Nőtt a sztrájkoló pedagógusok száma, kitartanak a tiltakozók

Nőtt a sztrájkoló pedagógusok száma, kitartanak a tiltakozók

„Sztrájkvakáció” a közoktatásban. Hétfőn sok tanintézménybe csak a tiltakozó személyzet ment be

Fotó: Sándor Csilla

Több megyéből is arról számoltak be a Székelyhonnak a tanügyi szakszervezet képviselői, hogy hétfőre a korábbinál is nagyobbra nőtt az általános sztrájk támogatottsága, még reggel is csatlakoztak a tiltakozáshoz pedagógusok. Úgy érzik, a tanügyi alkalmazottak eltökéltek, és kitartanak a munkabeszüntetéssel járó tiltakozás mellett akkor is, ha az még napokig elhúzódik.

Széchely István

2023. május 22., 21:122023. május 22., 21:12

Hétfőn még a korábban vártnál is nagyobb részvételi aránnyal kezdődött el az általános sztrájk a közoktatási rendszerben,

több megyében is 80 százalék fölé nőtt a munkakonfliktusban részt vevő tanügyi alkalmazottak aránya.

Akadtak olyanok is, akik korábban nem kívántak csatlakozni a sztrájkhoz, ám hétfőre meggondolták magukat, és a sztrájklista aláírásával kezdték a napot.

Ennek az ellenkezőjére is volt azonban példa: az egyik iskola alkalmazottai kiléptek a sztrájkból. A Székelyhonnak nyilatkozó szakszervezeti képviselők közül többen is úgy tapasztalják, hogy a szülők együttéreznek a tiltakozókkal, ennek jeleként értelmezik azt is, hogy többségük nem küldte iskolába gyerekét hétfőn. Az érdekvédelmi tömörülés hétfői közleményében manipulációs kísérletekre hívta fel a figyelmet, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna ezzel kapcsolatosan.

Hétfőn kevés diákot vittek iskolába

Egészen biztos, hogy a sztrájkoló tanügyi alkalmazottak ki fognak tartani a tiltakozás mellett; hogy meddig, azt előre nem lehet látni, és ez attól is függ, hogy milyen nyomásgyakorlás éri majd őket

– mondta a munkabeszüntetés első napján Molnár Zoltán, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) Maros megyei elnöke. A szakszervezet hétfőn, kevéssel dél előtt kiadott egy közleményt, amelyben egyebek mellett szűkszavúan a közösségi médiában és más nyilvános felületeken megjelenő manipulációra és félretájékoztatásra hívja fel a figyelmet, anélkül, hogy részletezné azokat.

Más megyékben előfordultak megfélemlítések és nyomásgyakorlás, hogy hagyják abba a sztrájkot – mondta el kérdésünkre a szakszervezet képviselője, arra is kitérve, hogy

a nyomásgyakorlás egyes tanfelügyelőségek, illetve iskolaigazgatók részéről történt néhány megyében.

A sztrájkról elmondta, hogy munkahelyükön kezdték meg a tiltakozást a tanügyi alkalmazottak hétfőn reggel, többen, mint amennyi alkalmazottal korábban számoltak, ugyanis

csütörtök, péntek óta tovább nőtt a munkabeszüntetéshez csatlakozók száma.

„Sokan vannak olyanok is, akik nem szakszervezeti tagok, de ők is csatlakoztak” – fogalmazott, megjegyezve azonban azt is, hogy ennek ellenére vannak olyan tanintézmények, ahol nem sztrájkolnak. Maros megyében kevés diákot vittek iskolába szüleik hétfőn, de akit elvittek, azoknak a felügyeletét biztosították a tanintézetekben – tájékoztatott a szakszervezet képviselője.

Galéria

Fotó: Sándor Csilla

Feszült a hangulat

Feszült a hangulat a közoktatási rendszerben – nyilatkozta a Székelyhonnak Kocs Ilona, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége Hargita megyei, területi vezetője. Mint mondta,

vannak ugyan olyan szakszervezeti tagok a hozzá tartozó térségben, akik nem sztrájkolnak, viszont sok olyan oktatásban dolgozó is, akik nem voltak tagjai az érdekvédelmi tömörülésnek, de csatlakoztak a tiltakozáshoz, és a szakszervezetbe is beléptek, „mert aljasság, amit elkövetnek a tanüggyel”.

Most pontosan azt sem tudja, hány tagja van a térségben a tanügyi érdekvédelemnek, de az előzetes felméréskor a sztrájk támogatottsága 89,9 százalékos volt, ami azóta nőtt – közölte. A hozzá tartozó 72 oktatási egység mindegyikében sztrájk van.

Kocs Ilona ugyanakkor arról is tájékoztatott, hogy a szakszervezeti tervek szerint szerdától utcára vonulnak a sztrájkoló pedagógusok,

az elképzelés szerint 500 fős tiltakozásokat szerveznének a megyeszékhelyeken.

Ő még nem egyeztetett erről a helyi szakszervezeti felelősökkel, így még nem tudja, hogy Hargita megyében lesz-e ilyen tiltakozás, szerinte amúgy is a fővárosban van csak igazán értelme az utcai megmozdulásoknak. Úgy látja ő is, hogy

a tanügyi alkalmazottak kitartanak a sztrájk mellett, de azt is megjegyezte, hogy az ország más részein már nyomást gyakoroltak az iskolaigazgatókra a sztrájk beszüntetése céljából.

Néhol ez azt eredményezte, hogy az igazgató is belépett a szakszervezetbe.

Galéria

Fotó: Sándor Csilla

Sokan csatlakoztak, néhányan visszaléptek

Péntek délután nagyon sokan csatlakoztak még az általános sztrájkhoz, sok olyan, aki korábban még nem akart tiltakozni – számolt be tapasztalatairól Póra Fülöp, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége Hargita megyei, Csík térségi vezetője, így 72 százalékról 80 fölé nőtt a részvételi arány. Ugyanakkor azt is közölte, hogy

van egy tanintézmény, amelyben az alkalmazottak korábban támogatták a sztrájkot, ám hétfőre meggondolták magukat, és visszaléptek, illetve egy másik iskolából hétfőn arról érdeklődtek, hogy miként lehet visszalépni.

A folytatásról egyébként minden iskolában a frissen megalakult sztrájkbizottságok döntenek – közölte Póra Fülöp.

A szakszervezet és a kormány képviselői között lezajlott hétvégi tárgyalások után úgy látja, sok ígéretet nem kapott az érdekvédelem, illetve úgy véli, hogy

a sztrájk elhúzódását eredményezheti a küszöbön álló kormányváltás is.

Ha viszont veszélybe kerülnek a vizsgaidőpontok, az a szülők körében is a feszültségek növekedéséhez vezethet, noha az országos szülői szövetségek részéről is támogatást kaptak a tanügyi szakszervezetek a tiltakozást illetően – mondta.

korábban írtuk

Otthon maradt diákok, papírmunkázó tanárok
Otthon maradt diákok, papírmunkázó tanárok

Hogyan zajlott az általános sztrájk első napja az iskolákban? Erről érdeklődtünk iskolaigazgatóknál, akik intézményvezetőként nem sztrájkolhatnak.

Napi három, esetleg négy órát töltenek munkahelyükön

Kovászna megyében minden oktatási egységben általános sztrájk zajlik hétfő reggeltől – tudtuk meg Nagy Gábortól. A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége Kovászna megyei elnöke elmondta, hogy

több olyan iskola is volt, ahová egyetlen diák sem érkezett hétfőn.

Mindössze egy napköziről tud, ahová 11 gyereket bevittek a szüleik, rájuk a nem sztrájkoló alkalmazottak vigyáztak – ilyen alkalmazottak egyébként Nagy Gábor szerint csak a napközikben vannak.

A tanügyi alkalmazottak viszont bementek, hiszen a tiltakozás a tanintézményekben zajlik, ám sokak számára kérdés volt, hogy meddig kell ott maradniuk.

Idézet
Mivel egy tanári katedra óraszáma heti 18 óra, ennyit maradunk a munkahelyen, azaz napi 3, esetleg 4 órát”

– közölte az érdekvédelmi tömörülés képviselője.

Nagy Gábor is arról számolt be, hogy péntek óta nőtt a sztrájkhoz csatlakozók száma, csak abban az iskolában, amelyben ő tanít, 19-en írták alá a listát hétfő reggel. Így ott csak az igazgató nem sztrájkol, aki egyébként a tisztségéből adódóan nem is teheti ezt meg. Tud ő is arról, hogy az ország más részei érte nyomásgyakorlás a sztrájkolókat a tanfelügyelőség és egyes igazgatók részéről, de – mint mondta – Kovászna megyében nem történt ilyen.

Galéria

Fotó: Sándor Csilla

„Minden iskola azt csinál, amit tud, és amit akar”

A szülők nem mindenhol kaptak megfelelő tájékoztatást arról, hogy a tiltakozás miként befolyásolja a megszokott iskolai tevékenységeket.

Idézet
Ma (hétfőn, szerk. megj.) a hatodikos fiamnak a magyar- és a romántanárnő tartott órát 10 és 12 óra között. A 25 diákból 18-an voltak jelen. Állítólag a romántanárnő mindennap megtartja, a magyartanárnő nem biztos. A tizedikes fiamnak viszont nem kellett bemennie. Vagyis bolondulás van, minden iskola azt csinál, amit tud, és amit akar”

– fogalmazott a Székelyhonnak egy Maros megyei többgyerekes szülő a hétfői napról.

Amint arról korábban már írtunk, a tanfelügyelőségek azt kérték az iskolaigazgatóktól, hogy folyamatosan kommunikáljanak a szülőkkel a sztrájk idején is.

Ha egy szülőnek valamilyen panasza van, azzal nem a tanfelügyelőséghez, hanem az adott iskolához kell fordulnia, hiszen érdemben ott tudják kezelni a gondokat

– közölte megkeresésünkre hétfőn Hargita megye főtanfelügyelője, Demeter Levente.

Kérdésünkre azt is elmondta, a tanfelügyelőség nem kapott szülői panaszokat, és nem is tud ilyenekről, hiszen a tanintézményeknek csak azokról a panaszokról kell tájékoztatniuk a tanfelügyelőséget, amelyeket nem tudnak önállóan megoldani, vagy amelyek meghaladják a hatáskörüket. A sztrájkkal kapcsolatban azt is elmondta, hogy

a tanintézmények nem tilthatják meg, hogy a szülők bevigyék a gyerekeiket, és ilyen esetben a helyzetet valamilyen módon meg kell oldaniuk.

Azonban úgy véli, jó, ha az iskolák kommunikálnak a szülőkkel, utóbbiak pedig tájékozódnak arról, hogy az adott iskolában a jelenlegi sztrájkhelyzetben van-e kapacitás a gyerekfelügyeletre.

Nem „szociális segélyt”, tisztességes béreket szeretnének

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége, a Spiru Haret Szakszervezet, valamint az Alma Mater Szakszervezeti Szövetség hétfő délelőtti közös közleménye szerint

a tiltakozás „több mint 200 ezer oktatási dolgozó sztrájkja, akiknek elegük van abból, hogy a kormány semmibe veszi őket”.

Ebben azt is közlik, hogy az általuk képviselt alkalmazottak nevében vasárnap elutasították a kormány „úgynevezett ajánlatát”, és kijelentik: nem szociális segélyt, hanem tisztességes béreket szeretnének. Továbbá, felhívják a figyelmet arra, hogy nem egyik napról a másikra döntöttek a sztrájk megszervezéséről, és hogy nem vesznek részt politikai játszmákban.

A tanügyi alkalmazottakat egységre buzdítják, a diákoknak és szülőknek pedig köszönik a türelmet és a támogatást.

A romániai közoktatási rendszerben legutóbb 18 éve, 2005-ben volt legutóbb kiterjedt általános sztrájk, akkor három hétig tartott a munkakonfliktus. Volt ugyan három évvel később, 2008-ban is egy kisebb általános sztrájk, ám annak a támogatottsága nem haladta meg az ötven százalékot, és csak a tanintézmények egy részében tartották meg.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. május 22., hétfő

Átfogó gyakorlatra készül a tűzoltóság kedden Székelyudvarhelyen

Kétszer is megszólalnak a riasztójelzések kedden Székelyudvarhelyen, ahol átfogó gyakorlatra készülnek a helyi hivatásos tűzoltók. A felkészítő művelet során iskolákat ürítenek ki, ugyanakkor tűzoltást is imitálnak.

Átfogó gyakorlatra készül a tűzoltóság kedden Székelyudvarhelyen
2023. május 22., hétfő

VIBE: ki léphet színpadra a nagyágyúk előtt?

Több mint százan jelentkeztek a VIBE Fesztivál Epic Music Battle néven futó tehetségkutató programjának felhívására, és kiderült, kik azok, akik a nemzetközi és magyarországi együttesek előtt színpadra léphetnek júliusban Marosvásárhelyen.

VIBE: ki léphet színpadra a nagyágyúk előtt?
2023. május 22., hétfő

Felsrófolták az évek a beruházások árait

Egy csokorra való ármódosítást hagytak jóvá a hétfői rendkívüli sepsiszentgyörgyi tanácsülésen, ami nem meglepő, tekintve a honi bürokrácia lassan forgó fogaskerekeit és – vele ellentétben – az infláció pörgését.

Felsrófolták az évek a beruházások árait
2023. május 22., hétfő

A balesetet követően kiderült még pár, el nem hanyagolható részlet

Egy személygépkocsi és egy quad ütközött vasárnap délután a 13A jelzésű országút Korond és Parajd között szakaszán. Az egyik sofőrről kiderült, nincs jogosítványa, a másiknál lőfegyvert és töltényeket találtak, amelyeket le is foglaltak.

A balesetet követően kiderült még pár, el nem hanyagolható részlet
2023. május 22., hétfő

Végre jön az idő, amire vártunk

Meleg időben lesz részünk a következő hetekben, de csapadékra is számítani lehet május utolsó és június első napjaiban.

Végre jön az idő, amire vártunk
Végre jön az idő, amire vártunk
2023. május 22., hétfő

Végre jön az idő, amire vártunk

2023. május 22., hétfő

Otthon maradt diákok, papírmunkázó tanárok

Hogyan zajlott az általános sztrájk első napja az iskolákban? Erről érdeklődtünk iskolaigazgatóknál, akik intézményvezetőként nem sztrájkolhatnak.

Otthon maradt diákok, papírmunkázó tanárok
2023. május 22., hétfő

Adomány a kézdivásárhelyi kórháznak

Hétfőn a kézdivásárhelyi municípiumi kórház szülészet-nőgyógyászati osztálya részére 10 ezer lej értékben adományozott kellékeket és felszereléseket a helyi Rotary Klub. A jótékonykodás a másfél éve tartó felújítási programba illeszkedik.

Adomány a kézdivásárhelyi kórháznak
Adomány a kézdivásárhelyi kórháznak
2023. május 22., hétfő

Adomány a kézdivásárhelyi kórháznak

2023. május 22., hétfő

Feltankolni türelemmel: aszfaltozás kezdődik Székelyudvarhely városvégi útszakaszán

Aszfaltozás kezdődik hétfőn Székelyudvarhely Felsőboldogfalva felöli kijáratánál a II. Rákóczi Ferenc utcában – a csütörtökig tartó munkálatok délután négy és este tíz óra között zajlanak. Autóval érdemes Farcád irányába kerülni.

Feltankolni türelemmel: aszfaltozás kezdődik Székelyudvarhely városvégi útszakaszán
2023. május 22., hétfő

Marosba zuhant férfit keresnek

Búvárok keresnek egy hétfő délelőtt a Marosba zuhant férfit a folyó marosvásárhelyi szakaszán.

Marosba zuhant férfit keresnek
Marosba zuhant férfit keresnek
2023. május 22., hétfő

Marosba zuhant férfit keresnek

2023. május 22., hétfő

Az eMAG-kliensek véleménye szerint az oktatás a legfontosabb tényező az ország fejlődésének folyamatában

A gyerekek nevelésében a szülőknek és a tanároknak központi szerepe van. Az ország több mint 90 after school központjában 4300 diák alkotja azt a közösséget, amelyet a „Fundația Nouă ne pasă” Alapítvány hozott létre és amelyet az eMAG-kliensek támogatnak.

Az eMAG-kliensek véleménye szerint az oktatás a legfontosabb tényező az ország fejlődésének folyamatában
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM