képviselői Csíkszeredában

Kiegészítette a csíkszeredai Városi Küldöttek Tanácsa (VKT) az RMDSZ-es önkormányzati képviselő-jelöltjeinek a listáját az előírások szerint 13 személyről 24 személyre. A bővítésről csütörtök délután döntöttek.

Összeállt a teljes lista, ők lehetnek az RMDSZ önkormányzati képviselői Csíkszeredában
2024. április 25., csütörtök

Visszakerülhetnek Gyergyószentmiklós kezelésébe a gyilkostói területei

A gyergyószentmiklósi képviselő-testület új határozata egy eljárás kezdetét jelentheti, amelynek eredményeként érvényét veszti az a koncessziós szerződés, ami alapján a Monturist Kft. adminisztrálja a város területeit a Gyilkos-tó közelében.

Visszakerülhetnek Gyergyószentmiklós kezelésébe a gyilkostói területei
2024. április 25., csütörtök

Radioaktív sugárzástól tart a polgármesterjelölt

Szőts Emil, az EMSZ polgármesterjelöltje arról érdeklődött a kézdivásárhelyi tanácsülésen, hogy „veszélyezteti-e a lakosságot radioaktív sugárzás”, többek között a „repülőgépes permetezést” is felhozva. A polgárvédelmi vezető konkrét adatokkal nyugtatott.

Radioaktív sugárzástól tart a polgármesterjelölt
2024. április 25., csütörtök

Beindult az ANAF: már most több száz millióval túlteljesítve az eredeti adóbeszedési terv

Az idei első negyedévben 97,1 milliárd lejes bevétele volt az országos adóhatóságnak (ANAF), 14,1 milliárd lejjel több, mint 2023 első három hónapjában – közölte csütörtökön a pénzügyminiszter.

Beindult az ANAF: már most több száz millióval túlteljesítve az eredeti adóbeszedési terv
2024. április 25., csütörtök

Balkáni hangulatot teremtettek a marosvásárhelyi román tanácsosok

Igazi kampány- vagy inkább balkáni hangulat alakult ki csütörtökön a marosvásárhelyi képviselő-testület ülésén, ahol a román ajkú képviselők egymást sértegetve próbálták bizonygatni, hogy ők a városért dolgoznak. A vita tárgya: költségvetés-kiigazítás.

Balkáni hangulatot teremtettek a marosvásárhelyi román tanácsosok
2024. április 25., csütörtök

Harmadszor is függetlenként a „sok mindenben különböző” Gyergyószárhegyen

Beiktatta a jelöltéghez szükséges iratcsomóját Danguly Ervin, aki harmadszor is függetlenként pályázza meg Gyergyószárhegy polgármesteri tisztségét.

Harmadszor is függetlenként a „sok mindenben különböző” Gyergyószárhegyen
2024. április 25., csütörtök

Busz és személyautó ütközött Marosvásárhelyen

Autóbusz és személygépkocsi ütközött össze Marosvásárhelyen, egy személy a roncsok közé szorult.

Busz és személyautó ütközött Marosvásárhelyen
2024. április 25., csütörtök

Az ország legjobbjai mérik össze tudásukat a protestáns felekezetű diákoknak szóló vallásolimpián

A Marosvásárhelyi Református Kollégium ad otthont a napokban zajló protestáns felekezetek országos tantárgyversenyének, amelyen 137 diák vesz részt. Hunyad megye kivételével minden erdélyi megye képviselteti magát a rangos eseményen.

Az ország legjobbjai mérik össze tudásukat a protestáns felekezetű diákoknak szóló vallásolimpián
2024. április 25., csütörtök

Több pénz kell a kézilabdacsapatnak, kevesebb jut a zöldövezetek rendezésére és a rendezvényekre

Összesen egymillió lejt csoportosított át a székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő-testület csütörtöki ülésén a Városi Sportklub kézilabdacsapatának, hogy indulhasson a Bölények Ligájában. A döntésnek ára van, hiszen így kevesebb pénz jut máshová.

Több pénz kell a kézilabdacsapatnak, kevesebb jut a zöldövezetek rendezésére és a rendezvényekre
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!