Nőtt a sztrájkoló pedagógusok száma, kitartanak a tiltakozók

Nőtt a sztrájkoló pedagógusok száma, kitartanak a tiltakozók

„Sztrájkvakáció” a közoktatásban. Hétfőn sok tanintézménybe csak a tiltakozó személyzet ment be

Fotó: Sándor Csilla

Több megyéből is arról számoltak be a Székelyhonnak a tanügyi szakszervezet képviselői, hogy hétfőre a korábbinál is nagyobbra nőtt az általános sztrájk támogatottsága, még reggel is csatlakoztak a tiltakozáshoz pedagógusok. Úgy érzik, a tanügyi alkalmazottak eltökéltek, és kitartanak a munkabeszüntetéssel járó tiltakozás mellett akkor is, ha az még napokig elhúzódik.

Széchely István

2023. május 22., 21:122023. május 22., 21:12

Hétfőn még a korábban vártnál is nagyobb részvételi aránnyal kezdődött el az általános sztrájk a közoktatási rendszerben,

több megyében is 80 százalék fölé nőtt a munkakonfliktusban részt vevő tanügyi alkalmazottak aránya.

Akadtak olyanok is, akik korábban nem kívántak csatlakozni a sztrájkhoz, ám hétfőre meggondolták magukat, és a sztrájklista aláírásával kezdték a napot.

Ennek az ellenkezőjére is volt azonban példa: az egyik iskola alkalmazottai kiléptek a sztrájkból. A Székelyhonnak nyilatkozó szakszervezeti képviselők közül többen is úgy tapasztalják, hogy a szülők együttéreznek a tiltakozókkal, ennek jeleként értelmezik azt is, hogy többségük nem küldte iskolába gyerekét hétfőn. Az érdekvédelmi tömörülés hétfői közleményében manipulációs kísérletekre hívta fel a figyelmet, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna ezzel kapcsolatosan.

Hétfőn kevés diákot vittek iskolába

Egészen biztos, hogy a sztrájkoló tanügyi alkalmazottak ki fognak tartani a tiltakozás mellett; hogy meddig, azt előre nem lehet látni, és ez attól is függ, hogy milyen nyomásgyakorlás éri majd őket

– mondta a munkabeszüntetés első napján Molnár Zoltán, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) Maros megyei elnöke. A szakszervezet hétfőn, kevéssel dél előtt kiadott egy közleményt, amelyben egyebek mellett szűkszavúan a közösségi médiában és más nyilvános felületeken megjelenő manipulációra és félretájékoztatásra hívja fel a figyelmet, anélkül, hogy részletezné azokat.

Más megyékben előfordultak megfélemlítések és nyomásgyakorlás, hogy hagyják abba a sztrájkot – mondta el kérdésünkre a szakszervezet képviselője, arra is kitérve, hogy

a nyomásgyakorlás egyes tanfelügyelőségek, illetve iskolaigazgatók részéről történt néhány megyében.

A sztrájkról elmondta, hogy munkahelyükön kezdték meg a tiltakozást a tanügyi alkalmazottak hétfőn reggel, többen, mint amennyi alkalmazottal korábban számoltak, ugyanis

csütörtök, péntek óta tovább nőtt a munkabeszüntetéshez csatlakozók száma.

„Sokan vannak olyanok is, akik nem szakszervezeti tagok, de ők is csatlakoztak” – fogalmazott, megjegyezve azonban azt is, hogy ennek ellenére vannak olyan tanintézmények, ahol nem sztrájkolnak. Maros megyében kevés diákot vittek iskolába szüleik hétfőn, de akit elvittek, azoknak a felügyeletét biztosították a tanintézetekben – tájékoztatott a szakszervezet képviselője.

Galéria

Fotó: Sándor Csilla

Feszült a hangulat

Feszült a hangulat a közoktatási rendszerben – nyilatkozta a Székelyhonnak Kocs Ilona, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége Hargita megyei, területi vezetője. Mint mondta,

vannak ugyan olyan szakszervezeti tagok a hozzá tartozó térségben, akik nem sztrájkolnak, viszont sok olyan oktatásban dolgozó is, akik nem voltak tagjai az érdekvédelmi tömörülésnek, de csatlakoztak a tiltakozáshoz, és a szakszervezetbe is beléptek, „mert aljasság, amit elkövetnek a tanüggyel”.

Most pontosan azt sem tudja, hány tagja van a térségben a tanügyi érdekvédelemnek, de az előzetes felméréskor a sztrájk támogatottsága 89,9 százalékos volt, ami azóta nőtt – közölte. A hozzá tartozó 72 oktatási egység mindegyikében sztrájk van.

Kocs Ilona ugyanakkor arról is tájékoztatott, hogy a szakszervezeti tervek szerint szerdától utcára vonulnak a sztrájkoló pedagógusok,

az elképzelés szerint 500 fős tiltakozásokat szerveznének a megyeszékhelyeken.

Ő még nem egyeztetett erről a helyi szakszervezeti felelősökkel, így még nem tudja, hogy Hargita megyében lesz-e ilyen tiltakozás, szerinte amúgy is a fővárosban van csak igazán értelme az utcai megmozdulásoknak. Úgy látja ő is, hogy

a tanügyi alkalmazottak kitartanak a sztrájk mellett, de azt is megjegyezte, hogy az ország más részein már nyomást gyakoroltak az iskolaigazgatókra a sztrájk beszüntetése céljából.

Néhol ez azt eredményezte, hogy az igazgató is belépett a szakszervezetbe.

Galéria

Fotó: Sándor Csilla

Sokan csatlakoztak, néhányan visszaléptek

Péntek délután nagyon sokan csatlakoztak még az általános sztrájkhoz, sok olyan, aki korábban még nem akart tiltakozni – számolt be tapasztalatairól Póra Fülöp, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége Hargita megyei, Csík térségi vezetője, így 72 százalékról 80 fölé nőtt a részvételi arány. Ugyanakkor azt is közölte, hogy

van egy tanintézmény, amelyben az alkalmazottak korábban támogatták a sztrájkot, ám hétfőre meggondolták magukat, és visszaléptek, illetve egy másik iskolából hétfőn arról érdeklődtek, hogy miként lehet visszalépni.

A folytatásról egyébként minden iskolában a frissen megalakult sztrájkbizottságok döntenek – közölte Póra Fülöp.

A szakszervezet és a kormány képviselői között lezajlott hétvégi tárgyalások után úgy látja, sok ígéretet nem kapott az érdekvédelem, illetve úgy véli, hogy

a sztrájk elhúzódását eredményezheti a küszöbön álló kormányváltás is.

Ha viszont veszélybe kerülnek a vizsgaidőpontok, az a szülők körében is a feszültségek növekedéséhez vezethet, noha az országos szülői szövetségek részéről is támogatást kaptak a tanügyi szakszervezetek a tiltakozást illetően – mondta.

korábban írtuk

Otthon maradt diákok, papírmunkázó tanárok
Otthon maradt diákok, papírmunkázó tanárok

Hogyan zajlott az általános sztrájk első napja az iskolákban? Erről érdeklődtünk iskolaigazgatóknál, akik intézményvezetőként nem sztrájkolhatnak.

Napi három, esetleg négy órát töltenek munkahelyükön

Kovászna megyében minden oktatási egységben általános sztrájk zajlik hétfő reggeltől – tudtuk meg Nagy Gábortól. A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége Kovászna megyei elnöke elmondta, hogy

több olyan iskola is volt, ahová egyetlen diák sem érkezett hétfőn.

Mindössze egy napköziről tud, ahová 11 gyereket bevittek a szüleik, rájuk a nem sztrájkoló alkalmazottak vigyáztak – ilyen alkalmazottak egyébként Nagy Gábor szerint csak a napközikben vannak.

A tanügyi alkalmazottak viszont bementek, hiszen a tiltakozás a tanintézményekben zajlik, ám sokak számára kérdés volt, hogy meddig kell ott maradniuk.

Idézet
Mivel egy tanári katedra óraszáma heti 18 óra, ennyit maradunk a munkahelyen, azaz napi 3, esetleg 4 órát”

– közölte az érdekvédelmi tömörülés képviselője.

Nagy Gábor is arról számolt be, hogy péntek óta nőtt a sztrájkhoz csatlakozók száma, csak abban az iskolában, amelyben ő tanít, 19-en írták alá a listát hétfő reggel. Így ott csak az igazgató nem sztrájkol, aki egyébként a tisztségéből adódóan nem is teheti ezt meg. Tud ő is arról, hogy az ország más részei érte nyomásgyakorlás a sztrájkolókat a tanfelügyelőség és egyes igazgatók részéről, de – mint mondta – Kovászna megyében nem történt ilyen.

Galéria

Fotó: Sándor Csilla

„Minden iskola azt csinál, amit tud, és amit akar”

A szülők nem mindenhol kaptak megfelelő tájékoztatást arról, hogy a tiltakozás miként befolyásolja a megszokott iskolai tevékenységeket.

Idézet
Ma (hétfőn, szerk. megj.) a hatodikos fiamnak a magyar- és a romántanárnő tartott órát 10 és 12 óra között. A 25 diákból 18-an voltak jelen. Állítólag a romántanárnő mindennap megtartja, a magyartanárnő nem biztos. A tizedikes fiamnak viszont nem kellett bemennie. Vagyis bolondulás van, minden iskola azt csinál, amit tud, és amit akar”

– fogalmazott a Székelyhonnak egy Maros megyei többgyerekes szülő a hétfői napról.

Amint arról korábban már írtunk, a tanfelügyelőségek azt kérték az iskolaigazgatóktól, hogy folyamatosan kommunikáljanak a szülőkkel a sztrájk idején is.

Ha egy szülőnek valamilyen panasza van, azzal nem a tanfelügyelőséghez, hanem az adott iskolához kell fordulnia, hiszen érdemben ott tudják kezelni a gondokat

– közölte megkeresésünkre hétfőn Hargita megye főtanfelügyelője, Demeter Levente.

Kérdésünkre azt is elmondta, a tanfelügyelőség nem kapott szülői panaszokat, és nem is tud ilyenekről, hiszen a tanintézményeknek csak azokról a panaszokról kell tájékoztatniuk a tanfelügyelőséget, amelyeket nem tudnak önállóan megoldani, vagy amelyek meghaladják a hatáskörüket. A sztrájkkal kapcsolatban azt is elmondta, hogy

a tanintézmények nem tilthatják meg, hogy a szülők bevigyék a gyerekeiket, és ilyen esetben a helyzetet valamilyen módon meg kell oldaniuk.

Azonban úgy véli, jó, ha az iskolák kommunikálnak a szülőkkel, utóbbiak pedig tájékozódnak arról, hogy az adott iskolában a jelenlegi sztrájkhelyzetben van-e kapacitás a gyerekfelügyeletre.

Nem „szociális segélyt”, tisztességes béreket szeretnének

A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége, a Spiru Haret Szakszervezet, valamint az Alma Mater Szakszervezeti Szövetség hétfő délelőtti közös közleménye szerint

a tiltakozás „több mint 200 ezer oktatási dolgozó sztrájkja, akiknek elegük van abból, hogy a kormány semmibe veszi őket”.

Ebben azt is közlik, hogy az általuk képviselt alkalmazottak nevében vasárnap elutasították a kormány „úgynevezett ajánlatát”, és kijelentik: nem szociális segélyt, hanem tisztességes béreket szeretnének. Továbbá, felhívják a figyelmet arra, hogy nem egyik napról a másikra döntöttek a sztrájk megszervezéséről, és hogy nem vesznek részt politikai játszmákban.

A tanügyi alkalmazottakat egységre buzdítják, a diákoknak és szülőknek pedig köszönik a türelmet és a támogatást.

A romániai közoktatási rendszerben legutóbb 18 éve, 2005-ben volt legutóbb kiterjedt általános sztrájk, akkor három hétig tartott a munkakonfliktus. Volt ugyan három évvel később, 2008-ban is egy kisebb általános sztrájk, ám annak a támogatottsága nem haladta meg az ötven százalékot, és csak a tanintézmények egy részében tartották meg.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 29., szerda

Még le se ment a nap, de a medve már ott ólálkodik az egyik zsögödi benzinkútnál

Csíkszereda Csíkszentkirály felőli kijáratánál, a zsögödi OMV benzinkút közelében láttak medvét szerda délután. Erről Ro-Alert riasztásban figyelmeztették a csíkszeredaiakat.

Még le se ment a nap, de a medve már ott ólálkodik az egyik zsögödi benzinkútnál
2024. május 29., szerda

Mintegy ötven kilométer megyei út javítási munkálatai léptek a következő szakaszba

Közelebb került a befejezéshez a háromszéki utakat érintő két, nagy volumenű munkálat. A feljavítások következő fázisáról és a projektek kiigazított költségvetéséről szerdán döntött a Kovászna megyei önkormányzat.

Mintegy ötven kilométer megyei út javítási munkálatai léptek a következő szakaszba
2024. május 29., szerda

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
2024. május 29., szerda

Változást szeretne Udvarhely

Az udvarhelyi emberek változást akarnak – ezt a következtetést vonta le a székelyudvarhelyi RMDSZ, amely az elmúlt hetekben tucatnyi lakossági programismertetőt szervezett szerte a városban.

Változást szeretne Udvarhely
Változást szeretne Udvarhely
2024. május 29., szerda

Változást szeretne Udvarhely

2024. május 29., szerda

Latrok ideje Erdélyben – regény a szabadságharcról

Bemutatják Gál Vilmos Latrok ideje. Erdély 1848–1849 című kötetét május 30-án, csütörtökön 18 órától a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla-termében.

Latrok ideje Erdélyben – regény a szabadságharcról
2024. május 29., szerda

Soós Zoltán: az uniós pénzalapok nélkül sokkal nehezebb lenne

Marosvásárhelyre naponta hetvenezer ember jön be dolgozni, tanulni, jelentősen leterhelve a közúti forgalmat. Éppen ezért fontos az utak fejlesztése, a parkolóházak építése, de a tömegközlekedés korszerűsítése, kiterjesztése is.

Soós Zoltán: az uniós pénzalapok nélkül sokkal nehezebb lenne
2024. május 29., szerda

Elektronikai hulladékgyűjtést szerveznek Hargitafürdőn

Elromlott, nem használt háztartási elektromos gépeket, eszközöket lehet majd leadni Hargitafürdőn június 4-én, kedden. „A cél az, hogy ne az erdőben kössenek ki ezek a hulladékok” – fogalmazott Tófalvi Éva helyi kezdeményező.

Elektronikai hulladékgyűjtést szerveznek Hargitafürdőn
2024. május 29., szerda

Óvodások ragyogtatták fel Benedek Elektől örökölt mesekincsünket

A sepsiszentgyörgyi Benedek Elek Napköziotthon és az Elek apó cimborái egyesület meghívására mesemondó találkozóra gyűltek össze szerdán egész Háromszékről az óvodások.

Óvodások ragyogtatták fel Benedek Elektől örökölt mesekincsünket
2024. május 29., szerda

Szerencsétlen szerda délután: felborult egy autó, benne hat emberrel, egy másik kocsi pedig kiégett

Baleset miatt teljes útlezárást eszközöltek a 11-es jelzésű országúton szerdán délután Brassó és Kézdivásárhely között. A helyszínre mentőhelikoptert is kiküldtek. A Kovásznát érintő kerülőút sem járható, ugyanis Cófalvánál kigyulladt egy gépjármű.

Szerencsétlen szerda délután: felborult egy autó, benne hat emberrel, egy másik kocsi pedig kiégett
2024. május 29., szerda

Székelyföld turizmusáról egyeztetnek Marosvásárhelyen

Székelyföld turizmusának a fejlődése jövőnk egyik záloga – ez a jelszava annak a turisztikai konferenciának, amelyet június 7-én, pénteken szerveznek meg, immár második alkalommal Marosvásárhelyen.

Székelyföld turizmusáról egyeztetnek Marosvásárhelyen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!