Mi is az a megosztáson alapuló gazdaság?

Mi is az a megosztáson alapuló gazdaság?

Nagy Anita szerint a megosztáson alapuló gazdaság teret nyer a jövőben

Fotó: Pál Árpád

Innovációkutatás a gazdaságban, átalakult fogyasztói magatartás, felgyorsult pénzmozgás, naponta megújuló technológiák, új eszközök, átalakult gazdasági lehetőségek a kis- és középvállalkozások számára – némelyik nehezen érthető közgazdasági fogalom, mégis mindannyiunk életére hatással vannak.

Dávid Anna Júlia

2017. október 14., 14:062017. október 14., 14:06

Hogy miként érintik ezek az átlagfogyasztót, és hogy mi az a megosztáson alapuló gazdaság, ami a szakemberek jóslata szerint egyre inkább teret nyer majd hétköznapjainkban, arról Nagy Anita közgazdásszal beszélgettünk.

A fenti kérdésekre kereste a válaszokat Nagy Anita is, aki a középiskola elvégzése után Székelyudvarhelyről Kolozsvárra költözött, hogy közgazdaságtant tanuljon. Tudásvágya miatt a mesterképzést Budapesten végezte, jelenleg a Raiffeisen Banknál dolgozik folyamatszakértőként. Az egyetemen lehetősége volt olyan dolgokkal foglalkozni, amelyek érdekelték.

Volt lehetőségem arról írni a szakdolgozatomat, ami érdekel, foglalkoztat, nem kellett sémákat követnem

– mesélte. Anita idén védte meg disszertációját. Mivel nagyon aktuális témákban kutatott, arról érdeklődtünk, mi foglalkoztat manapság egy közgazdászt.

Főként az innovációkutatás, az újítások, a gazdasági változások érdeklik, valamint a fogyasztói magatartásmódok, hiszen „az a legérdekesebb, ahogy a gazdasági változásokat vizsgálva ráismerünk saját viselkedésünkre” – fogalmazott.

Mindig is érdekelte, mi mozgatja az embereket, hogyan szerveződnek a közösségek, miként reagálnak bizonyos változásokra, illetve hogy melyek azok a tényezők, amelyek befolyásolják őket a változások elfogadásában.

Önmagát is az embereken keresztül ismeri meg, vallja, így sokat mesél, sokat kérdez. Mint mondja, a gazdaságban is a „jó kérdések kellenek, hogy megismerjük a valós fogyasztói igényeket”.

Idén két kutatást is végzett, a fogyasztói szokásokkal kapcsolatosan. Munkája során olyan kérdésekre kereste a választ, hogy a kereskedelemben van-e nyitottság az újításra, mennyire van jelen a frusztráció, amikor technikai eszközöket – mint a különféle mobiltelefonos applikációk – használunk.

Kíváncsi volt arra is, hogy mit jelent a pozitív élmény egy-egy könnyen és gyorsan elintézett (ki)fizetés vagy például egy szoba, autó lefoglalása, bérlése esetén. Első ilyen kutatását fizetési innovációk, illetve fizetési szolgáltatások témakörben barátnőjével közösen készítette, kérdőíves felméréssel – ezt a jövőben publikálják is.

A kutatással az idei Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencián első díjat nyertek,

ugyanis a téma szakértői értékelték a kérdések aktualitását. A felmérés eredményéből világosan látszik, hogy a pénz kultúrája, hozzá való viszonyunk az ország történelmétől is függ. Az is világosan látszik, hogy Románia még mindig „cash-intenzív”, azaz

bár jelen vannak a lehető legkülönfélébb fizetési lehetőségek és eszközök, mégiscsak készpénzzel szeretünk boldogulni.

Sőt nagyobb összegek mozgatásánál az online felületeket sem használjuk, a személyes kapcsolatot szeretjük. A román átlagpolgárok egy-egy szolgáltatás, bankkártyás vásárlás alkalmával átlagosan 60 lejt költenek, ebből is kitűnik, hogy még mindig bizalmatlanok az új rendszerekkel szemben.

A digitalizáció fejlődése új irányba terelte a vásárlási, cserekereskedési folyamatokat, és gyakorlatilag ennek hozadékaként beszélhetünk ma a „sharing economy”, azaz a megosztáson alapuló gazdaság jelenségéről. Ennek elterjedése igen erőteljesen megmutatkozott az utóbbi években, új gazdasági irányokat, lehetőségeket nyitva meg az emberek, közösségek előtt. Azt jósolják, hogy az elkövetkezendő években gyakorlatilag ágazattól függetlenül mindenhol teret nyernek ezek az alternatívák. Ezzel gyakorlatilag teljesen átformálhatják a gazdaságot, a jelenleg működő modelleket.

Anitát az is érdekelte, hogy mi motiválja a fogyasztókat a megosztáson alapuló szolgáltatások igénybevételekor, hiszen manapság nálunk is kezd a mindennapok részévé válni: így stoppolunk, így válunk meg használt dolgainktól vagy foglalunk szállást magunknak. Ez egy új irány. Érdekességként elmesélte, hogy a Forbes magazin szerint azon a top 10-es listán is megjelenik már a megosztáson alapuló gazdaság fogalma, ami a közeljövőben megváltoztathatja életünket.

Kíváncsi voltam, hogy itt milyen a hozzáállás. Persze nehéz volt, mert erre még nem annyira ismerős a jelenség, de azért az emberekben van rá nyitottság. Tény, hogy van, amit igénybe veszünk már, de sokszor nem is tudjuk, hogy az adott szolgáltatás ebből az új koncepcióból eredeztethető.

Szerinte ez is jól mutatja a jelenség sokoldalúságát.

Anita szerint a megosztáson alapuló rendszert fenntartó elvek közül a legfontosabb talán a bizalom, hiszen a fogyasztók közötti erős interakció jellemzi ezt a gazdasági modellt. A rendszer térhódítását illetően a különböző országok, illetve generációk fogyasztói szokása mellett a nagy- és kisvárosok közötti különbség is érződik.

Egyrészt például Udvarhelyen nincsenek bérelhető autók, ideiglenesen elvihető kerékpárok, míg mondjuk Kolozsváron mindkettőre van lehetőség. Noha nálunk is formálódik már az új gondolkodásmód, kiderült, hogy

Romániában még mindig nagyon erős a tulajdonhoz való ragaszkodás.

Külföldön azonban szívesen kiadják lakásukat az emberek a néhány hetes nyaralás idejére is, vagy akár konyhájukat, ha arra valakinek szüksége van és hajlandó fizetni érte.

Hangsúlyos a gazdasági érdek, például az olcsóság, de ez nem minden egy vevő megtartásakor. A sharing economy megoldások igénybevételének vonzóságát ma még ezek a tényezők adják

– fogalmazott a közgazdász. Hozzáfűzte viszont, hogy ami mégis megkülönböztetheti majd e jövőbe mutató gazdaságot a jelenlegitől, az a fogyasztók mentalitása, embersége, a tulajdonhoz és egymáshoz való viszonyulásuk, ami az eddigieknél fontosabb értéket fog majd képviselni.

Kíváncsian várom, hogyan alakul e gazdasági modell jövője, ugyanakkor bízom benne, hogy kutatásom érdemben hozzá tud járulni a téma szélesebb megértéséhez, valamint további kutatási irányvonalak meghatározásához.

Kérdőíves kutatásából egyértelműen kiderült: ahhoz, hogy bármilyen új applikáció, ezen belül is szolgáltatás mindennapjaink részévé váljon, egyszerűnek és gyorsnak kell lennie. Az is érdekes, hogy néhány éve még jobban tartottunk a kockázattól személyes adataink kiadásakor. Mostanra annyira megszokottá vált az online regisztráció a mindennapokban, hogy senkiben sem merül fel, hogy esetleg nem biztonságos.

A zsibvásártól az autóbérlésig

Egyelőre nehezen lehet beazonosítani, hogy az országban hány vállalkozás működik a megosztáson alapuló gazdaság elvén, vagy hány hasonló önszerveződési lehetőség működik, hiszen semmilyen felületen nem összesítik ezeket. Erdélyben néhány nagyobb városban, mint például Kolozsváron, ismerik és használják az autó-, illetve kerékpárbérlési online lehetőséget, ami úgy működik, hogy egy applikáció segítségével azonosítható, hol van a legközelebbi elvihető autó, amelyet ugyancsak az applikáción kapott kulccsal lehet beindítani, használni, majd a kijelölt parkolóban hagyni. De működik az Über, Airbnb, a Blablacar, sőt vannak irodák is, amelyekkel ilyen jellegű szolgáltatásokat vehetünk igénybe.

Amit Székelyföldön is előszeretettel használnak, azok a különböző önszerveződő Facebook-csoportok, amelyeken általában megunt tárgyainktól szabadulhatunk meg, illetve fuvart vagy más szolgáltatást is igénybe vehetünk. Egy-egy ilyen oldalhoz több tízezer felhasználó is csatlakozik. A megosztás elvén működő szolgáltatásoknak, melyeket környékünkön is rengetegen használnak, leginkább elterjedt formája talán az eBay.

szóljon hozzá!
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 91. szám
Székelyhon napilap IV. évfolyam, 91. szám

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 23., szerda

Hamarosan folytatják a munkát a tibódi útleszakadásnál

Az aszfaltozás, illetve kisebb földmunkálatok maradtak hátra a Tibód határában leszakadt út kijavításából, amelyet hamarosan el is kezd a kivitelező. A tervek szerint nyáron befejeződik az építkezés.

Hamarosan folytatják a munkát a tibódi útleszakadásnál
2022. március 23., szerda

Fejlesztik a háromszéki szociális ellátórendszert

Kétmillió eurót fektettek a háromszéki szociális ellátórendszer fejlesztésébe a SERA Románia Alapítvány támogatásával, tájékoztat Kovászna Megye Tanácsa.

Fejlesztik a háromszéki szociális ellátórendszert
2022. március 23., szerda

Riasztást küldtek a tarlóégetések miatt

Szerdán tizenhat alkalommal riasztották Maros megyében a tűzoltókat tarlóégetés következtében szétterjedő lángok miatt. A vészhelyzeti felügyelőség riasztást is küldött a lakosságnak telefonos applikáción keresztül.

Riasztást küldtek a tarlóégetések miatt
2022. március 23., szerda

Nagy gondok vannak az érzelmek kifejezésével Székelyföldön – ezen segítenének

A fiatalok érzelmi intelligenciájának fejlődésére és fejlesztésére fekteti a hangsúlyt az a programsorozat, amely március végén indul szakemberek, elsősorban pszichológusok bevonásával.

Nagy gondok vannak az érzelmek kifejezésével Székelyföldön – ezen segítenének
2022. március 23., szerda

Olcsóbban tankolhatnak egyesek, de a lista nyitott, fel lehet kerülni

A napokban jutnak el több mint 3300 székelyföldi alkalmazotthoz azok a tankolókártyák, amelyek kedvezményt biztosítanak üzemanyag-vásárláskor a MOL-csoport töltőállomásainál. Az Arbor által kezdeményezett megállapodás mások számára is elérhető.

Olcsóbban tankolhatnak egyesek, de a lista nyitott, fel lehet kerülni
2022. március 23., szerda

Nincs korlátozás, de még van fertőzés

Már nincsenek korlátozások, ám a koronavírus továbbra is fertőz, hívta fel a figyelmet a szerdai online sajtótájékoztatón András-Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója.

Nincs korlátozás, de még van fertőzés
Nincs korlátozás, de még van fertőzés
2022. március 23., szerda

Nincs korlátozás, de még van fertőzés

2022. március 23., szerda

Segítenek a levélszavazatok célba juttatásában Gyergyószékről

Meghosszabbított munkaprogrammal várja a gyergyószentmiklósi demokráciaközpont a magyarországi országgyűlési választásokon való résztvevők levélszavazatait, amelyeket eljuttatnak a csíkszeredai főkonzulátusra.

Segítenek a levélszavazatok célba juttatásában Gyergyószékről
2022. március 23., szerda

Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát

Nobel-békedíjra terjesztette fel Böjte Csaba ferences szerzetest Kásler Miklós, a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője.

Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát
Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát
2022. március 23., szerda

Nobel-békedíjra jelölték Böjte Csabát

2022. március 23., szerda

Lapozz élményt! – SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál

Seregszemlének és keresztmetszetnek szánják az első sepsiszentgyörgyi könyvvásárt és kortárs irodalmi fesztivált annak megálmodói, a Bod Péter Megyei Könyvtár munkatársai.

Lapozz élményt! – SepsiBook könyvvásár és kortárs irodalmi fesztivál
2022. március 23., szerda

Medvecsapdával fogtak be egy nőstény medvét Parajdon – már szabadon is engedték

A napi szintű bejelentések és Ro-Alert vészjelzések után a parajdi sóbánya bejáratától nem messze, egy panzió udvarán fogta be saját készítésű csapdájával az egyik problémákat okozó medvét a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület.

Medvecsapdával fogtak be egy nőstény medvét Parajdon – már szabadon is engedték
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM