Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Lopások, betörések, gyilkosság volt a faluban, ma mégsem félnek a lakók

Fülöp-Székely Botond 2018. október 18., 15:52
HIRDETÉS

Lényegesen javult a közbiztonság Homoródalmáson a hatóságokkal és a helyi önkormányzattal együttműködő polgárőrség megalakulása óta. Megszűnt a korábban tapasztalt – lopások, betörések, gyilkosság okozta – félelem és feszültség a faluban.

Közösségi összefogás révén jelentősen csökkent a bűncselekmények száma. Archív Fotó: Barabás Ákos

Egy két éve történt brutális gyilkosság után alakult meg a homoródalmási polgárőrség, mivel a közösség megelégelte a rendszeres bűncselekményeket, amelyek között számtalan betörés, lopás és testi sértés volt – fejtette ki lapunknak Tikosi László polgármester, aki maga is tagja az egyesületnek, amelyhez mostanáig száztízen csatlakoztak. Mint mondta,

már korábban tervezték az önkéntességen alapuló egyesület létrehozását, de a gyilkosság után azonnal kellett cselekedni,

mert hatalmas feszültség alakult ki a közösségben. Így lassan két éve, hogy a polgárőrök éjjel-nappal járőröznek, ami jelentősen hozzájárult a bűncselekmények visszaszorításához.

Napjainkban jobbára csak legeltetéssel kapcsolatos nézeteltérések és kisebb mezőgazdasági lopások történnek – magyarázta Tikosi László. Az egyesület vezetője, Godra Vencel hozzátette, „megérte az erőfeszítés, hiszen teljesen megváltozott a helyzet, egyértelműen jobb a hangulat.

Most már például sötétedés után is lehet embereket látni a közterületeken, ami korábban elképzelhetetlen volt.

A mezőgazdasági lopások is minimálisra csökkentek, olyannyira, hogy az emberek jó része már a gépeit, a szalmabálákat és egyéb javait is a mezőn meri hagyni éjszakára.” A változás mértékét Tikosi is hasonlóan látja, szerinte is megszűnt a korábban tapasztalt félelem és feszültség.

HIRDETÉS

A sikerhez egyébként a polgárőrség mellett az is hozzájárult, hogy amióta új parancsnokot neveztek ki Szentegyházán, ahová a homoródalmási őrs is tartozik,

javult a korábban többször kritizált rendőrségi hozzáállás 

– jegyezte meg Tikosi. Mint mondta, nem növelték ugyan a hozzájuk kirendelt rendőrök számát, de a parancsnokuk hetente többször is ellátogat a településre az esetleges gondok felől érdeklődni, és a lakosokkal is szóba áll. A mentalitásváltás ugyanakkor abból is érződik, hogy a rendőrök alaposabban foglalkoznak az esetekkel, akkor is, ha kisebb bűncselekményekről van szó.

A település vezetősége továbbá huszonhét térfigyelő kamerát is felszereltetett,

amelyek felvételeit hatvan napig tárolják. Ezenkívül minden utcára kiterjesztették, illetve felújították a közvilágítást, így esténként a korábbiaknál jobb minőségű LED-es égők fényében közlekedhetnek a helyiek.

HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS